fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κύρια σημεία τοποθέτησης Βουλευτή Έβρου Δημήτρη Ρίζου στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019

- Χορηγούμενη-

Συζητούμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019, τον 4ο Προϋπολογισμό που καταθέτει η σημερινή Κυβέρνηση, σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που παραλάβαμε το 2015.

  • Στον τομέα της Απασχόλησης η Ανεργία έχει υποχωρήσει, όπως ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ το γ΄ τρίμηνο του 2018, στο 18,3%, περίπου 9 μονάδες κάτω από αυτό που παραλάβαμε το 2015.
  • Παράλληλα, μεταξύ των 300 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, το 70% είναι πλήρους απασχόλησης.
  • Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στη χώρα έχουν ανέλθει αυτήν την τετραετία στα 3,1 δις από 1,4 που ήταν την αμέσως προηγούμενη
  • Υπάρχει σοβαρή αύξηση της χρηματοδότησης στον τομέα της Έρευνας, που έχει ήδη φτάσει τα 365 εκ. ευρώ είτε μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Παράλληλα προχωρά και η ανάσχεση του Brain-Drain. 1000 νέες θέσεις έχουν ανοίξει για νέα μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ της χώρας και 100 νέες θέσεις στα ερευνητικά κέντρα με τα νέα καινοτόμα προγράμματα όπως είναι το «Ερευνώ, Δημιουργώ Καινοτομώ».
  • Με τον Προϋπολογισμό για τον χώρο της Παιδείας να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι καθηγητές τοποθετούνται πια έγκαιρα στη θέση τους, στην Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη στήριξη έχει προσληφθεί υπερδιπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών από ότι ίσχυε παλαιότερα, ένω εντός 2019 θα προχωρήσουν 4.500 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
  • Με τις επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις που έλαβε η Αυτοδιοίκηση την τελευταία διετία-τριετία, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Έβρου, από το Υπουργείο Εσωτερικών, να είναι από τις υψηλότερες σε όλη τη χώρα (συνολικά 21,3 εκατομμύρια ευρώ).
  • Με τα σχολικά γεύματα να έχουν καταστεί θεσμός σε πάνω από 900 δημαοτικά σχολεία στη χώρα (μεταξύ αυτών και στον Δήμο Διδυμοτείχου)
  • Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το ποσοστό της Παιδικής φτώχειας στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά. Με τις διαθέσιμες θέσεις στους βρεφονηπιακού σταθμούς να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 3 χρόνια, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για πάνω από 650 χιλιάδες συμπολίτες μας
  •  Με τη χώρα να μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο ενεργειακό κόμβο, με τα εμπορευματικά/διαμετακομιστικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα να έρχονται, με την αξιοποίηση των υποδομών και των λιμανιών της χώρας.
  • Με το Μεταφορικό Ισοδύναμο να έχει διευκολύνει τρομέρα τους νησιώτες μας, τους κατοίκους του νησιού της Σαμοθράκης και σύντμα να ξεκινά η εφαρμογή του και στα καύσιμα.
  • Στον χώρο της Υγείας, ιδρύθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο 100 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας. Με εκατοντάδες νέους γιατρούς να εργάζονται σε αυτές τις μονάδες. Μια κατάσταση πλήρως διαφορετική από τις περίπου 3000 απολύσεις γιατρών από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ που συνέβησαν με την προηγούμενη Κυβέρνηση.
  • Με τους Δημόσιους χώρους, τη Δημόσια Περιουσία να αποδίδονται πια με όρους υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, στις τοπικές κοινωνίες. Έγινε με το Ειρηνοδικείο Σουφλίου, έγινε με το στρατόπεδο στην Ορεστιάδα, έγινε λίγες ημέρες πριν με τον χώρο του Παλιού Νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη. Με αυτόν τον τρόπο, συν τοις άλλοις, εξοικονομούνται και χιλιάδες ευρώ που μπορούν να επενδυθούν εκεί όπους υπάρχουν ανάγκες.

 

Ομιλία Βουλευτή Δημήτρη Ρίζου

 

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019, τον τέταρτο προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ας σταχυολογήσουμε μερικά στοιχεία του σήμερα.

Τομέας απασχόλησης. Μιλάμε σήμερα εδώ με την ανεργία να έχει υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ, στο 18,3%, εννιά μονάδες κάτω από το ποσοστό της ανεργίας που παραλάβαμε. Ακόμη ένα ποιοτικό στοιχείο αυτής της πτώσης της ανεργίας είναι ότι το 70% των τριακοσίων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν αυτήν την τριετία, είναι πλήρους απασχόλησης. Θέλετε να μας πείσετε ότι όλα είναι δωδεκάμηνα και είναι προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και θέματα με τέτοιο τρόπο φτιαγμένα που συγκαλύπτουν την ανεργία, αλλά δεν είναι έτσι, συνάδελφοι. Μακάρι να ήταν καλύτερα.

Συζητάμε όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυτήν την τετραετία στη χώρα ανήλθαν στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ από 1,4 που ήταν στην προηγούμενη τετραετία.

Κάνουμε αυτή τη συζήτηση, όταν υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα για τον τομέα της έρευνας, είτε μέσω του τακτικού προϋπολογισμού είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σήμερα βρισκόμαστε στα 365.000.000.

Όλα αυτά γιατί τα αναφέρουμε; Γιατί πολύς λόγος έγινε για το braindrain. Δηλαδή η έρευνα, η καινοτομία εξυπηρετούνται και με τις χίλιες καινούργιες θέσεις που έχουμε καταφέρει να δώσουμε στα μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ της χώρας μας, με τις εκατό νέες θέσεις στα ερευνητικά μας κέντρα και φυσικά με τα καινούργια προγράμματα, όπως είναι το «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ», που δουλεύει πάνω σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία και με επιχειρήσεις.

Αυτό το βλέπουμε και στη δικιά μου περιοχή, στη Θράκη. Το Δημοκρίτειο ήδη έχει κάνει προτάσεις για καινούργιες σχολές, καινούργια τμήματα και σίγουρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός της Παιδείαςέχει αυξήσεις, έχει συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά και πραγματικότητες να παρουσιάσει, όπως είναι η έγκαιρη τοποθέτηση καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, ακόμα δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τους αναπληρωτές και συνεχίζουν να υπάρχουν αυτές οι άσχημες συνθήκες εργασίας. Το καλύτερο και το ευκταίο είναι να μπορέσουμε να περάσουμε σε μόνιμους, σε μόνιμη απασχόληση. Ήδη έχουμε τεσσεράμισι χιλιάδες (προσλήψεις)που πρόκειται να πάνε στην ειδική εκπαίδευση, έναν τομέα ο οποίος είχε χιλιάδες προβλήματα και πάρα πολλές ελλείψεις και βλέπουμε σιγά-σιγά να στέκει στα πόδια του.

Να μιλήσουμε για το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα χρήματα που είδε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου αυτήν τη διετία ήταν πάρα πολλά για υποδομές, για εξόφληση χρεών και για προγραμματισμούς. Κι όλα αυτά μέσα σε μια διετία, γιατί η αποκέντρωση και η περιφερειακή διοίκηση είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Να πούμε για τα σχολικά γεύματα ή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που ακούσαμε προηγουμένως ότι χάσαμε και δεν υπάρχουν. Δεν υπήρχαν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί κάποιοι δήμαρχοι δεν έκαναν χρήση κάποιων προγραμμάτων δημιουργίας νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Άρα, με έναν καλό προγραμματισμό πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες αυτών των συμπολιτών μας.

Αναφέρθηκε κάποιος συνάδελφος και στο δημογραφικό πρόβλημα. Το δημογραφικό πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με επιδόματα, λύνεται με συνεχή κοινωνική προστασία και δίκτυα από όλες τις μεριές, όπως είναι η φύλαξη στο σπίτι, η φύλαξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η δυνατότητα των ανθρώπων να ζήσουν καλύτερη ζωή.

Η παιδική φτώχεια μέσα από αυτά έχει μειωθεί αρκετά, αλλά όχι σε βαθμό που, τουλάχιστον εμένα προσωπικά, να με ικανοποιεί. Το ίδιο ισχύει για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Η περιοχή προχωράει μπροστά, προχωράει και στις συνδυασμένες μεταφορές, όπως είναι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και με την χρήση της Εγνατίας και του σιδηροδρόμου. Μιλάμε για καινούργια εμπορευματικά κέντρα. Μετά το τελευταίο στο Θριάσιο έχουμε μπει στην ίδια ροή και εμείς και είναι ένα από τα εμπορευματικά κέντρα που τοποθετούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Βέβαια, μπορούμε να αναφέρουμε εδώ και τους ενεργειακούς κόμβους του φυσικού αερίου, όπως είναι ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο καινούργιος που θα μπορέσει, πιθανόν, να περάσει. Όλα αυτά, σίγουρα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο και στο επίπεδο το εργασιακό για τις δουλειές στην περιοχή μας.

Κάποιοι θέλησαν να κοροϊδέψουν το μεταφορικό ισοδύναμο. Θα τους πρότεινα, όμως, να περάσουν μία βόλτα και από τη δικιά μας την περιοχή, από το νησί της Σαμοθράκης. Ας ρωτήσουν τους κατοίκους της Σαμοθράκης εάν εξυπηρετούνται με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου ή όχι και ιδιαίτερα αν επεκταθεί και στα καύσιμα.

Στην Υγεία έχουμε τις εκατό καινούργιες Τοπικές Μονάδες Υγείας, που έχουν ιδρυθεί σε μερικές πόλεις της Ελλάδας. Ας συγκρίνουμε τι γινόταν με τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία είχαν αδειάσει με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δυόμισι με τρεις χιλιάδες συνάδελφοι απολύθηκαν μέσα σε μία νύχτα. Και δεν είναι μόνο ότι απολύθηκαν οι συνάδελφοι. Είναι και το ότι στην καθημερινότητα οι συμπολίτες μας δεν έβρισκαν απάγκιο, δεν μπορούσαν να προσφύγουν στον γιατρό τους. Αυτό θα μπορεί να γίνει από δω και πέρα με τον οικογενειακό τους γιατρό.

Και αυτό το λέμε, γιατί σίγουρα έχουμε πολλά να κάνουμε. Σε κάποια από αυτά αναφέρθηκε και ο συνάδελφός κ. Μπαργιώτας από το ΚΙΝΑΛ,  για τις ελλείψεις και για την όχι γρήγορη κάλυψη των αναγκών. Εδώ είμαστε για να τα κάνουμε κι αυτά. Και θα τα κάνουμε, γιατί έχουμε σωστό προγραμματισμό, έχουμε ηθικοποιήσει το σύστημα, το έχουμε θωρακίσει σιγά-σιγά, ακόμα και στις σκανδαλώδεις παραμορφώσεις που σιγά-σιγά βγαίνουν στο φως και μας στενοχωρούν όλους. Δεν χαιρόμαστε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε σκάνδαλα, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας, όπως τα πολλά που είδαμε τελευταία.

Συζητάμε για πολλά πράγματα. Θα ήθελα να σας πω μόνο ένα τελευταίο, για  τους δημόσιους χώρους που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες, όπως το Ειρηνοδικείου Σουφλίου, το στρατόπεδο στην Ορεστιάδα, ο χώρος του παλιού νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη, που υπογράφτηκε προχθές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλα αυτά δείχνουν τη φροντίδα και την έγνοια μας και για την περιφέρεια και για την επικέντρωση.

 

Για όλα αυτά, σας καλώ ψηφίστε τον Προϋπολογισμό.

Ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο