fbpx
15 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, Απρίλιος 16, 2021

Κύρια σημεία ομιλίας Βουλευτή Δημήτρη Ρίζου στην Βουλή των Ελλήνων κατά την συζήτηση επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό

- Χορηγούμενη-

Δημογραφικό ένα ζήτημα πολυσύνθετο. Το Δημογραφικό «ακουμπά» σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής των πολιτών, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία και μόνο απόφαση. Είναι ζήτημα πολυσύνθετο, που συνήθως επιφέρει και μακροχρόνιες επιπτώσεις στις κοινωνίες.

  • Να αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Τα μέτρα που θα ληφθούν – ανακοινώθηκαν στην Επιτροπή οι 10 τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε – θα πρέπει να εξεταστούν αν αποδίδουν σε βάθος χρόνου, για αυτό και είναι απαραίτητη η ισχυρή πολιτική βούληση.
  • Πορίσματα του παρελθόντος. Η Βουλή έχει οργανώσει κατά καιρούς πολλές διακομματικές επιτροπές, οι οποίες εξέδωσαν σημαντικά πορίσματα που όμως δεν εφαρμόστηκαν πότε. Θα πρέπει να αποφύγουμε να ξανασυμβεί το ίδιο.
  • Όργανο που θα εποπτεύει. Το «επιτελικό όργανο» που θα οργανώσει την υλοποίηση αυτής της δουλειάς της διακομματικής επιτροπής δεν χρειάζεται να ιδρυθεί κάποιο νέο Υπουργείο. Το θέμα δεν είναι να δημιουργηθεί μια νέα δομή, αλλά να υπάρχει συγκεκριμένος έλεγχος, να υπάρχει δέσμευση από την σημερινή βουλή ότι θα ελέγχει τι από το πόρισμα υλοποιείται και τι όχι.
  • Αστυφιλία και μετανάστευση. Ο χώρος μας στην ελληνική επαρχία, ειδικά στην δική μου περιοχή, έχει χτυπηθεί αλύπητα  από την αστυφιλία και την μετανάστευση σε προγενέστερο χρόνο, αλλά βλέπουμε ότι εκδηλώθηκαν και νέα φαινόμενα μετανάστευσης  τα τελευταία χρόνια από το 2010 και μετά με τον ερχομό της νέας κρίσης.
  • Υποδομές (Σχολεία, Υγεία κτλ.) Δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί κόσμος σε περιοχές που έχει λειψές υποδομές, αρχής γενομένης από τον παιδικό σταθμό, το σχολείο, το Γυμνάσιο. Άρα πρέπει να επικεντρώσουμε παραπάνω στο θέμα των υποδομών.
  • Εργασιακό Περιβάλλον. Θα πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω προστασία των συνθήκων εργασίας, του λεγόμενου εργασιακού περιβάλλοντος.
  • Αγρότες. Πρέπει να αποδώσουμε στους αγρότες και σε όσους απασχολούνται στην πρωτογενή παραγωγή, την αξία που τους αναλογεί μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες οι υποδομές ώστε αυτός ο κόσμος να μείνει εκεί που είναι τα σπίτια και τα χωράφια του.
  • Κόστος γέννας. Για να μπορέσει να γεννήσει κάποιος η παρακολούθηση της εγκύου κατά την διάρκεια της κύησης κοστίζει. Και αυτό θα πρέπει να το δούμε συνολικά και να το αντιμετωπίσουμε είτε μέσω της κοινωνικής ασφάλισης, είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων που θα αντιμετωπίζουν αυτό το ολοένα αυξανόμενο κόστος.
  • Τροχαία ατυχήματα. Να σταθούμε με την δέουσα προσοχή και στα Τροχαία που πλήττουν κατά κύριο λόγο τους νέους ανθρώπους, αυτούς που αύριο θα έκαναν οικογένεια. Θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για αυτήν την συγκεκριμένη κατηγορία, για να μην χαθούν άλλες ζωές στην άσφαλτο.
- Χορηγούμενη-1

δείτε αναλυτικά την ομιλία του Νίκου Ρίζου:

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ