fbpx
20.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα της Λέσβου

- Χορηγούμενη-

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε βοοειδή διαπιστώθηκαν σήμερα σε μονάδα κτηνοτροφίας της Λέσβου, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της διεύθυνσης κτηνιατρικής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού, υπήρξε ορομετατροπή βοοειδούς μάρτυρα και ύπαρξη θετικών άλλων βοοειδών μαρτύρων, γεγονός το οποίο βεβαιώνει την κυκλοφορία του ιού στη Λέσβο. Ο ορότυπος του ιού που απομονώθηκε είναι ο BTV 16 (στην επιζωοτία του 2014 είχε απομονωθεί ο BTV 4)».

Ο καταρροϊκός πυρετός ο οποίος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Τα έντομα, παραμένουν στην περιοχή που γεννήθηκαν, σε υγρό έδαφος και σε λάσπες, και μετακινούνται σε μικρές αποστάσεις, ωστόσο μπορούν να μεταφερθούν σε απόσταση 100 έως και 300 χιλιομέτρων από ισχυρά ρεύματα αέρα.

Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, (πρόβατα, αίγες, βοοειδή στην περίπτωση της Λέσβου), αλλά τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Στα βοοειδή η μόλυνση είναι υποκλινική και τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Η νόσος παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, τα έτη που εμφανίζονται βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα συμπτώματα είναι:

υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία,
σιελόρροια, ρινικό έκκριμα,
οίδημα χειλιών, γλώσσας (μελανιάζει), προσώπου, υπογνάθιας χώρας, διαβρώσεις στα ούλα, παχύ ρινικό έκκριμα.
σε προχωρημένες καταστάσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν οφθαλμικό έκκριμα – πνευμονικό οίδημα και πνευμονία – διάρροια
ποδοδερματίτιδα που προκαλεί χωλότητα
παρατηρούνται αποβολές στα έγκυα ζώα
γενικευμένη σύσπαση των μυών του σώματος (οπισθότονος).
Εάν τα ζώα επιβιώσουν μέσα σε χρονικό διάστημα 8 έως 10 ημερών, τότε αναρρώνουν με συμπτώματα απώλειας τριχώματος, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης. Τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, είναι αυτά τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Καταπολέμηση των εντόμων (κουνούπια,) χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στα ζώα.
Ψεκασμός στους στάβλους, στους χώρους που ζουν και αναπτύσσονται τα έντομα (δάπεδα, ποτίστρες, κοπροσωροί, κτλ) με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα.
Φροντίδα οι στάβλοι να είναι καθαροί.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο