fbpx
20.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Δεν προβαίνει σε εθελοντική αιμοδοσία όποιος αισθάνεται ασθενής (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Μπορεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας να έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19, παρόλα αυτά οι ανάγκες για μονάδες αίματος στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές και επιτακτικές. Φυσικά, οι εν δυνάμει εθελοντές αίματος θα πρέπει να αποφεύγουν να προβαίνουν σε αιμοδοσία αν εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ασθένειας, καθώς η αιμοδοσία ΔΕ θα εξετάσει το αίμα για τον Covid-19 με κάποιο συγκεκριμένο ιατρικό τεστ παρά μόνο με ιατρικές ερωτήσεις.  

Εθελοντές αιμοδότες μόνο όσοι δεν έχουν συμπτώματα

«Η εθελοντική αιμοδοσία συνεχίζεται, μένουμε σπίτι και βγαίνουμε μόνο όταν πρόκειται να δώσουμε αίμα. Όταν πάρει κανείς την απόφαση να δώσει αίμα πρέπει να έχει ελέγξει τον εαυτό του, να γνωρίζει ότι είναι σε καλή υγεία και να μην πει ψέματα στον ιατρό όταν του ζητήσουν (να πει τα στοιχεία)» δήλωσε στο evros24 ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών της Αλεξανδρούπολης, Αναστάσιος Κοντακίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έντυπο που ζητείται να υπογράψει ο εκάστοτε δότης επιτρέπει στους υπεύθυνους της αιμοδοσίας  να γνωρίζουν 100% ότι οι μονάδες αίματος θα είναι ευεργετικές για τους ανθρώπους που θα το χρειαστούν.  

O κ. Κοντακίδης

Σχετικά με τις ανάγκες της Ελλάδας για μονάδες αίματος, ο κ. Κοντακίδης εμφανίστηκε ανήσυχος. «Δεν αφήνουμε τον χρόνο να περνάει, οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που ξέρουμε ότι οι πολίτες δεν κυκλοφορούν πολύ, αξίζει να βγούμε στον κοντινότερο χώρο που μπορούμε και να δώσουμε αίμα» υπογράμμισε.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, σε συνεργασία με την ομοσπονδία Συλλόγων Αιμοδοτών και το Υπουργείο Υγείας, ο δήμος Αλεξανδρούπολης παραχώρησε τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης για εθελοντική αιμοδοσία. «Αυτό δίνει την αίσθηση στους πολίτες ότι βρίσκεται εκτός νοσοκομείου, σε έναν χώρο απολυμασμένο και ελεγμένο» εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών της πόλης, διαμηνύοντας αμέσως μετά ότι δε θέλουν αιμοδότες συναγερμού. «Δεν τρέχουμε την τελευταία στιγμή – εθελοντής είναι αυτός που δίνει αίμα για τον άγνωστο πάσχοντα πριν του το ζητήσουν, πριν το χρειαστεί, πριν το επιβάλουν με νόμο» τόνισε.

Αναφορικά με το έντυπο το οποίο χρειάζεται να συμπληρώσουν οι εν δυνάμει αιμοδότες, σε αυτό πρέπει να αναφέρουν ηλικία, γένος, πότε έδωσαν τελευταία φορά και ότι δίνουν εθελοντικά αίμα. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη θέση, που οι σύλλογοι επιθυμούν να δείξουν εκεί το ενδιαφέρον τους οι πολίτες, να δώσουν αίμα για κάποιο σύλλογο. Σχετικά με την απαγόρευση της άσκοπης μετακίνησης και την αιμοδοσία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φέρουν το ειδικό έγγραφο που δηλώνει ότι είναι εθελοντές αιμοδότες καθώς και χειρόγραφη ή εκτυπωμένη άδεια για να μετακινούνται.

Μεγάλη ανάγκη για τη Μεσογειακή Αναιμία

«Η συλλογική προσπάθεια δεν υποβαθμίζει την εθελοντική αλλά βοηθά τα νοσοκομεία όταν υπάρξει μια συγκεκριμένη ανάγκη, καθώς γνωρίζουν τα στοιχεία των αιμοδοτών» ανέφερε ο κ. Κοντακίδης, εφιστώντας την προσοχή του κόσμου στη Μεσογειακή Αναιμία.

«Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα παιδιά της Μεσογειακής Αναιμίας, τα οποία είναι πάρα πολλά στη χώρα μας. Χρειάζονται κάθε εβδομάδα μία μονάδα αίματος, είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο να το επεξεργαστεί κανείς. Καμία οικογένεια δε μπορεί μόν της να στηρίξει ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία» επεσήμανε ο ίδιος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι για πρώτη φορά, εδώ και 33 χρόνια που λειτουργεί ο Σύλλογος, άκουσε για ένα νοσοκομείο της Αθήνας το οποίο δήλωσε ότι την επόμενη Δευτέρα (30/03) δε θα υπάρχει αίμα για τα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία. «Αυτό είναι η μεγαλύτερη προσβολή που άκουσα, και ακόμα μεγαλύτερη προσβολή είναι το γεγονός ότι εισάγουμε μονάδες από τον Παγκόσμιο Ερυθρό Σταυρό με έδρα την Ελβετία» υπογράμμισε ο κ. Κοντακίδης.

Τέλος, έκανε λόγο για την κουλτούρα των Ελλήνων σχετικά με την αιμοδοσία. «Αυτά πρέπει να τα εισάγουμε στην προσωπικότητα της ελληνικής κατάστασης – όταν πει κανείς ότι είναι Έλληνας, να ξέρει ότι πίσω του κουβαλά ένα πολύ μεγάλο ηθικό και ανθρώπινο βάρος.  Δεν υπάρχει η περίπτωση να πει κανείς ότι έχει δική του τράπεζα – δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όταν η χώρα δεν έχει μονάδες αίματος, ατομικά δε μπορούμε να έχουμε τράπεζες αίματος» κατέληξε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο