Κομοτηνή: Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών

59 γυναίκες και 41 παιδιά έχουν δεχθεί την φιλοξενία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, από την έναρξη λειτουργίας του, τον Φεβρουάριο του 2014, έως σήμερα.

“Ο Ξενώνας πρωτοχρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, ενώ εντάχθηκε και στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες. Λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2014, 24 ώρες το 24ωρο. Καλώντας τους αριθμούς: 15900, 2531 0 83344, 2531-33290 κάποια γυναίκα που υπόκειται σε βία ή είναι μάρτυρας βίας κι αναζητεί κάποιον για να την κατατοπίσει για το τι πρέπει να κάνει, μπορεί να βοηθηθεί, να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα.” δήλωσε η παιδοψυχολόγος κα Μαρία Κουρτίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής.

Ένας Ξενώνας που καλύπτει το σύνολο των αναγκών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Παρατηρεί κι εκείνη και οι συνάδελφοί της, από την έναρξη λειτουργίας του Ξενώνα έως σήμερα, τα περιστατικά συνεχώς να αυξάνονται. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί 100 άτομα, 59 γυναίκες και 41 παιδιά (ακόμη και νεογέννητα).

Πέντε εργαζόμενοι στον Ξενώνα
Στον Ξενώνα εργάζονται πέντε άτομα επιστημονικό προσωπικό, μια διοικητική υπάλληλος, μια κοινωνική λειτουργός, μια ψυχολόγος, μια παιδοψυχολόγος, ένας υπάλληλος γενικών καθηκόντων και φύλακες, καθώς ο Ξενώνας φυλάσσεται όλο το 24ωρο. Φιλοξενεί θύματα λεκτικής και σωματικής βίας. «Δυστυχώς και παιδιά, είτε τα ίδια υπόκεινται σε βία, είτε είναι μάρτυρες βίας. Άλλωστε στην ψυχολογία, ακόμη κι αν ένα παιδί είναι μάρτυρας κακοποίησης, είναι σαν να την έχει δεχτεί το ίδιο.» δηλώνει η κα Κουρτίδου.

Φτάνουν στο απροχώρητο για να μιλήσουν
Σύμφωνα με την ίδια συνήθως η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, μέχρι τα ίδια τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια. «Είναι το τελευταίο που κάνει μια γυναίκα δυστυχώς, αναζητά βοήθεια πάντα ως έσχατη επιλογή. Πολλές δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει ένα δίκτυο δομών, που είναι κοντά στη γυναίκα και στο παιδί της. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι ακόμη αποσιωπάται η βία.»

Φιλοξενούνται για τρεις μήνες
Ο χρόνος φιλοξενίας είναι βραχύβιος. Η παραμονή συνήθως διαρκεί τρεις μήνες, διάστημα κατά το οποίο παρέχεται όλη εκείνη η στήριξη, ώστε η γυναίκα να ενδυναμωθεί και να αναλάβει εκείνη τα ηνία της ζωής της, καθώς οι περισσότερες δεν εργάζονται. Σε όσες είναι άνεργες παρέχεται εργασιακή υποστήριξη για να βρούνε το δρόμο τους και εργασιακά. «Στόχος μας δεν είναι να παραλύσουμε, να αδρανοποιήσουμε μια γυναίκα, αλλά να την ενδυναμώσουμε να γίνει μια δυναμική γυναίκα για την ίδια και τα παιδιά της. Γι αυτό το λόγο γίνονται συνεδρίες μεταπαρακολούθησης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έξοδό της από τον Ξενώνα Φιλοξενίας».

Η κρίση αύξησε τα περιστατικά βίας

Η κρίση αύξησε τα περιστατικά βίας και ο Ξενώνας διεύρυνε τις αρμοδιότητές του. Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 121 αιτήματα. Δεν δέχεται μόνο γυναίκες θύματα βίας, αλλά και κάποιες γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γυναίκες που έχουν δεχθεί πολλαπλές διακρίσεις, είναι άνεργες, ηλικιωμένες, ΑμεΑ, πρόσφυγες ή μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

 

Μαρία Νικολάου