fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας, ζητώντας την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, ώστε να ικανοποιούνται οι αυξανόμενες ανάγκες.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Εδώ και αρκετά χρόνια το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης οδηγείται σε απαξίωση, αποδυναμωμένο από προσωπικό, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα αυτής της απαξίωσης τα βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. οι οποίοι αναγκάζονται να ξεπερνούν τις δυνάμεις τους ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Κ.Υ., αλλά και οι κάτοικοι, καθώς και οι επισκέπτες του νησιού, των οποίων οι ανάγκες αντικειμενικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Να θυμίσουμε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με Ερώτηση (αρ. πρωτ. 358/27-01-2020) και Επίκαιρη Ερώτηση (αρ. πρωτ. 475/04-02-2020) για την έλλειψη Παιδιάτρου στο νησί, καθώς και το γεγονός ότι αρκετές φορές το Κ.Υ. έχει μείνει με έναν μοναδικό γιατρό και το Κόμμα μας το έχει αναδείξει και στη Βουλή με σχετικές Ερωτήσεις (αρ. πρωτ. 5743/27-01-2014, 8070/08-07-2020, 10379/02-10-2020).
Το Κ.Υ. Σαμοθράκης καλείται να εξυπηρετεί τους περίπου 3.000 κατοίκους του νησιού, ενώ κατά την θερινή περίοδο, ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται λόγω των επισκεπτών.

Παρά τις αυξανόμενες ανάγκες σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σήμερα το Κ.Υ. αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα:
Σύμφωνα με τον ήδη ελλιπή οργανισμό του Κ.Υ., προβλέπονται έξι θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Αυτή η στιγμή πληρούνται οι τρεις και παραμένουν ακάλυπτες οι θέσεις Γενικού Ιατρού ή Παθολόγου, Χειρούργου και Οδοντιάτρου. Επιπλέον προκύπτει, η ανάγκη να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του ΚΥΣ ώστε να συμπεριλάβει και έναν Καρδιολόγο οπωσδήποτε (σύμφωνα με τον οργανισμό του Κ. Υ. Σαμοθράκης, υπ’ αριθμ. 815/21.05.1999, δεν προβλέπεται θέση Καρδιολόγου).

Συνέπεια αυτών των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, οι τρεις γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής καλούνται να εκτελούν δέκα εφημερίες το μήνα, την ώρα που το πλαφόν των εφημεριών είναι έξι, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος κόπωσης και εξάντλησης τους. Η «επίλυση» του προβλήματος των ελλείψεων δεν μπορεί να γίνει με μετακινήσεις γιατρών, καθώς ούτε καν προσωρινή λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού δεν απαντάει στο μόνιμο και χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει το ΚΥ και τους κατοίκους του νησιού.

Επιπλέον, έλλειψη προσωπικού εντοπίζεται και στο πλήρωμα ασθενοφόρου του. Έχουν απομείνει μόλις τρεις εργαζόμενοι, που καλούνται να καλύπτουν τις τρεις οκτάωρες βάρδιες, ενώ από τον Σεπτέμβριο η νυχτερινή βάρδια παραμένει ακάλυπτη. Το θέμα αυτό απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό και το ΚΚΕ το έχει αναδείξει με σχετική Ερώτηση στη Βουλή (αρ. πρωτ. 5692/08-06-2022).

Να σημειωθεί πώς, επειδή στο νησί δεν υπάρχει βάση ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας καλύπτει επίσης όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, ώστε να ικανοποιούνται οι αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού σε παροχή υγείας.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Με το δεξί το Προαγωνιστικό τμήμα του ΟΦΘΑ!

Το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης μας " Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης " η 1η Ημερίδα Προαγωνιστικών κατηγοριών (ηλικίες 9-12 ετών) με...