fbpx
22.2 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020

Κλειστή η λέσχη σίτισης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής

Στην λέσχη της Παλιάς Νομικής θα σιτίζονται προσωρινά οι «Κομοτηναίοι» εκ των συνολικά 900 οικότροφων φοιτητών του ΔΠΘ

- Χορηγούμενη-

Κλειστή βρήκαν προχθές την πόρτα της λέσχης σίτισης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής οι οικότροφοι φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι σχολές των οποίων εδρεύουν στην Κομοτηνή, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εικόνα που αφορά στους οικότροφους φοιτητές του ΔΠΘ στην Ξάνθη.

Την απόφαση αυτή φαίνεται πως έλαβε νωρίς το πρωί της περασμένης Τετάρτης, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, πιάνοντας εξαπίνης όμως τόσο τους φοιτητές όσο και τη Διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Άμεσα συστάθηκε μία Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φοιτητών, πολυμελής αντιπροσωπεία της οποίας νωρίς το μεσημέρι, συγκεντρώθηκε στην Πρυτανεία, ζητώντας συνάντηση με τον πρυτανεύοντα του ΔΠΘ κ. Σταύρο Τουλουπίδη, ώστε να ενημερωθούν για τις αιτίες του κλεισίματος, για πολλοστή φορά, όπως επεσήμαναν, της Λέσχης αλλά και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τη διασφάλιση της σίτισης των φοιτητών.

- Χορηγούμενη-

Οι φοιτητές έγιναν δεκτοί από τον κ. Τουλουπίδη αλλά και τον αντιπρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Νικόλαο Αγγελούση, οι οποίοι ενημέρωσαν τους φοιτητές για τα αίτια του κλεισίματος της λέσχης, αλλά και τις κινήσεις στις οποίες προέβησαν για την άμεση επαναλειτουργίας της.

Όπως εξήγησε ο κ. Τουλουπίδης μιλώντας στον «ΠτΘ» με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ της διακοπής της σίτισης για τους 900 συνολικά οικότροφους φοιτητές του ΔΠΘ σε Κομοτηνή και Ξάνθη, επικοινώνησε με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, η οποία του γνωστοποίησε πως ο λόγος της διακοπής οφείλεται στην μη υπογραφή των συμβάσεων ανανέωσης που αφορούν στην πρόσληψη προσωπικού και συγκεκριμένα μαγείρων, με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, λόγω αφενός της κατάληψης των γραφείων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από Συλλόγους Οικότροφων Φοιτητών, που βρίσκεται εν εξελίξει τις τελευταίες 15 μέρες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους και αφετέρου λόγω των αλλαγών που ανακοινώθηκαν στο σύνολο του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, δίχως ακόμα να έχουν οριστεί αντικαταστάτες.

Διαβεβαιώσεις για λύση του θέματος από τη γγ του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με τον κ. Τουλουπίδη ωστόσο, η γενική γραμματέας του υπουργείου τον διαβεβαίωσε πως κατά τη χθεσινή μάλιστα ημέρα θα προχωρούσαν οι διαδικασίες ορισμού του νέου προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Ζέρβα, με εντολή του οποίου άμεσα εντός των επόμενων 24ωρων θα δοθεί η εντολή για την επανεκκίνηση της σίτισης των φοιτητών.

Ο ίδιος εξήγησε πως η Λέσχη ενδέχεται να ανοίξει ακόμα και χθες, Πέμπτη, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε, έως την αποκατάσταση του προβλήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να σιτίζονται στη λέσχη σίτισης της παλιάς Νομικής, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως προσωρινή λύση, υπογραμμίζοντας τη σημαντική επιβάρυνση που θα υπάρξει λόγω του αριθμού των επιπλέον φοιτητών.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο»

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η πρωτοβουλία ανεξάρτητων φοιτητών νωρίτερα, τονίζει μεταξύ άλλων πως το κλείσιμο της λέσχης αποτελεί το τελευταίο κρούσμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους, κατηγορώντας τον εργολάβο που έχει αναλάβει την σίτιση για κερδοσκοπία, δηλώνοντας τέλος την υποστήριξή τους στους καταληψίες φοιτητές των εγκαταστάσεων της ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Λέσχη κλειστή… διότι μπορούμε

Δεν είναι μυστικό πως στην εστία υπάρχουν προβλήματα. Το γεγονός όμως πως αυτά διαρκώς επιδεινώνονται θεωρούμε πως πρέπει να μας απασχολήσει. Η διαρκής αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η διαχείριση σίτισης/στέγασης από εργολάβο αλλά και η γενικότερη κατεύθυνση των πολιτικών που ασκούνται στην εκπαίδευση δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας. Τελευταίο κρούσμα καφρίλας οι απανωτές κωλυσιεργίες στην χρηματοδότηση της λέσχης που μας αφήνει σήμερα και επ’ αορίστου χωρίς σίτιση.
Χωρίς λέσχη…

Στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους η λέσχη έμεινε κλειστή για μια ολόκληρη βδομάδα ως αποτέλεσμα του πολιτικού τσακωμού μεταξύ Υπουργείου και Πρυτανείας για το ποιος θα πρέπει να χρηματοδοτεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την σίτιση. Και αφού το έλυσαν αυτό μια βδομάδα μόνο μακαρόνι. Ενημερωθήκαμε εντέλει πως η λέσχη θα μείνει κλειστή επ’ αόριστο. Το ζήτημα προέκυψε όταν εισαγγελέας εντόπισε παρατυπίες στο τρόπο λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να εκβιάζουν το μπλοκάρισμα της εισαγγελικής δίωξης δίχως να χρηματοδοτούν το οτιδήποτε. Για καλή μας τύχη (;) το πρόβλημα «λύθηκε» και οι χρηματοδοτήσεις ξεκίνησαν κανονικά.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα Φ.Σ. εστιακών να προχωρήσουν σε κατάληψη στα κεντρικά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα δίχως να παρακωλύουν την ουσιαστική λειτουργία του με αιτήματα που αφορούν όλους τους εστιακούς πανελλαδικά. Και το σίριαλ καταλήγει στην ημέρα Τρίτη 14/11 όπου πληροφορούμαστε πως η λέσχη κλείνει επ’ αόριστο (ξανά!). Αφορμή αυτή τη φορά η κατάληψη και οι πολιτικές πιέσεις που ασκούν οι συμφοιτητές μας για οριστική λύση των προβλημάτων που αφορούν την εστία.
ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης)

Είναι το ιδιωτικό ίδρυμα που διαχειρίζεται τις εστίες και τις λέσχες τους πανελλαδικά. Χρηματοδοτείται απευθείας από το υπουργείο παιδείας. Ουσιαστικά πρόκειται περί ενός εργολάβου που απλά επειδή έχει τον όρο ίδρυμα στον τίτλο του προσπαθεί να κρατήσει ένα μη κερδοσκοπικό στάτους. Το πρόβλημα όμως με την ύπαρξη του έγκειται στο γεγονός πως ως εργολάβος έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο για να κερδοσκοπεί από τις ανάγκες μας ως φοιτητές. Και κάπως έτσι το καλοριφέρ ανοίγει 4 ώρες την μέρα όταν έξω κάνει πλην δέκα, το νερό χαρακτηρίζεται πόσιμο ενώ είναι καφέ, η λέσχη δεν έχει φαΐ κτλ.

Ως φοιτητές αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να κινητοποιηθούμε διότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

 

Νατάσσα Βαφειάδου

- Χορηγούμενη-

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Η Πανήγυρις του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αλεξανδρούπολης με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του COVID-19 (βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αλεξανδρούπολης, όπου και τελέστηκε η λειτουργία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.
- Χορηγούμενη -