Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα πολύωρα ταξίδια είναι δυνατόν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου (Φ.Θ.Ν.) (Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση + Πνευμονική Εμβολή). Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος Φλεβικής Θρόμβωσης όταν το ταξίδι διαρκεί >4 ώρες. Μάλιστα, τα τελευταία δεδομένα, συμφωνούν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Φ.Θ.Ν. δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των αεροπορικών ταξιδιών αλλά όλων των μακρινών ταξιδιών (travel related thrombosis).
Άλλη μία μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα πιθανά αίτια εμφάνισης θρόμβωσης, λέγοντας, ότι το πολύωρο καθισιό μπροστά σε ένα υπολογιστή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
Οι επιστήμονες αναφερόμενοι σε περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία όπου ένα άτομο κινδύνεψε να πεθάνει από θρόμβωση και πνευμονική εμβολή λόγω της ακινησίας πολλών ωρών μπροστά στον υπολογιστή, τόνισαν ότι το σώμα μας δεν είναι κατασκευασμένο να κάθεται τόσες ώρες συνεχόμενα γιατί έτσι προκαλούνται παθολογικές καταστάσεις.
Το συγκεκριμένο άτομο σύμφωνα με τους γιατρούς του, έμενε καθιστό 18 ώρες το 24ωρο μπροστά στον υπολογιστή του. Αυτό είχε ως συνέπεια την αυξημένη πηκτικότητα του αίματος και την παραγωγή θρόμβων.
Όπως λένε οι επιστήμονες, η θρόμβωση δημιουργείται από την αυξημένη πηκτικότητα στις μεγάλες και βαθιά τοποθετημένες φλέβες των κάτω μελών. Ο μεγάλος κίνδυνος της θρόμβωσης είναι η πνευμονική εμβολή η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο καθώς οι θρόμβοι που αποσπώνται από την περιοχή που έχει γίνει η θρόμβωση εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγουν στα αγγεία του πνεύμονα. Εκεί αποφράσσουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκαθίσταται απότομα μια οδυνηρή κατάσταση με ταχύπνοια, ταχυκαρδία και προβλήματα οξυγόνωσης του αίματος.
Οι επιστήμονες είχαν καταγράψει πολλά περιστατικά θρόμβωσης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο όταν ο κόσμος έμενε πολλές ώρες μέσα στα καταφύγια λόγω των βομβαρδισμών. Σήμερα πάλι, άλλαξαν τα δεδομένα και η θρόμβωση έγινε ηλεκτρονική υπόθεση, καθώς τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται από τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή. Γι αυτό και το όνομα “e-thrombosis”, δηλαδή ηλεκτρονική θρόμβωση.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους όσους πιστεύουν η πάθηση αυτή δεν τους αφορά καθώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας σήμερα έχουν επιφέρει τα μεγάλα διαστήματα ακινησίας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Ο λόγος είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι με το πλήθος των πληροφοριών και των «διασκεδάσεων» που μας προσφέρουν μας κρατούν κυριολεκτικά καθηλωμένους σε ένα κάθισμα ατέλειωτες ώρες καθημερινά.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον υπολογιστή μας και να περπατάμε ή να κάνουμε μερικές διατάσεις για να επανέρχεται η σωστή λειτουργία του αίματος στο σώμα μας.
Τις ίδιες ακριβώς συμβουλές είχαν δώσει και οι ερευνητές που στο παρελθόν διαπίστωσαν ότι τα πολύωρα ταξίδια με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς επιφέρουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Μην ξεχνάμε πως η θρόμβωση είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Γι’ αυτό ακόμα και τα 6ωρα και 8ωρα που περνάμε καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή μας πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς να συνοδεύονται από διαλείμματα για να ξεπιαστεί το σώμα μας και να κυκλοφορήσει καλά το αίμα στις φλέβες μας.
Κίνδυνος θρόμβωσης από τις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή

Ακολουθήστε μας και στο Instagram
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr | ![]() ![]() |
Εκτοξεύθηκε ο πρώτος δορυφόρος με ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε...
Εκτοξεύθηκε χθες ο DUTHSat-2, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος CubeSat στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Η εκτόξευση...
Σαμοθράκη: «Στεγνώνει» το νησί – Προειδοποίηση από τον δήμο για κίνδυνο...
Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Σαμοθράκης, προειδοποιώντας για κίνδυνο ακραίας λειψυδρίας. Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν δραστικά τη χρήση νερού, καθώς οι στάθμες σε...
Αλεξανδρούπολη: Τα Εργατικά Σωματεία στο πλευρό των φοιτητών και κατά της...
Η φοιτητιώσα νεολαία της περιοχής μας θέλει περισσότερους και όχι λιγότερους χώρους για τη δραστηριότητά της. Το αναγνωστήριο, μπορεί να αναβαθμιστεί και να συνεχίσει...
Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας στο Ετήσιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ στην...
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Προύσα της Τουρκίας οι εργασίες του Ετήσιου Επιχειρησιακού Συνεδρίου και της Τεχνικής Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του...
Συνάντηση ιεροψαλτών και μουσικοφίλων στην Ορεστιάδα
Ημερίδα με θέμα «Επικαιροποίηση του Δελτίου της Ψαλτικής στο Εθνικό Ευρετήριο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς», φιλοξενήθηκε στο Επισκοπείο Ορεστιάδος το Σάββατο, 21η του μηνός Ιουνίου...
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στο επίκεντρο της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, βρέθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετέχοντας δυναμικά στην έκθεση που πραγματοποιείται από τις 23 έως τις...
Θάνατος 87χρονου άντρα στο στο 6ο χ.λ.μ. Αλεξανδρούπολης – Μάκρης
Την 21/6/25 ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Αλεξανδρούπολης για την ανάσυρση ενός 87χρονου ημεδαπού άντρα χωρίς τις αισθήσεις του, από τη θαλάσσια περιοχή στο...
Καιρός: Στα όρια του καύσωνα η θερμοκρασία μέχρι την Παρασκευή –...
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά...
Διαβασε και αυτο
Εκτοξεύθηκε ο πρώτος δορυφόρος με ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε...
Εκτοξεύθηκε χθες ο DUTHSat-2, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος CubeSat στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Η εκτόξευση...