Κατέφθασε το Άγιο Φως στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης (βίντεο)

Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου της Αλεξανδρούπολης κατέφθασε σήμερα το μεσημέρι το Άγιο Φως, με το δήμαρχο της πόλης, Ιωάννη Ζαμπούκη, να το παραλαμβάνει και να το παραδίδει στο ιερό του ναού. Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε νωρίτερα στο μετόχι του πανάγιου τάφου στην Αθήνα, από όπου και μεταλαμπαδεύτηκε στις άλλες εκκλησίες της χώρας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Ελλάδος, απόψε το βράδυ θα τελεστεί στις εκκλησίες η Ανάσταση, καθώς – λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19 –  οι πιστοί δεν είχαν τη δυνατότητα να προσέλθουν στους Ναούς το Πάσχα και να πάρουν το Άγιο Φως κατά την «κανονική» ημερομηνία της Ανάστασης. Φυσικά, στην τελετή θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος που εκδόθηκε με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα, Θεοχάρη, σημειώνει:

«Τό βράδυ της Τρίτης 26ης Μαΐου 2020 καί ὥραν 11ην μ.μ. θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τοῦ Μεσονυκτικοῦ ὅπως γίνεται τό βράδυ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου. Στίς 11:45 θά γίνει ἡ μετάδοσις τοῦ Ἁγίου Φωτός καί στίς 12:00 θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τῆς Ἀναστάσεως μέ πανηγυρική κωδωνοκρουσία καί ἐν συνεχεία ὁ Ὄρθρος καί ἡ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τοῦ Πάσχα».

Ο Ιωάννης Ζαμπούκης με το Άγιο Φως

Εξάλλου, αύριο, Τετάρτη 27 του μηνός, εορτάζεται η ημέρα της Αναλήψεως, δηλαδή 40 ημέρες από το Πάσχα, διάστημα στο οποίο ο Χριστός παρουσιάστηκε 11 φορές στους μαθητές του.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την ασφαλή τέλεση της Ανάστασης, αυτά προβλέπουν στο μέγιστο 50 άτομα  για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.