fbpx
3.7 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2020

Κ. Σκρέκας από Αλεξανδρούπολη: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των ακριτικών περιοχών» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Τη στήριξη των ακριτικών περιοχών έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος βρέθηκε εχθές στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας για ην αγροτική ανάπτυξη. Μαζί του συνομίλησε ο δήμαρχος της πόλης, Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Βουλευτής Ν. Έβρου, Χρήστος Δερμετζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Μπόγδης και ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτριος Κολγιώνης. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και την ανάγκη ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Σκρέκας

Από το 1985 έχει να γίνει αγροτικό έργο στον Έβρο

«Ήταν μια ευχάριστη συνάντηση, είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε και να φιλοξενούμε εκπροσώπους της κυβερνήσεως του κλιμακίου των υφυπουργών και υπουργών, όπως είναι ο κ. Σκρέκας» δήλωσε ο κ. Ζαμπούκης αναφορικά με τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας χρήσιμα τα συμπεράσματα που εξήχθησαν. «Διαπιστώσαμε ότι έχουμε να δούμε από το 1985 αγροτικό έργο στο πλαίσιο του νομού, ότι έχουμε ένα γερασμένο πληθυσμιακά αγροτικό κόσμο» επεσήμανε στη συνέχεια.

- Χορηγούμενη-

Δέσμευση του Υφυπουργού για ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα του Νομού

Αναφορικά με το «μενού» της συζήτησης, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρει ότι θίχτηκαν δύο θέματα: το Πέταλο του Έβρου, όπως επίσης και το αρδευτικό έργο του ελαιώνα της Μάκρης. Μάλιστα, συναποφασίστηκε η διενέργεια των απαραίτητων κινήσεων ώστε να απεμπλακεί η μελέτη του αρδευτικού «πετάλου» Πέπλου και να δρομολογηθεί η ένταξη του αρδευτικού ελαιώνα της Μάκρης στο μέτρο έγγειων βελτιώσεων, δύο έργα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, με τον ο κ. Σκρέκα να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τις ενέργειες που έχουν ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Ο κ. Ζαμπούκης

Μεγάλης σημασίας το εισόδημα του Πρωτογενούς τομέα στην περιοχή

«Ήταν μεγάλη έκπληξη ότι ο νομός μας έχει από το 1985 να δει έργο υποδομής, στα πλαίσια λοιπόν άρσης της ανταγωνιστικότητας που πρέπει να υπάρχει στον αγροτικό τομέα της περιοχής, συμφωνήσαμε στείλουμε (στον Υφυπουργό) τη μελέτη για το αρδευτικό του Πετάλου Πέπλου, ένα τεχνικό δελτίο για το αρδευτικό του ελαιώνα της Μάκρης, και ό, τι άλλο θεωρούμε εμείς χρήσιμο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής περιοχής του δήμου μας» υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Κολγιώνης.

Ο κ. Κολγιώνης

«Η διάθεση είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε τις ακριτικές περιοχές και τους νέους αγρότες. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το εισόδημα που παράγεται στην περιοχή μας από τον αγροτικό, από τον Πρωτογενή τομέα» επεσήμανε και ο κ. Δερμετζόπουλος.

O κ. Δερμετζόπουλος

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το δήμαρχο της πόλης, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, τον ενημέρωσα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, η προσέλκυση νέων αγροτών στις καλλιέργειες, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής αλλά και η στήριξη των ακριτικών περιοχών που τόσο σημαντικές είναι για τη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Σκρέκας σχετικά με την επίσκεψή του. «Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα επίσης για το νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης περιβαλλοντικών υποδομών, ένα εθνικό σχέδιο που για πρώτη φορά, με ενιαίο τρόπο, σχεδιάζει αγροτικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα που αφορούν τη διαχείριση κατά βάση του νερού, γιατί το νερό άλλες φορές μας πνίγει και άλλες φορές μας λείπει» εξήγησε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι βασική προτεραιότητα, εν όψει μάλιστα των επιπτώσεων και συνεπειών της κλιματικής που εκ των πραγμάτων θα έχει μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας.

Πανεθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

«Από την άλλη πλευρά θα έχουμε εντονότερα καιρικά φαινόμενα σε συχνές περιπτώσεις μέσα στον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, σχεδιάζουμε ένα πανεθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που για πρώτη φορά έχει γίνει με τέτοιο ενιαίο τρόπο στη χώρα μας» γνωστοποίησε αμέσως μετά ο κ. Σκρέκας, κάνοντας λόγο για ένα μεγαλεπήβολο νέο σχέδιο.

Τα τοπικά προβλήματα

Σχετικά με τα τοπικά προβλήματα στην αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Σκρέκας ήταν ξεκάθαρος. «Από εκεί και πέρα συζητήσαμε και τις υπόλοιπες ανάγκες που έχει ο νομός αναφορικά με τα αρδευτικά ζητήματα, ήδη ζητήσαμε να μας σταλεί η μελέτη που έχει ο δήμος στα χέρια του και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου που εξυπηρετεί σήμερα 20.000 περίπου αρδευόμενα στρέμματα. Ζητήσαμε επίσης τεχνικά δελτία για άλλες περιοχές στις οποίες χρειάζεται να σχεδιάσουμε μικρά αρδευτικά έργα, όπως μικρά φράγματα είτε και αρδευτικά για να διαχειριζόμαστε καλύτερα το νερό, με σκοπό να μειώσουμε και να ‘ταπεινώσουμε’ το κόστος της άρδευσης που σήμερα έχουν οι αγρότες» επιβεβαίωσε.  «Η συνεργασία μας θα είναι πολύ καλή, είμαστε δίπλα στο δήμο, είμαστε δίπλα στο νομό, είμαστε δίπλα στους αγρότες και πιστεύουμε ότι ανοίγει μια διαφορετική ημέρα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας» κατέληξε ο Υφυπουργός, αφήνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στους αγρότες της περιοχής.

- Χορηγούμενη-

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Avatar
Νικήτας Διαμαντόπουλοςhttps://www.evros24.gr/author/nikitas/
Απόφοιτος Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ. MA στη Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Επικοινωνίας, Α.Π.Θ. Ερευνητής στην ΕΣΗΕΜ-Θ

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -