fbpx
11.7 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, Απρίλιος 19, 2021

Ειρηνοδικείο Ξάνθης: Μπλόκο στους συμβασιούχους -Απλήρωτοι 4 μήνες

- Χορηγούμενη-

Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Ξάνθης, η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι του δήμου, προκειμένου να λάβουν έναντι, τμήμα των δεδουλευμένων τους.

- Χορηγούμενη-1

Η αίτηση δικάστηκε και απορρίφθηκε στις 19 Απρίλιου και πλέον οι συμβασιούχοι του δήμου Ξάνθης, παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες, βιώνοντας όπως καταγγέλλουν τραγικές καταστάσεις.

Πλέον οι συμβασιούχοι ελπίζουν να δοθεί λύση και να λάβουν μέρος των μισθών τους, μετά τις 8 Μάιου, οπότε και έχει οριστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει προκειμένου να τους καταβληθεί η μισθοδοσία τεσσάρων μηνών.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου, πάντως προκάλεσε την έντονη δυσφορία και αγανάκτηση των συμβασιούχων, αφού όπως σημειώνουν σε ανάλογες περιπτώσεις συνάδελφων τους, υπήρξαν θετικές δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι με αποφάσεις Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων, υπήρξαν προσωρινές διαταγές και έλαβαν έναντι των δεδουλευμένων τους, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και συμβασιούχοι του δήμου Πειραιά, καθώς και άλλων δήμων της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειώδη διαβίωση.

Συμβασιούχοι Δ. Μαρώνειας -Σαπών & Ιάσμου: Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

Το δρόμο της Δικαιοσύνης ακολουθούν συμβασιούχοι των Δήμων Μαρώνειας – Σαπών και Ιάσμου, μετά από αυτούς των Δήμων Κομοτηνής και Αρριανών. Όπως μεταδίδει το xronos.gr, διεκδικούν και αυτοί να πληρωθούν και εδράζουν τις ελπίδες τους στις θετικές αποφάσεις που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους. Αυτές οι πληροφορίες μας έρχονται και από τους άλλους Δήμους της Ροδόπης, όπου και εκεί οι συμβασιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά αλλά δεν πληρώθηκαν για αρκετούς μήνες, που κατά περίπτωση μπορεί να ξεπερνούν και τους πέντε.

Στο μεταξύ δικαιωμένοι αλλά απλήρωτοι παραμένουν οι συμβασιούχοι του Δήμου Κομοτηνής. Εργαζόμενοι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών ή οι μοναδικοί εργαζόμενοι στις οικογένειές τους έκαναν Πάσχα απλήρωτοι, αφού δεν τους καταβλήθηκε το 40% των δεδουλευμένων τους, όπως όριζε η απόφαση του Ειρηνοδικείου. Αυτή είχε γίνει γνωστή μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, δημιουργώντας ελπίδες για την πληρωμή μέχρι το Πάσχα.

Όμως αυτό δε συνέβη, όπως πληροφορηθήκαμε. Και μπορεί η απόφαση που δικαιώνει τους συμβασιούχους να βρίσκεται ήδη στα χέρια του Δήμου, όμως η πληρωμή εδράζεται και στον τρόπο διαχείρισης των ενταλμάτων μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών πληρώνει κάθε 13 και 27 του μηνός, ημερομηνίες κατά τις οποίες καταβάλλονται οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων. Γι’ αυτό υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι η πληρωμή του 40% των δεδουλευμένων των συμβασιούχων αναμένεται να γίνει στις 27 του τρέχοντος μήνα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους συμβασιούχους του Δήμου Αρριανών. Στο μεταξύ εκκρεμούν οι υποθέσεις των προσφυγών των απλήρωτων συμβασιούχων των Δήμων Κομοτηνής και Αρριανιών για το σύνολο των αποδοχών, που θα εκδικαστούν περί τα τέλη Μαΐου.

Τέλος να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη της παράτασης συμβάσεων στους ΟΤΑ αλλά και το Δημόσιο. Οι αποφάσεις των Επιτρόπων σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους είναι αντιφατικές, καθώς ένα τμήμα τους υπογράφει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής, ενώ ένα άλλο θεωρεί ότι η παράταση προσκρούει στο άρθρο 103 του Συντάγματος και το ΠΔ 164//2004 (Παυλόπουλου). Η τελευταία απόφαση (ΠΡΑΞΗ 42/14.2.2017) του 1ο (Ι) Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), θέτει και πάλι θέμα 24μηνου για την παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ