fbpx
15 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, Απρ 21, 2021

Η τοποθέτηση της Ν. Γκαρά για το ΚΥΤ Φυλακίου στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Μετανάστευσης κ.Μηταράκη

- Χορηγούμενη-

Μετά από αρκετά ερωτήματα και αιτήματα για την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη, για την κατασκευή νέας δομής στο Φυλάκιο, κι επειδή η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά πιστεύει ότι ο λόγος των βουλευτών είναι δημόσιος, υπό κρίση, και οι πολίτες πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις δράσεις τους, παραθέτει με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Fb την τοποθέτησή της στην εν λόγω τηλεσύσκεψη, η οποία έχει αναλυτικά ως εξής:.

- Χορηγούμενη-1

“Κ. Μηταράκη,
Θα προσπαθήσω να καταθέσω σκέψεις και κυρίως ερωτήματα σε ότι αφορά την κατασκευή νέας δομής στο Φυλάκιο.
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας δομής μόνιμης διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας, στον Έβρο, τον επεξεργάζεστε εδώ και καιρό. Κι εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν το γνώριζαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, δεν ενημερώθηκαν, προκειμένου να το ανατρέψουν.
Στις 29/12 βγάλατε ξαφνικά την προκήρυξη με λεπτομερή περιγραφή για τη νέα δομή, που καμία σχέση δεν έχει με δομή υποδοχής. Και την επόμενη μέρα εσπευσμένα εγκρίνατε και την ανάθεση σε εκτιμητή για την εκτίμηση της τιμής ενοικίασης των εκτάσεων 73 στρεμμάτων.
Αφότου είδατε τις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, προσπαθήσατε να κάνετε το άσπρο – μαύρο πέφτοντας σε αντιφάσεις και ψέματα, χωρίς να έχετε πείσει κανέναν για την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας πολυπληθούς δομής στο Φυλάκιο.
Κ. Υπουργέ,
Η Κυβέρνηση της ΝΔ θερίζει ότι έσπειρε. Το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιήσατε ρατσιστικό, ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό λόγο για λόγους μικροπολιτικούς. Σήμερα που καλείστε να διαχειριστείτε το πρόβλημα, αντιμετωπίζετε αντιδράσεις από τους δικούς σας κυρίως ανθρώπους και δεν μπορείτε να φτιάξετε δομές στην ενδοχώρα. Έτσι, προχωράτε σε επέκταση των υφιστάμενων δομών, πολλές φορές αλλάζοντας και τον χαρακτήρα τους. Κάτι παρόμοιο πάτε να κάνετε και στον Έβρο.
Επίσης, δεν έχουμε καμία ενημέρωση τι διαπραγματεύεστε, τι συμφωνήσατε με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Κι αναρωτιέμαι, γιατί αλλάζει ο εθνικός σχεδιασμός;
Δεσμευτήκατε να εφαρμόσετε το μοντέλο των νησιών και στη Θράκη; Θα μετατρέψετε τη χώρα σε μία απέραντη αποθήκη ψυχών; Διότι και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Καστανιές αυτό πάνω – κάτω μας περιέγραψαν.
Είναι σημαντικό να θυμίσω ότι και την περίοδο του 2012 – 14 που οι μεταναστευτικές ροές ήταν στο πικ, αλλά και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δε σκέφτηκε τη δημιουργία νέων δομών στη Θράκη ή την αύξηση της χωρητικότητας. Είπαμε ότι δε θα γίνει καμία νέα δομή στη Θράκη και το τηρήσαμε στην πράξη.
Επί ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, κατά την υπογραφή της ευρωτουρκικής δήλωσης ο Έβρος ήταν σε εξαίρεση, χωρίς να υπάρχει ο γεωγραφικός περιορισμός. Άρα μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης κανείς δε μένει στη Θράκη και μεταφέρονται σε δομές μετά τον Νέστο. Αυτή ήταν η Εθνική γραμμή και τηρήθηκε από όλους.
Το βάρος έπεφτε στην ενίσχυση των υπηρεσιών και της φύλαξης συνόρων και στην ενίσχυση της αστυνόμευσης με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Κανείς δε σκέφτηκε να αυξήσει κατά 3.000 τη χωρητικότητα του ΚΥΤ. Γιατί αλλάζει ο εθνικός σχεδιασμός;

 • Αντιλαμβάνεστε ότι μία μεγάλη δομή ανοίγει προσκλητήριο σε μετανάστες και διακινητές;
  Αντιλαμβάνεστε ότι η δημιουργία μίας δομής μόνιμης διαμονής, είναι μία εγκληματική απόφαση που θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον Έβρο; Και μάλιστα, σε μία συγκυρία που έχουν ανοίξει οι διερευνητικές συζητήσεις με την Τουρκία, η οποία εδώ και καιρό έχει επιδείξει προκλητική στάση με πλείστες διεκδικήσεις για τη Θράκη.
  Θα καταθέσω, λοιπόν, και λόγω περιορισμένου χρόνου, συγκεκριμένα ερωτήματα και παρακαλώ να απαντηθούν:
 • Ποιος ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση επιλέγει να φτιάξει στο Φυλάκιο, στα σύνορα, μία μεγάλη δομή μόνιμης διαμονής.
 • Τι κρύβει η υπόθεση που εκφράσατε, ότι περιμένουμε 2ο χτύπημα από την Τουρκία και πρέπει να προετοιμαστούμε; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στη διπλωματία ή την αποτρεπτική ικανότητά μας; Θέλουν προσοχή τέτοιες δηλώσεις και προκαλούν ανησυχία.
 • Είπατε ότι σε περίπτωση που ξανασυμβεί αντίστοιχο γεγονός στις Καστανιές, πρέπει να «μαντρώσουμε», όπως είπατε, αυτούς που θα μπουν μέσα. Πόσο ασφαλές είναι να έχουμε χιλιάδες κατευθυνόμενους ανθρώπους εκτός συνόρων και την ίδια στιγμή 2.000 κατευθυνόμενους εντός;
 • Είπατε ότι μία μεγάλη δομή θα μειώσει τις ροές. Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Με ποιο επιχείρημα το υποστηρίζετε αυτό; Γιατί φοβάμαι ότι θα συμβεί το αντίθετο.
 • Είπατε ότι όσοι μπαίνουν θα συλλαμβάνονται, θα ταυτοποιούνται και θα μεταφέρονται με λεωφορεία σε άλλες δομές. Αυτή είναι η διαδικασία που ισχύει σήμερα. Εφαρμόστε την. Ή μήπως με εντολή αφήνετε κάποιους να κυκλοφορούν πεζή, για να μας πείσετε για την αναγκαιότητα του σχεδίου σας;
 • Επίσης, αναρωτηθήκατε πώς θα διαχειριστείτε τις αντιθέσεις και τις εντάσεις των διαφορετικών μουσουλμανικών ομάδων μεταναστών; Δε φοβάστε ότι μπορεί να έχει οργανωμένη προέκταση και εξαγωγή στην τοπική κοινωνία της Θράκης;
 • Είπατε, επίσης κ. Υπουργέ, ότι η δομή θα είναι κλειστή. Οι δομές στον Έβρο δεν λειτούργησαν ποτέ ως ανοιχτές, διότι υπηρετούν τον ρόλο της κράτησης στο ΠΡΟΚΕΚΑ και της ταυτοποίησης στο ΚΥΤ. Άρα μη χρησιμοποιείτε αυτό το επιχείρημα για μικροπολιτικούς λόγους. Πάντα ήταν κλειστές. Όπως είπατε, το εθνικό δίκαιο δεν προβλέπει κλειστή δομή διαμονής πέραν των 25 ημερών. Αν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα με ποιο νομικό εργαλείο θα τη μετατρέψετε σε κλειστή; Με τα λόγια;
 • Αλήθεια, για τον σχεδιασμό αυτό, έχετε τη σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Άμυνας, Προστασίας Πολίτη, Εξωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων; Διότι εμείς, ειδικά από τον κ. Χρυσοχοίδη είχαμε άλλες δεσμεύσεις. Άλλο ένα ψέμα;
 • Επίσης, σε δήλωσή σας κ. Μηταράκη, και στα πλαίσια της επικοινωνιακής διαχείρισης, και προκειμένου να μας πείσετε για τις προθέσεις σας, είπατε ότι θα μεταφέρετε την υπηρεσία ασύλου Αλεξανδρούπολης στην Καβάλα. Αποτυχημένη κίνηση πανικού θα έλεγα.
  Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες. Πέρα από το πλήγμα στην τοπική οικονομία, καθώς θα φύγουν από τον Έβρο ή θα χάσουν τη δουλειά τους 20 οικογένειες.. Γνωρίζετε ότι η υπηρεσία ασύλου δουλεύει με ραντεβού και δε σχετίζεται με τη διαμονή στον Έβρο; Ότι η απομάκρυνση θα δημιουργήσει καθυστερήσεις σε μεταγωγές, αλλά και στη διεκπεραίωση υποθέσεων στα ασυνόδευτα ανήλικα;
  Ξέρετε, κ. Υπουργέ, οι Εβρίτες δεν είναι ιθαγενείς που θαμπώνονται με ψεύτικα καθρεφτάκια.
  Με επικοινωνιακά τερτίπια δε θα πείσετε κανέναν για να εφαρμόσετε τις εγκληματικές σας αποφάσεις. Ούτε με βαφτίσια θα μας πείσετε, καθώς ονομάζετε «επέκταση» του Κέντρου υποδοχής, τη δημιουργία μίας νέας δομής διαμονής.
  Ούτε και θέλει κανείς να το παίξει «λαϊκός ήρωας», όπως πολύ προσβλητικά είπατε, σε μία απαράδεκτη δήλωσή σας.
  Η Ορεστιάδα και πολλά χωριά μας, κ. Μηταράκη, δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες. Εδώ και 20 χρόνια οι Εβρίτες και οι Εβρίτισες σηκώνουν το βάρος της υποδοχής προσφύγων. Πολλοί συμπολίτες μας βοήθησαν, φρόντισαν, έδωσαν ρούχα και νερό σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Και συνεχίζουμε να σηκώνουμε το βάρος της υποδοχής.
  Η αντίδραση λοιπόν, δεν είναι ούτε ρατσιστική, ούτε ξενοφοβική. Ούτε και το παίζει κανείς λαϊκός ήρωας για επικοινωνιακούς λόγους.
  Η αντίδραση εκφράζει αγωνία για την ασφάλεια και το μέλλον του τόπου μας.
  Και δυστυχώς κ. Υπουργέ, με αυτά που κάνετε στο σύνολο της κυβερνητικής διαχείρισης σε όλους τους τομείς, οι πολίτες και κυρίως οι Εβρίτες δε σας πιστεύουν και δε σας εμπιστεύονται. Δεν έχετε πείσει για την αναγκαιότητα του σχεδίου σας.
  Παρακαλώ για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Και ζητώ, όπως και το σύνολο των φορέων, την ανάκληση της εγκληματικής σας απόφασης”
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ