fbpx
1.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

H εισαγωγική ομιλία του Χ. Τοψίδη στο 1ο Oil & Gas Forum

- Χορηγούμενη-

Η Αλεξανδρούπολη σήμερα έχει την τιμή να φιλοξενεί ένα κορυφαίο γεγονός και εξέχουσες προσωπικότητες, από τον χώρο του ευρύτερου Ενεργειακού Κλάδου και  Βιομηχανίας. Παράλληλα έχει την δυνατότητα να προβληθεί  στο παγκόσμιο κοινό που παρακολουθεί τις εξελίξεις, και ταυτόχρονα να τοποθετηθεί ως κόμβος,  στο παγκόσμιο ενεργειακό στερέωμα.

Η βιομηχανία της ενέργειας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στις οποίες θα εστιάσουν οι ειδικοί καλεσμένοι με τοποθετήσεις και ιδέες τις οποίες ανυπομονώ να ακούσω και εγώ με την σειρά μου.

Βέβαια συζητώντας  για ενέργεια μιλούμε παράλληλα και για την Ναυτιλία η οποία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά περίπου του 80% των εμπορευμάτων και αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο, στο οποίο η ενέργεια αποτελεί περίπου το 1/3 αυτών. Στην παγκόσμια Ναυτιλία, η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς το 17% περίπου του παγκόσμιου στόλου είναι σε Ελληνικά χέρια ενώ στην Ευρώπη ο Ελληνικός στόλος κυριαρχεί  την μεταφορά που σχετίζεται με αγαθά ενέργειας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, είναι και η Ελλάδα ως «ενεργειακό σταυροδρόμι». Σε αυτό το σημείο ως  Επιμελητήριο Έβρου είμαστε προετοιμασμένοι να εργασθούμε μαζί για να αποτελέσει η περιοχή μας έναν κόμβο στο σταυροδρόμι αυτο.

Η Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζει συγκεκριμένα θεμελιώδη πλεονεκτήματα με υποδομές πλήρους & ολοκληρωμένου δικτύου διαμετακόμισης και μεταφορών. Πλεονεκτήματα τα οποία ενδυναμώνουν την στρατηγική της θέση της Αλεξανδούπολης και δημιουργούν την βάση για μια προοδευτική μετεξέλιξη της, σε έναν διεθνή εμπορικό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.

  1. Οδικά, συνδέεται με τον άξονα της Εγνατίας οδού και αποτελεί σημείο σύνδεσης του διευρωπαϊκού οδικού άξονα.
  2. Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντικό μεταφορικό πυλώνα της περιοχής και έχει δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη
  3. Διαθέτει επίσης πλήρη σιδηροδρομική και αεροπορική σύνδεση, με ένα νέο και σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών.
  4. Ακόμη, εμφανίζει μία χωροθετημένη και αδειοδοτημένη βιομηχανική περιοχή, η οποία συνδέεται με την Εγνατία Οδό,

Η περιοχή μας εισήχθη στον ενεργειακό χώρο με ιδιωτικές επενδύσεις σε αιολική και κάποιες επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια ακολουθώντας μια εθνική τάση της πρόσφατης περιόδου. Παράλληλα σήμερα είναι σε εξέλιξη η επένδυση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση  της Γεωθερμίας και η επένδυση σε Υδροηλεκτρικό Πάρκο στον Δήμο Ορεστιάδας καθώς επίσης και νέες επενδύσεις που υπόσχονται να διαμορφώσουν τον οικονομικό χάρτη της περιοχής.

Ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες στο ενεργειακό κομμάτι για την περιοχή με τις πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις που αλλάζουν την θέση της Π.Ε. Έβρου με προοπτικές να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Αναφέρομαι στην επένδυση του αγωγού TAP και την επικείμενη επένδυση του LNG, απο τους ομίλους των κυρίων Λιβανού και Κοπελούζου,  σε μια αγορά με εκτιμήσεις ρυθμού αύξησης 50% εώς το 2020. Τα παραπάνω διαμορφώνουν ριζικά την οικονομία της περιοχής μας δημιουργώντας εισόδημα, προοπτικές, ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα όμως αυτές οι επενδύσεις έχουν ανάγκες σε υποδομές, οργάνωση και ευελιξία  όπου θα χρειαστούμε την συμβολή της πολιτείας, να μοιραστεί το κοινό όραμα για την περιοχή μας.  Ο ρόλος μας σαν τοπικοί φορείς, είναι να είμαστε συντονισμένοι και να συνασπιστούμε δημιουργώντας ένα περιβάλον ευέλικτο και φιλικό για την πορεία των εν λόγω επενδύσεων.

Η επιμελητηριακή κοινότητα είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, στο πλευρό των επιχειρήσεων, ώστε η περιοχή μας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά στον τομέα της ενέργειας. Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια να έχουμε ένα ξεχωριστό τμήμα με ρόλο την εξυπηρέτηση του  τομέα της ενέργειας.

Σας ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Τι είναι οι ιοί κοξάκι

Οι ιοί Coxsackie ανήκουν στην οικογένεια Picornaviridae και στο γένος Enterovirus , που περιλαμβάνει επίσης τον ιό πολιομυελίτιδας. Η μετάδοση γίνεται μέσω της κοπράνων-στοματικής...