Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
23.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΥγειαΓιατί “τρέχει” η μύτη σας ακόμα και χωρίς να έχετε αρρωστήσει

Γιατί “τρέχει” η μύτη σας ακόμα και χωρίς να έχετε αρρωστήσει

Όταν πέφτει η θερμοκρασία στο περιβάλλον συνηθίζουμε να φοράμε σκουφιά, κασκόλ και γάντια, αλλά ό,τι και αν κάνουμε ακόμα και το πιο ελαφρύ αεράκι κάνει την μύτη μας να “τρέχει”, ακόμα και αν δεν έχουμε αρρωστήσει.

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει την μύτη να τρέχει κάθε φορά που βγαίνουμε στο κρύο; Μα απλά…. είναι φαινόμενο της βιολογίας και της φυσικής, γνωστό και ως θερμοδυναμική.

Από την πλευρά της βιολογίας, η μύτη μας αρχίζει να παράγει περισσότερη βλέννα για να ζεσταθεί και να παραμείνει ενυδατωμένη ενάντια στον κρύο, ξηρό αέρα, έτσι ώστε η ρινική κοιλότητα να μην στεγνώσει, να μην δημιουργηθούν μικρορωγμές και να μην προκληθεί αιμορραγία. Μερικές από τις εκκρίσεις βλέννας από τη μύτη μας, είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν απλή ρινόρροια.

Αυτή η βλέννα που στάζει από την μύτη μας προέρχεται από την βλεννώδη μεμβράνη, η οποία είναι ένα λεπτό, προστατευτικό κυτταρικό στρώμα, που καλύπτει το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Η βλέννα αποτελείται κυρίως από νερό, αλάτι, λευκά κύτταρα του αίματος και γλυκοπρωτεΐνες, ή πρωτεΐνες που συνδέονται με υδατάνθρακες.

Επιπλέον, η βλέννα που εκκρίνει η μύτη παγιδεύει τα σωματίδια του αέρα, σταματώντας πολλά επιβλαβή πράγματα από το να εισέλθουν στους πνεύμονές μας. Από εκεί και πέρα, αφότου εισπνεύσουμε, έχουμε πνεύμονες γεμάτους με ζεστό αέρα, έτοιμους να τον εκπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η φυσική και η θερμοδυναμική.

Μέρος του αέρα που εισπνέουμε είναι υδρατμοί και, όταν εκπνέουμε, ουσιαστικά σπρώχνουμε ζεστό αέρα στο κρύο περιβάλλον. Αυτή η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας προκαλεί την συμπύκνωση των υδρατμών σε μορφή σταγονιδίων νερού στην άκρη της μύτης. Είναι η ίδια αρχή που δημιουργεί σταγόνες νερού από υδρατμούς στον καθρέφτη του μπάνιου, όταν κάνουμε ζεστό ντους!

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Συνελήφθησαν εννέα άτομα σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης για κατοχή ναρκωτικών

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το...

Yποψήφιος Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου o Ιωάννης Τάκας

Με αίσθημα ευθύνης και εκτίμησης στα μέλη και τους φίλους της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον...

Τουριστική καθίζηση στη Σαμοθράκη – Με μόλις 30 επιβάτες έφτασε το πλοίο από Αλεξανδρούπολη

Απόγνωση προκαλούν τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στη Σαμοθράκη εν μέσω της τουριστικής σεζόν....

Παραμένει ο Βαγγέλης Ρούφος Διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο είναι το ΦΕΚ με τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη...

Παρόμοια