Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
15.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑυτοδιοικησηΜε γεωθερμία θερμαίνονται στην Άνθεια Δήμου Αλεξανδρούπολης

Με γεωθερμία θερμαίνονται στην Άνθεια Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ένα αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, με σταθερές υψηλές αποδόσεις, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και απαλλαγή από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα διασφαλίζει το γεωθερμικό πεδίο που λειτουργεί στην Άνθεια Έβρου.

Ένα ξεκίνημα πολλά υποσχόμενο για τους πολίτες που καταγράφει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης.

Την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων τονίζει η Μαρία Δουλούδη, διευθύντρια στο γυμνάσιο Άνθειας. «Πέρυσι η θέρμανση του σχολείου κόστισε 7.000 με 8.000 ευρώ για να γεμίσει ο καυτήρα πετρελαίου. Πέρα από το κόστος υπάρχει ποιοτική διαφορά. Το καλοριφέρ άναβε 1,5 με δυο ώρες το πρωί και με δυσκολία μια ώρα το μεσημέρι. Άναβε για περιορισμένο χρόνο, οπότε τα παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα με σκουφιά και πανωφόρια».

Σήμερα με το νέο σύστημα της γεωθερμίας η θερμοκρασία στις αίθουσες φτάνει τους 20-21 βαθμούς, λειτουργεί όλη την ημέρα και δεν έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

Η περιοχή βρίσκεται επάνω σε ένα υπόγειο θησαυρό και αυτό αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ο δήμος Αλεξανδρουπόλεως για την Άνθεια.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως Γιάννης Ζαμπούκης, η συγκεκριμένη γεωθερμία προσφέρει από τα καλύτερα νερά στην Ελλάδα μετά τα ηφαιστειακά στους 90 βαθμούς Κελσίου. Η δημοτική αρχή έχει θέσει ως στόχο την επέκταση του συστήματος έως το κολυμβητήριο, όπου το κόστος θέρμανσης ανέρχεται σε περίπου ένα εκατ. ευρώ ετησίως. Χρήματα από το τελευταίο ΕΣΠΑ που έχουν αξιοποιηθεί σε δώδεκα δημοτικά κτήρια και βρίσκονται στην φάση της δοκιμαστικής λειτουργία. Τα χρήματα που εξοικονομούνται θα διατεθούν σε άλλους τομείς για την ανακούφιση και διευκόλυνση των πολιτών.

Το νερό της γεωθερμίας διοχετεύεται στα δημόσια κτήρια, σε αγρότες στα θερμοκήπια, που δαπανούν πολλά χρήματα για ενέργεια, ενώ σε δυο κτήματα δημοτικά, μπορεί όποιος το επιθυμεί να πάρει άδεια και να καλλιεργήσει, έχοντας την σχεδόν δωρεάν ενέργεια από την γη. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούκη, απομένει πλέον οι κάτοικοι να ζητήσουν να συνδεθούν με το δίκτυο για να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη.

Πηγή: https://www.ertnews.gr

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: “Έφυγε” από τη ζωή ο Νικηφόρος Καραμανίδης

Στην ηλικία των 77 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο Νικηφόρος Καραμανίδης, ιδιαίτερα αγαπητός...

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ: Αυστηρότερες ποινές – «Η δεύτερη φορά δεν συγχωρείται»

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος τέθηκε από χθες Σάββατο (13.9.2025) σε ισχύ...

Χωρίς κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθούν οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Μία από τις σημαντικότερες μισθολογικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινά από...

Πετάτε ογκώδη αντικείμενα; – Φυλάκιση και πρόστιμα μέχρι 60.000 ευρώ

Ποινή φυλάκισης και «τσουχτερά» πρόστιμα που φτάνουν μέχρι 60.000 ευρώ θα πληρώνουν στο εξής...

Παρόμοια