Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
32.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΥγείαΓαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αυτές οι τροφές που καταπραΰνουν την έντονη ενόχληση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αυτές οι τροφές που καταπραΰνουν την έντονη ενόχληση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο και είναι αποτέλεσμα της επιστροφής των οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο, πράγμα που παρατηρείται μεν συχνά, αλλά μπορεί να προκαλέσει καούρα.

Τα τρόφιμα από την άλλη μεριά επηρεάζουν την ποσότητα των οξέων που παράγει το στομάχι, γι’αυτό και η κατανάλωση των σωστών ειδών τροφίμων είναι το κλειδί για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα των στομαχικών οξέων που παλινδρομούν στον οισοφάγο, προκαλώντας ενόχληση και πόνο. Αν ένα άτομο έχει πολλά τέτοια οξέα, καλό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα για να μπορέσετε να ελέγξετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δεν πρόκειται βέβαια για τρόφιμα που θεραπεύουν την πάθηση, αλλά για την ανακούφισή της.

  1. Λαχανικά
    Τα λαχανικά είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη και βοηθούν στη μείωση των οξέων στο στομάχι. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα χόρτα, οι πατάτες και τα αγγούρια.
  2. Τζίντζερ
    Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται φυσικό γιατροσόφι για τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένες ή τεμαχισμένες ρίζες τζίντζερ σε συνταγές για φαγητό ή smoothies, ή να πιείτε τσάι με τζίντζερ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  3. Βρώμη
    Η βρώμα αποτελεί αγαπημένη επιλογή για το πρωινό, καθώς αποτελεί ένα δημητριακό-εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής πλαινδρόμησης. Άλλη επιλογή για φυτικές ίνες είναι το ψωμί και το ρύζι ολικής άλεσης.
  4. Φρούτα εκτός των εσπεριδοειδών
    Στα μη εσπεριδοειδή φρούτα περιλαμβάνονται τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης από τα όξινα φρούτα.
  5. Άπαχο κρέας και θαλασσινά
    Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν χαμηλά λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δοκιμάστε τα ψημένα, βρασμένα ή βρασμένα.
  6. Ασπράδι αυγού
    Το ασπράδι του αυγού είναι μια καλή επιλογή, αντίθετα με τον κρόκο, ο οποίος έχει πολλά λιπαρά και μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  7. Υγιεινά λιπαρά
    Καλές πηγές υγιεινών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών και αντικαταστήστε τα με αυτά τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη 2025: Ο Τουρισμός σε Σταθερά Ανοδική Πορεία

Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέτρος Κυριακίδης του Δήμου Αλεξανδρούπολης δείχνουν...

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Πλήρη ανακατασκευή της σκεπής του Δημοτικού Σχολείου Πέπλου

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τις κατευθύνσεις του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη,...

Τραγωδία στην Εγνατία: 19χρονος σκοτώθηκε με τη μηχανή του τα ξημερώματα

Άλλο ένα θαναφόρο τροχαίο στη χώρα με νεκρό ένα νέο άνθρωπο – η νέα...

Δεκαπενταύγουστος στον Απαλό: Διήμερο πανηγύρι με χορό, μουσική και τον Μάκη Δημάκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού «Ο Φάρος» προσκαλεί όλους σε ένα διήμερο γλέντι για τον...

Παρόμοια