Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
35.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΦαγητό αεροπλάνου: Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε

Φαγητό αεροπλάνου: Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε

Είναι γνωστό ότι το φαγητό αεροπλάνου δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο μπορείτε να δοκιμάσετε, εκτός αν είστε αρκετά τυχεροί και ταξιδεύετε στην πρώτη θέση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με σχετικό video που δημοσιεύτηκε στο κανάλι SciShow, η άνοστη γεύση του φαγητού δεν είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα κακής εκτέλεσης των συνταγών από τα catering.

Για την ακρίβεια, ο τρόπος που οι γευστικοί μας κάλυκες αντιλαμβάνονται το φαγητό επηρεάζεται από μερικούς σημαντικούς παράγοντες όπως η υγρασία, η χαμηλή εσωτερική πίεση, η αίσθηση της όσφρησης ακόμα και η ακοή, που φυσικά μειώνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτοί είναι παράγοντες τους οποίους οι επαγγελματίες που προετοιμάζουν τα γεύματα των πτήσεων λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη αφενός, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αφετέρου αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το γεύμα είναι κάτι χειρότερο από απλά βαρετό και το μόνο που μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις τη δυσάρεστη εμπειρία είναι το χαμογελαστό προσωπικό που θα σου προσφέρει κάτι να πιεις συνοδεία συσκευασμένου μπισκότου καθώς και η θέα από ψηλά αν κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο…

Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στην καμπίνα του αεροπλάνου συνδυαστικά με τη χαμηλή πίεση προκαλούν ξηροστομία, κάτι που σημαίνει ότι η έκκριση σάλιου είναι λιγότερη από τη φυσιολογική, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ευαισθησία των γευστικών καλύκων σε ποσοστό μέχρι και 30%.

Επίσης, ο θόρυβος θεωρείται ότι είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την αντίληψη της γεύσης λόγω ενός συγκεκριμένου νεύρου που εκτείνεται από το μπροστινό τμήμα των γευστικών καλύκων και καταλήγει στο αυτί. Σύμφωνα επίσης με σχετικές έρευνες δεν επηρεάζονται όλες οι γεύσεις με τον ίδιο τρόπο.

Σίγουρα τα αλμυρά και τα γλυκά γεύματα δεν έχουν την ίδια ένταση όπως λ.χ αυτή της ντομάτας που επιβάτες την έχουν χαρακτηρίσει πιο δροσερή και φρουτένια από αυτή που έχει όταν βρίσκονται στο έδαφος. Αυτό λοιπόν οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το umami σε υψηλό υψόμετρο γίνεται πιο έντονα αντιληπτό γι’ αυτό και ένας χυμός ντομάτας ή ένα Bloody Mary έχουν καλύτερη γεύση εν ώρα πτήσης.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Θλίψη στην Αλεξανδρούπολη: «Έφυγε» ο Γιάννης Καντελτζής

Στο πένθος βυθίστηκε το ποδόσφαιρο της Αλεξανδρούπολης καθώς έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης...

ΤΩΡΑ: Φωτιά στην Αμφιτρίτη

Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στην περιοχή της Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε πριν λίγη...

Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στον Βόρειο Έβρο

Στην αναστολή της κινητοποίησης των αγροτών που είχε προγραμματισθεί για σήμερα Κυριακή 13 Ιουλίου...

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη φωτιά στην εταιρεία ανακύκλωσης Αλεξανδρούπολης

Κάθε μέρα και μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο. ΒΙΠΕ Σίνδου στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, εργοστάσιο...

Παρόμοια