fbpx
6 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Ερώτηση για απλήρωτους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016

- Χορηγούμενη-

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Βουλευτή Πέλλας και πρώην Υπουργό Γεωργίας Γιώργο Καρασμάνη, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, για το γεγονός ότι «πελαγοδρομεί» οικονομικά ο ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα οι παραγωγοί για τις αποζημιώσεις του 2016, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε τα ταμειακά διαθέσιμα 132 εκ. ευρώ του ΕΛΓΑ για να πληρωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, αλλά τον Απρίλιο του 2015 μετέφερε 50 εκ. ευρώ του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ «κουρεύτηκε» και το 20% των αποζημιώσεων για το 2016.

- Χορηγούμενη-

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό πότε θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς από τις θεομηνίες του 2016, καθώς και πότε θα επιστραφούν στον ΕΛΓΑ τα 50 εκ. ευρώ, που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Παράλληλα ρωτάνε πότε θα σταματήσει η εφαρμογή της αυθαίρετης περικοπής κατά 20% των αποζημιώσεων για το 2016, που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί.

- Advertisement -

Αναλυτικά η Ερώτηση

Θέμα: «Αναξιοποίητες έτοιμες λύσεις για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ»!       

Σε δεινή οικονομική θέση για ακόμη μια φορά, έχουν περιέλθει πολλοί πληγέντες παραγωγοί μας. Οι άνθρωποι αυτοί, που το 2016 υπέστησαν σοβαρές ζημιές από διάφορα ασφαλίσιμα ζημιογόνα αίτια (βροχόπτωση,  παγετός, χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα), είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από την ηγεσία του Υπουργείου, ότι θα είχαν εξοφληθεί στο σύνολό  τους μέχρι τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν. Φτάσαμε όμως πριν από το Πάσχα, κι’ ακόμη περιμένουν τα χρήματά τους, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις πρώτες διαμαρτυρίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το έτος 2014 οι συνολικές αποζημιώσεις ανήλθαν στο ποσόν των 160.509.643 €, σύμφωνα με το αντίστοιχο στατιστικό δελτίο του ΕΛΓΑ και πληρώθηκαν όλες χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης ότι, ως προκάτοχός σας Κυβέρνηση αφήσαμε τον Ιανουάριο του ’15 στον ΕΛΓΑ ταμιακά διαθέσιμα 132 εκ. ευρώ (χρήματα δηλαδή των ίδιων των παραγωγών) . Όμως, όχι μόνον δεν τα αξιοποιήσατε ώστε να πληρωθούν εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί των επομένων ετών, αλλά μεταφέρατε στα πλαίσια σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου την πρώτη ημέρα εγκατάστασης νέας Διοίκησης στον ΕΛΓΑ τον Απρίλιο του 2015, και 50 εκ από αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδας! Μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχετε ζητήσει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στον ΕΛΓΑ εντός 2 ημερών αν παρίστατο ανάγκη όπως όριζε η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αντίθετα πήρατε την άλλη εξωφρενική απόφαση να περικόψετε το 20% των αποζημιώσεων. Δηλαδή ενεργοποιήσατε μια διάταξη του νομικού πλαισίου που προβλέπεται για εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ συνεχίζετε να παρανομείτε αγνοώντας άλλη διάταξη του ιδίου νομού που ορίζει υποχρεωτικά την χρησιμοποίηση των διαθεσίμων των παρελθόντων ετών, υποχρεωτικά και μόνο για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους.

Επειδή, δεν αρκεί να συστήνουμε στους παραγωγούς μας μόνον να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και την παραγωγή αυτών των προϊόντων και, κυρίως, το εισόδημα των παραγωγών… Εμείς ως Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο  του 2014 φέραμε την τροπολογία που ο υπογράφων κατέθεσε και υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα (Ν4235 άρθρο 71), βάσει του οποίου καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ η ακαρπία και η καρπόπτωση από οποιαδήποτε αιτία. Ταυτόχρονα δε, προβλέψαμε το Μέτρο 17 για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ. Ένα Πρόγραμμα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που βιώσαμε το 2013, το 2016 και βιώνουμε και μέχρι σήμερα (ακαρπία σε βερικοκιές, ακτινιδιές ροδακινιές, κλπ) και να αντισταθμίσει τις απώλειες εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωονόσους και φυτασθένειες (ακαρπία καρπόπτωση, πράσινο σκουλήκι για το βαμβάκι). Αλλά εσείς το καταργήσατε χωρίς να αξιοποιήσετε την ευαισθησία και τις προτροπές ούτε καν του ίδιου του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Απεναντίας έχετε ισχυριστεί ψευδώς ότι το μετρο 17 δεν έγινε αποδεκτό από την Επιτροπή. Η Αλήθεια είναι ότι έχετε στερήσει με αποκλειστική ευθύνη σας από τους αγρότες μας την τελευταία ίσως ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός επαρκέστερου ασφαλιστικού πλαισίου με χρηματοδοτική συνεισφορά κονδυλίων του ΠΑΑ 2014-2020, και με προσθήκη νέων ασφαλίσιμων κίνδυνων.

Δημιουργήσαμε επίσης ένα επιπλέον μέτρο το (Μ05) με κονδύλια για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ με γενναία επιδότηση των επενδύσεων μέχρι και 100% – οι αγρότες που θα συμμετάσχουν στο μέτρο αυτό θα ενισχύονται κατά 80% για τους μεμονωμένους παραγωγούς και κατά 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών. Αυτό το μέτρο ακόμη δεν το έχετε προκηρύξει.

Και μάλιστα για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών προβλέψαμε το μέτρο (Μ09) με 27 εκατ. Και αυτό το μέτρο μένει ανενεργό.

  • Επειδή,κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σας είχαμε υποδείξει την ενδεικνυόμενη και απλή λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή την εφαρμογή του άρθρου 71 του νόμου 4235, που με τροπολογία μου τον Φεβρουάριο του 2014 υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα, στο οποίο ορίζεται ότι η ακαρπία και η καρπόπτωση, από οποιαδήποτε αιτία και εάν προέρχονται, καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
  • Επειδή,κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής τον Ιανουάριο του 2015, σας παραδόθηκαν όλες οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας – έτοιμες τροπολογίες που απλά δεν προλάβαμε να καταθέσουμε – που αφορούν στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και ήταν έτοιμες επεξεργασμένες, προκειμένου να κατατεθούν στη Βουλή. Προτάσεις ρεαλιστικές, προσαρμοσμένες και στις τοπικές και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Και μάλιστα μία εξ αυτών προέβλεπε τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών της τρέχουσας χρονιάς, με την αποζημίωση που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί.

Επειδή, κοινή πεποίθηση πρέπει να αποτελεί η ανάγκη  διατήρησης του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, μέσω της διασφάλισης της παραγωγής και του εισοδήματός του.

 

Ερωτάται ο κ. υπουργός,

  1. Πότε επιτέλους προτίθεται να ολοκληρώσει την πληρωμή των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών από τις θεομηνίες του 2016;
  2. Πότε επιτέλους προτίθεται να επιστρέψει τα 50 εκ ευρώ που πήρε από τα ταμιακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ;
  3. Πότε επιτέλους προτίθεται να σταματήσει την εφαρμογή της αυθαίρετης περικοπής κατά 20% των αποζημιώσεων για το 2016, που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί, αφού τους αποδίδεται μόνο το 80% αυτού;
  4. Πότε επιτέλους προτίθεται να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή τις τεκμηριωμένες και επεξεργασμένες, προτάσεις – έτοιμες τροπολογίες που αφορούν στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και που του παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2015;​
  5. Τι θα γίνει με τους πληγέντες παραγωγούς που λόγω οικονομικών δυσχερειών (καθυστερήσεις επιδοτήσεων, επιστροφής πετρελαίου, ΦΠΑ κλπ), πλήρωσαν εκπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές τους και κινδυνεύουν να μην εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους.
  6. Εάν προτίθεται να καλύψει την ακαρπία στις δενδροκαλλιέργειες σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν. 4235/14;
  7. Εάν προτίθεται να επαναφέρει το μέτρο διαχείρισης κινδύνων (M17), προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, που τόσο απερίσκεπτα καταργήσατε​ και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει να επαναφέρετε;
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

 
Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -