fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Mε επιτυχία διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη σεμινάριο για τη διαχείριση του αστικού νερού

- Χορηγούμενη-

Μέχρι το 2050, οι κάτοικοι των πόλεων αναμένεται να φτάσουν το 70% του παγκόσμιου
πληθυσμού, ενώ στην χώρα μας ήδη αποτελούν το 78,6% των Ελλήνων. Αυτή η τάση αυξάνει ραγδαία την ζήτηση για νερό στις πόλεις, η οποία σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – έντονες βροχοπτώσεις και ξηρασίες – είναι όλο και πιο δύσκολο να
καλυφθεί. Η πρόσφατη κρίση εξάντλησης των υδατικών αποθεμάτων στο Cape Town, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιτάσσει την αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του αστικού κύκλου νερού.

Στις 6 και 7 Μαρτίου, εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρακολούθησαν το
σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων στο Αστικό
Περιβάλλον – Πρακτικές, Τεχνολογίες και Τάσεις» στην Αλεξανδρούπολη. Το διήμερο σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Το Νερό στην Πόλη | Water for the City» που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWPMed) σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ), με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η τεχνική κατάρτιση των παρευρισκόμενων σε θέματα που
αφορούν στην διαχείριση του νερού στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο. Η προσέγγιση της
ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων σε αστικό περιβάλλον υποδεικνύει λύσεις που
μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτική χρήση του νερού, να αξιοποιήσουν τους εναλλακτικούς υδατικούς πόρους, όπως το βρόχινο, το γκρίζο ή το ανακυκλωμένο νερό για δευτερεύουσες χρήσεις, αλλά και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο πράσινου, ποιοτικά καλύτερου τρόπου ζωής στις πόλεις.

H διαφορετικότητα των ειδικοτήτων που συμμετείχαν – στελέχη δημοσίου, ιδιωτικών επιχειρήσεων, τουριστικού τομέα, περιβαλλοντικών φορέων, τεχνικών
επαγγελμάτων – συνέβαλε στην δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου για την υδατική ασφάλεια στην ευρύτερη αστική περιφέρεια.

Το σεμινάριο προλόγισε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης ο οποίος
ανέφερε ότι «η Αλεξανδρούπολη είναι πολύ τυχερή που επελέγη για την υλοποίηση του
συγκεκριμένου έργου – χορηγίας, το οποίο θα επιτρέψει την αύξηση της χωρητικότητας του
υδροταμιευτήρα κατά 14%.» Στην συνέχεια στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Πρόεδρος της
ΔΕΥΑΑ, κ. Γεώργιος Ουζουνίδης, δήλωσε ότι «με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, μηδενίζεται το πρόβλημα της ποσοτικής επάρκειας του νερού και η περιοχή μας θωρακίζεται και καθίσταται αυτάρκης σχετικά με οποιοδήποτε μελλοντικό ενδεχόμενο αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών.»

Η συντονίστρια του Προγράμματος από το GWP-Μed, κα. Κωνσταντίνα Τόλη, τόνισε «ότι η αξία του Προγράμματος δεν έγκειται μόνο στο μεγάλο έργο υποδομής που προσφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στις συμπληρωματικές δράσεις κατάρτισης,
εκπαίδευσης και ενημέρωσης που θα βοθήσουν την πόλη να γίνει καλύτερη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.»

Ακολούθησαν εισηγήσεις από στελέχη της ΔΕΥΑΑ, του GWP-Med και του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούσαν «Το Νερό στην Πόλη», την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων και την αξιοποίηση μη συμβατικών υδατικών πόρων, αλλά και την παρουσίαση επιτυχημένων εφαρμογών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάστηκε επίσης το επικείμενο έργο αύξησης της χωρητικότητας νερού στον ταμιευτήρα της πόλης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το οποίο θα υλοποιηθεί από το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη».

Έμφαση δόθηκε στη συνεργασία μεταξύ φορέων, μέσα από 5 βιωματικά εργαστήρια που
ακολούθησαν των εισηγήσεων. Επίκεντρο ήταν ένα καινοτόμο εργαλείο ανάπτυξης
στρατηγικής για τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε αστικό περιβάλλον, που αναπτύχθηκε
από το GWP-Med ειδικά για την Αλεξανδρούπολη.

Η προσέγγιση του σοβαρού παιχνιδιού (serious game) για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων στο Αστικό Περιβάλλον»έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνεργασίας για την δημιουργία πράσινων και μπλε υποδομών για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων, υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής στις σύγχρονες πόλεις.

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό το σεμινάριο, το φθινόπωρο του
2018, θα υλοποιηθεί νέος κύκλος σεμιναρίων.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο