17.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Αγίου Αρτεμίου σε όλες τις πόλεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

- Χορηγούμενη-

Σήμερα Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, εορτάστηκε η «Ημέρα της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

- Χορηγούμενη-1

Στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Τρίτης (19-10-2021) τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αρτεμίου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ανήμερα της εορτής, 20 Οκτωβρίου 2021, το πρωί, τελέσθηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ενώ στη συνέχεια αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ.

Στο πλαίσιο εορτασμού της σημερινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν ανάλογες εκδηλώσεις και στις έδρες των υπολοίπων Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα).

Σημειώνεται ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής εθελοντικής αιμοδοσίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, από 18 έως και 20-10-2021, για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Σώματος, στην οποία συμμετέχει ενεργά το προσωπικό των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και της Μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Η Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά σημαίνον χρονικό σημείο ανάδειξης της μακράς ιστορικής πορείας του Σώματος, ενώ προβάλλει την αξιόλογης σημασίας αποστολή του, η οποία μετουσιώνεται στο όραμα «Σύγχρονη Αστυνομία-Ασφαλείς Πολίτες», και αναδεικνύει ως αναγκαιότητα τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και τη δυναμική της συμβολή στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και κινδύνων, αλλά και στην ουσιαστικότερη ποιοτική ασφάλεια των πολιτών.
Η σημερινή πανηγυρική απόδοση των πρεπουσών τιμών προς τον Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο, και ο εορτασμός της μνήμης του, συμβολίζει τη βαθύτερη ουσία του σκοπού του αστυνομικού έργου, την με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προσφορά και την ανθρωπιστική διάσταση της εξυπηρέτησης του συμπολίτη μας με αδιαπραγμάτευτους όρους ισότητας, δημοκρατίας και διαφάνειας.
Ο Άγιος Αρτέμιος προσέφερε σε εμάς μέσα από το θάνατό του μια άυλη νοηματοδότηση ανταποδοτικότητας, με δύο πραγματιστικές διαστάσεις, αυτές της πρακτικής προσφοράς, αλλά και της αναγνώρισης της δοτικότητας στη βάση αξιών αγάπης, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Έτσι, και το έργο κάθε αστυνομικού συνίσταται στην προσφορά προς τον πολίτη και την κοινωνία και αντίστοιχα στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και της εμπιστοσύνης προς τον ένστολο συνάδελφο με παράλληλη κοινωνική αναγνωρισιμότητα του έργου και της δράσης του.
Ο εορτασμός της 20ης Οκτωβρίου ως επίσημης εορτής της Ελληνικής Αστυνομίας, χαρακτηρίζεται από τη μακρόπνοη ιστορική συνέχεια των Σωμάτων της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, μια συνέχεια που κληροδοτείται στις επόμενες γενιές της Αστυνομικής Οικογένειας και μεταλαμπαδεύεται μέσω της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η καταλειπόμενη παρακαταθήκη της ιστορικής επαγγελματικής μνήμης προσδιορίζει παράλληλα το χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μας κουλτούρα, που έγκειται σε ανθρωπιστικές και πολιτοκεντρικές αξίες, και διαρκώς να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε την προσφορά των Σωμάτων και των εν αποστρατεία συναδέλφων στον πολίτη και στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η θεμελιώδης προσφορά αποτυπώνεται μέσω των εκθεμάτων και στον «Εκθεσιακό Χώρο Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων Ελληνικής Αστυνομίας» που επιτέλους αποκτά το Σώμα για πρώτη φορά και σήμερα εγκαινιάζεται στους χώρους της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, αφού εμπλουτίστηκε με ιστορικής αξίας κειμήλια και υλικά και, ουσιαστικά, υπενθυμίζει την καθοριστική προσπάθεια, που πραγματοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής ανάδειξης της μακρόπνοης πορείας του Σώματος.
Η ιστορική συνέχεια διαμέσου των ετών, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει γλαφυρά και την άνευ όρων θυσία των συναδέλφων μας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και όλοι εμείς, σήμερα, στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στον θάνατό τους, ενστερνιζόμενοι το βαθύτερο νόημα του, που είναι η πρόταξη βαρύνουσας σημασίας αξιών και αρχών κατά την επιτέλεση του έργου μας, όπως αυτών του υψηλού φρονήματος, του επαγγελματικού ζήλου, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας. Έχουμε χρέος απέναντι σε όλους τους πεσόντες συναδέλφους να προασπιζόμαστε το αγαθό της ασφάλειας και να περιφρουρούμε την κοινωνική ομαλότητα και ισορροπία.
Η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προσδιοριστική της αναγκαιότητας προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης και οντότητας μέσα από τη διαμόρφωση ενός κλίματος εγγύτητας και την εφαρμογή μοντέλων αστυνόμευσης, τα οποία αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες και διαμορφωθείσες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα το δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχε και διαχειρίστηκε φυσικές ή ανθρωπιστικές κρίσεις, κοινωνικοπολιτικού αντικτύπου και ανθρωπογεωγραφικού χαρακτήρα, μέσω μίας δυναμικής διαδικασίας άμεσης και επιτυχούς παρεμβατικότητας, γεγονός που ανέδειξε και αναδεικνύει δυνατότητες στρατηγικές και επιχειρησιακές, οι οποίες προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο έργο μας, ενώ επιβεβαιώνουν το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο των στελεχών του Σώματος και την αποτελεσματικότητα κατά την επιτέλεση της ιδιαιτέρως σημαίνουσας αποστολής μας.
Για τη βέλτιστη ανταπόκριση στη διαχείριση κρίσεων είναι αναγκαίος ο επιτυχής εκσυγχρονισμός του Σώματος, ο οποίος επέρχεται μέσα από το συνδυασμό της αξιοποίησης της εμπειρίας του παρελθόντος, συμβάδισης με τις απαιτήσεις του παρόντος και εκμετάλλευσης των προοπτικών του μέλλοντος. Προς την κατεύθυνση αυτή καταρτίστηκε και υλοποιείται το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021-2025 με την εφαρμογή δράσεων, που προσδίδουν ιδιαίτερο κύρος στο έργο μας και βελτιστοποιούν αυτό τόσο διαλειτουργικά όσο και μέσω ανάπτυξης συνεργειών με κοινωνικούς φορείς και αρχές. Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Σώματος συνιστά αυτοσκοπός και έχει πραγματοποιηθεί αλλά και πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς για την αποδοτικότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τεχνολογία, καινοτομία, ψηφιακά μέσα, τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύονται κατά την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Σώματος σύμμαχοί μας, επιταχυντές διαδικασιών, αλλά και εργαλεία για την ενεργοποίηση μηχανισμών διευκόλυνσης του πολίτη. Η δημιουργία ενός ισχυρού ψηφιακού συστήματος, το οποίο με ενιαίο τρόπο θα απλοποιεί τις εσωτερικές διαδικασίες του Σώματος, αλλά και τις συναλλαγές με τον πολίτη σχεδιάστηκε στη βάση υλοποίησης του πληροφοριοκεντρικού μοντέλου λειτουργικότητας και με πολιτοκεντρική λογική. Αυταπόδεικτα η υλοποίηση ενός ισχυρού ψηφιακού μηχανισμού θα ανυψώσει τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες και θα επιφέρει ιδιαιτέρως ισχυρή προβλεψιμότητα και συνακόλουθα αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκληματικών και παραβατικών φαινομένων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά άλμα ισχυρό σε μια νέα εποχή που η αποδέσμευση προσωπικού από πάρεργα, η ενασχόλησή του με το καθαρό αστυνομικό έργο και η εξοικονόμηση πόρων αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία συνεισφέρει στην αποδοτικότητα του Σώματος και ισοδυναμεί με αναβάθμιση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αναγκαία προϋπόθεση στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύεται η επίτευξη ορθής διαχείρισης των πόρων του Σώματος, η οποία εκκινεί από τη χωροχρονική και λειτουργική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού μας, με σκοπό την κατάκτηση επιχειρησιακής ευελιξίας και αποτρεπτικότητας εκδήλωσης οποιασδήποτε μορφής εγκληματικότητας.
Η επίτευξη της συγκεκριμένης στρατηγικής στοχοθεσίας επέρχεται μέσω της καθοριστικής συμβολής του ανθρώπινου δυναμικού μας. Μέσω του καθενός ξεχωριστά αστυνομικού, γυναίκα και άντρα, ο οποίος καθημερινά επιδεικνύει τον απαραίτητο επαγγελματισμό και επιτυγχάνει να προσφέρει με υπευθυνότητα και να εκπληρώνει την πολυεπίπεδη σημαίνουσα αποστολή του.
Όροι, όπως ψηφιακή αστυνομία, πράσινη αστυνομία, αστυνομία εγγύτητας κυριαρχούν το 2021 και διανοίγουν νέες μελλοντικές προοπτικές, για την Ελληνική Αστυνομία, με μια δυναμική παρουσία στην παγκόσμια αστυνομική σκηνή, η οποία εμφαίνεται μέσω κοινών διεθνικών και διευρωπαϊκών δράσεων και του υψηλού επαγγελματικού επιπέδου του παραγόμενου έργου.
Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία με το κοινωνικό πρόσωπό της, μεταξύ άλλων, έρχεται να συνδράμει πρωτίστως ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σεβόμενη την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια, ώστε να σπάσουν τα δεσμά της σιωπής τους και να αντιμετωπιστούν με συλλογική προσπάθεια και συνέργεια αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα, που μαστίζουν την κοινωνία μας.
Ως Αρχηγός του Σώματος καλώ όλους εσάς, τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, να τιμάτε τη σημερινή ημέρα ανακαλώντας στη μνήμη και στην καρδιά σας στιγμές παρελθόντος, ισχυροποιώντας το παρόν και αναδημιουργώντας το μέλλον, με εχέγγυα τη δική σας καθοριστική συμβολή, η οποία απαραιτήτως είναι ενδεδυμένη από ευγνωμοσύνη, απόδοση τιμών και πηγαίας έκφρασης ενός θερμού ευχαριστώ! Ιδιαιτέρως σήμερα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω εσάς, το σύνολο του προσωπικού, για τη μάχη που δίνετε καθημερινά για την ασφάλεια του πολίτη και τη διαρκή προσπάθειά σας να καταξιωθούμε στη συνείδησή του.
Γνωρίζετε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη επιτυγχάνονται μέσω της πραγμάτωσης της κοινωνικής ισορροπίας και ομαλότητας, και της παράλληλης προστασίας του θεμελιώδους αγαθού της ασφάλειας.
Έχουμε χρέος να μείνουμε πιστοί στα ιδανικά και στις αξίες του όρκου μας. Να μείνουμε ανιδιοτελείς συνοδοιπόροι του πολίτη. Κάθε ενέργειά μας ας εκκινεί με μοναδικό σκοπό την προσφορά. Η προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας μας ας συνιστά διαρκή επαγγελματική μας προοπτική.
Χρόνια Πολλά!

Μήνυμα του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου για την «Ημέρα της Αστυνομίας»

Τη σημερινή ημέρα εορτής του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου έχει αφιερώσει η Ελληνική Πολιτεία προς τιμήν της Ελληνικής Αστυνομίας, για την διαρκή της προσφορά στην ελληνική κοινωνία και στην Πατρίδα μας συνολικότερα.

Ο βίος του Αγίου Αρτεμίου, το θάρρος, η βαθιά χριστιανοσύνη και το υψηλό αίσθημα δικαίου, συνιστούν διαχρονικό παράδειγμα ήθους, συνέπειας και ευθύνης για όλους μας.

Αυτές οι αξίες που πρεσβεύει η πορεία του Αγίου Αρτεμίου προς το πάνθεον της Χριστιανοσύνης παραμένουν σήμερα, περισσότερο επίκαιρες από κάθε άλλη εποχή.

Συνιστούν καθημερινή πυξίδα απαραίτητη για όλους εμάς, για όλους εσάς, τις γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την εκτέλεση της απαιτητικής αλλά συνάμα υψίστης σπουδαιότητας αποστολής σας.

Η Ελληνική Αστυνομία, ως ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας εγγύησης της Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικής Ασφάλειας της Χώρας μας , σε αρμονική συνεργασία με το σύνολο των λοιπών Υπηρεσιών Ασφαλείας της Πατρίδας μας, υλοποιούν την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει το αναγκαίο περιβάλλον Τάξης και Ασφάλειας που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες καθημερινά να ζουν και να δρουν, αναπτύσσοντας τις πολυποίκιλες δραστηριότητές τους.

Η τρέχουσα χρονική συγκυρία, δεν στερείται πολύπλοκων προκλήσεων μέσα στις οποίες καλούνται τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία.

Με την απειλή της πανδημίας του Covid-19 ακόμη παρούσα, η κοινωνία μας προσπαθεί να ανακτήσει τους ρυθμούς ζωής που επικρατούσαν πριν την έλευση της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής απειλής. Η ανάθεση από την Πολιτεία κατά κύριο λόγο στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Επικράτεια μιας ακόμη αποστολής, αυτής των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου Covid-19, καταδεικνύει σε όλους μας τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελείται καθημερινά από χιλιάδες γυναίκες και άνδρες αστυνομικούς με στόχο την προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή και διαρκής παρουσία δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στα βόρεια σύνορά μας καθώς και στα ελληνικά νησιά έχει κατορθώσει να υψώσει τοίχος προστασίας για τη Χώρα μας και συνολικότερα για τη Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή μίας εκ νέου απόπειρας, εξ Ανατολών, εργαλειοποίησης μεταναστευτικών ροών.

Όλα αυτά χωρίς την παραμικρή έκπτωση στον πυρήνα των πολλαπλών ρόλων της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού, που συνιστά η αντιμετώπιση πάσης μορφής εγκληματικότητας από άκρη σε άκρη της Χώρας μας, καθώς και η επιτυχής αντιμετώπιση διαρκώς νέων προκλήσεων ασφαλείας που αναδύονται μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας που χαρακτηρίζει τον χρόνο αλλά και τον χώρο στον οποίο διαβιούμε καθημερινά.

Η κρισιμότητα και η πολυπλοκότητα της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας υπαγορεύονται από τη σύγχρονη εποχή, από τις ανάγκες που φέρνει το παρόν αλλά και από τις προκλήσεις που αναφαίνονται στο μέλλον. Γι΄αυτό και η σπουδαιότητα του ρόλου της, σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινωνία όπως η Ελληνική, έχει έντονο το στοιχείο της διαχρονικότητας.

Η σημερινή εορτή του Αγίου Αρτεμίου μας βρίσκει όλους πλάι στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας, οπλίζοντάς μας με δύναμη, κουράγιο, όραμα και διάθεση για σκληρή και μεθοδική δουλειά ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κάθε αναγκαίο εφόδιο προκειμένου να συνεχίζουν να καταθέτουν καθημερινά, τον καλύτερο εαυτό τους, διατηρώντας ασφαλή μια κοινωνία προόδου όπως είναι η ελληνική.

Χρόνια Πολλά!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ