Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
23.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό – Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης και ένας...

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό – Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης και ένας νεκρός

Χαμηλή παραμένει η θετικότητα για SARS-CoV2, ενώ παρουσίασε σημαντική μείωση για γρίπη, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 78 και συμπίπτει με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμός εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 557. Δεν καταγράφηκε νέα διασωλήνωση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 3 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 19.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 5.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 4. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 4 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 56.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν και αύξηση σε 6.

Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παρουσίασε σημαντική μείωση, αν και εξακολουθεί να είναι άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Στα δείγματα του δικτύου SARI δεν ανευρέθηκαν θετικά για γρίπη.

Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 144 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Έχουν τυποποιηθεί 1.010 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 549 (54%) ήταν τύπου Α και 461 (46%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 531 στελέχη τύπου Α. Τα 489 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 42 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

H αναλυτική έκθεση του ΕΟΔΥ:

ekthesi-epitirisis-anapneustikon-ion-2024-19

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Με 36.000 ευρώ τον χρόνο θα νοικιάσει το πάρκινγκ πίσω από τον ΟΣΕ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Με το ποσό των 36.000 ευρώ το μήνα θα νοικιάσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, από...

Δέλτα Έβρου: Πρώτος θάνατος αλόγου πιθανότατα λόγω έλλειψης γλυκού νερού

Περίπου 150-200 άλογα, τα οποία είναι οικόσιτα αλλά έχουν περιέλθει σε άγρια μορφή, βρίσκονται...

«myStreet»: Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Μετά την επιτυχία του MyCoast, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα...

Δεν έχετε κλιματιστικό; – Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ όταν έχει καύσωνα

Η θερμοκρασία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να «αγγίξει κόκκινο» στη χώρα μας με...

Παρόμοια