fbpx
23.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ για τα απογευματινά χειρουργεία & την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

- Χορηγούμενη-

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ για τα απογευματινά χειρουργεία & την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με κεντρικό άξονα το σύνθημα «Δεν μπαίνει τιμοκατάλογος στη ζωή! Με το ΚΚΕ στον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία!», οι ομιλητές έδωσαν μία πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), καθώς και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον Νομό Έβρου.

Ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος της ΤΕ Έβρου, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης & Καθηγητής Ιατρικής στο ΔΠΘ ανέφερε στην ομιλία του – μεταξύ άλλων – τα εξής: ¨…. Πανελλαδικά πάνω από 90.000 είναι οι ασθενείς που … βρίσκονται στην αναμονή εδώ και μήνες, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση…δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τον νόμο του 2002 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ένα νόμο που παρέμεινε σε ισχύ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι διόλου «νέο» δεν είναι το ΕΣΥ που οραματίζεται, αντιθέτως είναι η συνέχεια του υπάρχοντος, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του.¨

Ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι «… Πρόκειται για εξέλιξη ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων ως «αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων» που θα κρίνονται και θα αξιολογούνται από το κατά πόσο καταφέρνουν να βρίσκουν ίδια έσοδα, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς σαν πελάτες…».

Αναφέρθηκε επίσης στις αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης για τους υγειονομικούς, οι οποίοι την καταδικάζουν ενώ σημείωσε ότι «εάν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες ήθελαν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τις πολύμηνες αναμονές και τις ντροπιαστικές λίστες των χειρουργείων, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα άνοιγαν όλες τις χειρουργικές αίθουσες και ακόμη περισσότερες όπως και ΜΕΘ κ.λ.π. ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενείς να πληρώνουν τα ήδη πληρωμένα».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Αναστασία Τουφεκτσή, Γιατρός Μικροβιολογίας στο Κ.Υ. Αλεξανδρούπολης, Διευθύντρια ΕΣΥ, η οποία παρέθεσε με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΦΥ στην 3η και 4η ΥΠΕ (Μακεδονία – Θράκη), την οποία χαρακτήρισε ως «ένα σμπαραλιασμένο συνονθύλευμα παροχής ελάχιστων υπηρεσιών». Αναφέρθηκε στην υποστελέχωση, η οποία έγκειται τόσο στον αριθμό των γιατρών που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων όσο και στην έλλειψη σε ειδικότητες, διαφορετικές ανά ΚΥ, αφού όπως επεσήμανε δεν υπάρχει ακόμη οργανόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και αυτό το λειψό ιατρικό προσωπικό που υπάρχει αναγκάζεται να μετακινείται και σε άλλα ΚΥ σε όλη την έκταση του Νομού Έβρου αλλά και της ΑΜΘ για να καλύψει τις ανάγκες, καθώς ο νόμος το επιτρέπει. Βέβαια για τις ελλείψεις αυτές τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματίες της Ιδιωτικής Υγείας – οι μόνοι κερδισμένοι – με τον κύκλο εργασιών των ιδιωτικών Δομών Υγείας να αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε ότι «… Όλα αυτά τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν κάποια αστοχία ή κακοδιαχείριση, αλλά τη συνειδητή πολιτική επιλογή για την υλοποίηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης που διαχρονικά ακολούθησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Βασικό συστατικό τους η υποχρηματοδότηση της Υγείας, η λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με όρους αγοράς …».

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης ανέλυσε εμπεριστατωμένα την αντίληψη του ΚΚΕ για ΠΦΥ στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.

Και οι δύο ομιλητές ανέδειξαν ότι οι ανάγκες του λαού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτή τη βαρβαρότητα καλώντας τον «να παλέψει και να διεκδικήσει σύγχρονες , αποκλειστικά και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό είναι άλλωστε που προτάσσει το ΚΚΕ, αφού μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο