fbpx
21.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης: “Το νέο Κλειστό Γυμναστήριο ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ…”

- Χορηγούμενη-

Η Δημοτική Αρχή έχει αναλάβει την ευθύνη να φέρει εις πέρας την ολοκλήρωση της μελέτης για το νέο κλειστό Γυμναστήριο και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, εξοικονομώντας ακόμη ένα μεγάλο ποσό από τα χρήματα των δημοτών της Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί κυριολεκτικά υπερπαραγωγή μελετών, οι οποίες αν είχαν ανατεθεί σε εξωτερικά γραφεία θα κόστιζαν στους δημότες μας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το νέο Κλειστό Γυμναστήριο ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ και θα είναι προς όφελος των παιδιών μας και όλων των αθλητικών σωματείων.

Λόγω του γεγονότος πως πολλές φορές έχουν αναφερθεί αόριστα μελέτες και προτάσεις από διάφορους φορείς καλούμε οποιονδήποτε διαθέτει έτοιμη μελέτη προς εφαρμογή να την καταθέσει στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ειδάλλως θα ήταν προτιμότερο για την πορεία του έργου να μην γίνονται τέτοιου είδους αναφορές, που μόνον εντυπώσεις δημιουργούν και δεν ωφελούν κανέναν.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε πως υπάρχει πρόταση για τη μείωση του κόστους κατασκευής η οποία μάλιστα τέθηκε υπ όψιν της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η προφορική πρόταση που συζητήθηκε αφορούσε όντως τη χρήση μεταλλικών στοιχείων, όμως το εκτιμώμενο κόστος που αναφέρθηκε αφορούσε μικρότερη κατασκευή και είχε εκτιμηθεί με τιμές ιδιωτικού τομέα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το τελικό κόστος της εν λόγω πρότασης θα ξεπερνούσε τα 7.000.000 €, καθότι υποχρεωτικά θα γινόταν προσαρμογή στα δεδομένα των τιμών του Δημοσίου όπως ορίζει η νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιοι δεν γνωρίζουν επαρκώς τη νομοθεσία και τις διαδικασίες, καλό θα είναι να σιωπούν διότι εκτίθενται. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει και πάλι δυστυχώς να διευκρινιστούν τα αυτονόητα: ότι δηλαδή, τους νόμους και τις διαδικασίες δεν τις ορίζουν οι Δήμοι αλλά η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν λέξεις όπως απογοήτευση, αγκυλώσεις, τερτίπια κτλ, οπότε οφείλουμε να διευκρινίσουμε και να δημοσιοποιήσουμε ορισμένα στοιχεία  ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε μία διαδικασία όπως η σύνταξη της εν λόγω μελέτης είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν συγκεκριμένοι οδοί όπως ορίζει η νομοθεσία, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τερτίπια και αγκυλώσεις. Βάσει αυτών θα οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό του προϋπολογισμού του έργου και αργότερα αυτό της κατασκευής. Για να γίνει κατανοητό και από τους δημότες  πως άλλο είναι το κόστος προϋπολογισμού, που διαμορφώνεται από τις τιμές που έχουν ορισθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και άλλο το τελικό κόστος κατασκευής, παραθέτουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα με την πρόσφατη διαδικασία της δημοπράτησης του Λυκείου και Γυμνασίου στην περιοχή ΚΕΓΕ όπου ο αρχικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 9.500.000 € και έπειτα από τη δημοπράτηση και την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, το κόστος κατασκευής υπολογίσθηκε περίπου στα 4.000.000 €. Επίσης ο σχεδιασμός του γυμναστηρίου πραγματοποιείται πιστά βάσει των ισχυόντων προδιαγραφών που θέτει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και άλλοι φορείς όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σχετικά με τη συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο «Μιχ. Παρασκευόπουλος», αυτή η Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε πολλές  παρεμβάσεις, προμήθειες και έργα τα τελευταία έτη, ώστε η εγκατάσταση να πληροί τις προδιαγραφές τέλεσης προπονήσεων και αγώνων. Ορισμένα από αυτά είναι η κατασκευή δεύτερης κερκίδας ώστε να διεξάγονται οι διεθνείς αγώνες του Εθνικού, η ενίσχυση του φωτισμού με φωτιστικά τύπου Led, η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας και ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση νέου λέβητα,  η τοποθέτηση κλιματιστικών σωμάτων τύπου ντουλάπας, η προμήθεια νέων μπασκετών προδιαγραφών FIBA και ορθοστατών, η μόνωση της οροφής. Το συνολικό κόστος για τα προαναφερθέντα ξεπερνά τις 200.000 € (όλα από ιδίους πόρους) ενώ για την ερχόμενη χρονιά γίνεται προσπάθεια για την εξασφάλιση στον προϋπολογισμό του Δήμου αντίστοιχου χρηματικού κονδυλίου για τη συντήρηση της μεταλλικής στέγης και αλλαγή όλων των πάνελ.

Θα πρέπει ακόμη να τονισθεί πως η χρηματική ενίσχυση που έχει λάβει ο ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης με τη μορφή επιχορήγησης τα τελευταία επτά έτη (και ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ), αλλά και η ενεργή στήριξη σε προβλήματα και θέματα που απασχολούσαν το σωματείο από πλευράς του Δήμου, δεν δίνει το δικαίωμα σε εκπροσώπους της Διοίκησης του Εθνικού να μιλούν για απογοήτευση και τους κάνει να κινούνται στα όρια της αχαριστίας.

Η Δημοτική Αρχή έχοντας πάντα υπ όψιν τις ανάγκες για άθληση που συνεχώς αυξάνονται, αναζητά ήδη και άλλες λύσεις στο θέμα της δημιουργίας νέων αθλητικών χώρων.          Επίσης κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης προς το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου που δύναται να φιλοξενήσει προπονήσεις και αγώνες του αθλήματος της Ενόργανης Γυμναστικής. Αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη και της Δημοτικής Αρχής και θέλοντας να διευκρινιστούν ασάφειες και ανακρίβειες που λέγονται δημόσια από Δημοτικούς Συμβούλους, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκτός από την κατάθεση του αιτήματος και την παραχώρηση οικοπέδου θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του έργου με 200.000 € από ιδίους πόρους. Έτσι με σωστό προγραμματισμό, όραμα και αγάπη για τον αθλητισμό δίνεται καθημερινός αγώνας ώστε να λυθούν προβλήματα που ταλαιπωρούν αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας εδώ και δεκαετίες.

Επιτέλους, ας γίνει κατανοητό και ας εκτιμηθεί, ότι αυτά που δεν έγιναν επί θητείας των προηγούμενων δημοτικών Αρχών, όταν το χρήμα έρρεε με τη σέσουλα, εμείς προσπαθούμε να τα υλοποιήσουμε σήμερα, μέσα σ’ αυτήν την πρωτοφανή οικονομική συγκυρία και σε περιβάλλον αυξημένων αναγκών σχετικά με το παρελθόν, όσον αφορά τις προπονήσεις και τους αγώνες των συλλόγων.

Αρκετά λοιπόν με την, εκ του ασφαλούς, ανέξοδη και κακοπροαίρετη κριτική από κάποιους – εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου – γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός: «με τα λόγια, χτίζω ανώγεια και κατώγεια».

 

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Κοινή δήλωση των υποψηφίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ΠΑΜΘ, Αλεξανδρούπολη...

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ - ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΛΑΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ - ΣΑΒΒΑ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ Είκοσι μέρες μετά την...