31.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

“Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να ζω”: “Tα Αιολικά Πάρκα βάζουν ταφόπλακα στην περιοχή της Ορεστιάδας”

- Χορηγούμενη-

Πραγματοποιήθηκε χθες 2 Αυγούστου 2022, μια, άκρως αποκαλυπτική των προθέσεων του Δημάρχου κ. Μαυρίδη και της δημοτικής του αρχής, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας.

Συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης ή μη από το Δημοτικό Συμβούλιο της κατασκευής και λειτουργίας 4 Αιολικών Πάρκων στον Δήμο Ορεστιάδας.

Το πρώτο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Αμπελακίων – Πύργου – Λαγού – Σιταριάς – Θυρέας – Χειμωνίου – Θουρίου – Σοφικού, με 24 Ανεμογεννήτριες.

Το δεύτερο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Αμπελακίων – Ποιμενικού – Σιτοχωρίου – Χιονάδων – Βάλτου – Χανδρά, με 15 Ανεμογεννήτριες.

Το τρίτο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Μικρής Δοξιπάρας – Μεγάλης Δοξιπάρας – Χανδρά – Αμμόβουνου – Φυλακίου – Κυπρίνου, στις θέσεις ΑΛΜΥΡΕΣ – ΠΑΓΟΣ, με 11 Ανεμογεννήτριες και

Το τέταρτο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Στέρνας – Ριζίων – Φυλακίου – Βάλτου, με 22 Ανεμογεννήτριες.

Μια εταιρία ευκαιριακών επιχειρηματικών συμφερόντων αιολικής ενέργειας, η GREEN VOLT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, η οποία ιδρύθηκε μόλις το έτος 2020, προφανώς για τον σκοπό αυτό, πίσω από την οποία κανείς δεν ξέρει ποιοι κρύβονται, καθώς μέτοχοι είναι άλλες εταιρίες με άγνωστη έδρα και εταίρους, θέλει να κατασκευάσει στον Δήμο μας 4 αιολικά πάρκα με συνολικά 72 Ανεμογεννήτριες.

Οι Ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος 198 μέτρων, διάμετρο πτερυγίων 150 μέτρων, ειδική μόνιμη θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα διαμέτρου 27 μέτρων και βάθους 3 μέτρων.

Πρόκειται για βιομηχανικά τέρατα παραγωγής ενέργειας για τα οποία θα ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου και θα απλωθούν επίσης χιλιόμετρα Πυλώνων Υψηλής Τάσης.

Παρά την έντονη και σύσσωμη αντίδραση της δημοτικής μας παράταξης καθώς και του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαυρίδης, και οι δημοτικοί του σύμβουλοι ενέκριναν την κατασκευή και λειτουργία των Αιολικών Πάρκων.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για τη δέσμευση τεράστιων εκτάσεων αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας που θα καταλάβουν οι Ανεμογεννήτριες σε βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, παρόλο που ξέρουν ότι αποτελούν το επίκεντρο και την κινητήριο δύναμη της κοινωνίας και της οικονομίας του Δήμου μας.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για την τεράστια ζημία που θα επιφέρει η τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών στις λοιπές αγροτικές καλλιέργειες πλησίον των Αιολικών Πάρκων, διότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση των γεωργών στις καλλιέργειές τους αλλά και στις ίδιες τις καλλιέργειες από τη γειτνίαση με τα βιομηχανικά αυτά τέρατα, που θα δημιουργούν εναλλασσόμενη περιοδική σκίαση μέσω της περιστροφής των πτερυγίων διαμέτρου 150 μέτρων

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για τη χλωρίδα, την πανίδα, τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τις ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, που θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων αυτών επεμβάσεων.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για τη βίαιη αλλοίωση του φυσικού τοπίου και του φυσικού κάλλους του τόπου μας, που θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής αιολικής ενέργειας, με τις 72 ανεμογεννήτριες, υποσταθμούς και γραμμές μεταφοράς.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για την καταστροφή του οδικού δικτύου του Δήμου μας, καθώς και του αγροτικού οδικού δικτύου, που σίγουρα θα επέλθει.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για την υγεία των δημοτών που θα πληγεί ανεπανόρθωτα από τον συνεχή ακουστικό θόρυβο που παράγουν, επιπέδου 101 ντεσιμπέλ, από τους συνεχείς υπόηχους και ήχους χαμηλών συχνοτήτων σημαντικά κατώτερους από 20 Hz, από την εναλλασσόμενη περιοδική σκίαση μέσω της περιστροφής των πτερυγίων, από το συνεχές αναβόσβησμα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας των κόκκινων φώτων ασφαλείας των ανεμογεννητριών, που προειδοποιούν αεροπλάνα και ελικόπτερα για την αποφυγή ατυχήματος και θυμίζουν προβολείς φάρων και φώτα συναγερμών.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για την αδυναμία έως σήμερα ανακύκλωσης ειδικά των πτερυγίων και επομένως το σίγουρο μέλλον του τόπου μας μετά τα 25 χρόνια που οι Ανεμογεννήτριες θα ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους, τα μεταλλικά κουφάρια να σκουριάζουν δίπλα από τα σπίτια και τα χωράφια μας.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για τα επόμενα Αιολικά Πάρκα που έρχονται και έχουν ήδη πάρει εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και χωροθετούνται στις απείρου φυσικού κάλλους και μεγάλης σπουδαιότητας δασικές περιοχές Πετρωτών, Πενταλόφου, Δικαίων, Σπηλαίου κλπ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Μετά το κλείσιμο του Εργοστασίου Ζάχαρης, την αύξηση της χωρητικότητας των ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο, τον άμεσο κίνδυνο για την επιβίωση της Πανεπιστημιακής μας Σχολής, τη μείωση του πληθυσμού του Δήμου Ορεστιάδας κατά 6.000 κατοίκους στα τελευταία 10 χρόνια, εκ των οποίων τα 8 ανήκουν στη διοίκηση του κ. Μαυρίδη και της δημοτικής του ομάδας, με τα Αιολικά Πάρκα ο κ. Μαυρίδης και η δημοτική του ομάδα βάζουν πλέον και την ταφόπλακα στην περιοχή μας.

Καλούμε όλους τους δημότες, τους φορείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην επέλαση των Ανεμογεννητριών στον Βόρειο Έβρο.

Ορεστιάδα 3 Αυγούστου 2022

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ

Μαρία Γκουγκουσκίδου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης: «Στη δυτική πλευρά να μεταφερθεί το ΚΤΕΛ» (βίντεο)

Στη μεταφορά του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης από το κέντρο στα δυτικά της πόλης κινήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή τακτική συνεδρίασή του, με θέμα «​​Παραλαβή και γνωμοδότηση για τη Β1 Φάση Μελέτης "Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αλεξανδρούπολης" και τη "Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)" και Γεωλογική Καταλληλότητα (Β΄Φάση).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ