Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, 2025
7.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΔημοπρατείται το έργο αποκατάσταση του προσήνεμου μώλου στο λιμανάκι Μάκρης – Στα...

Δημοπρατείται το έργο αποκατάσταση του προσήνεμου μώλου στο λιμανάκι Μάκρης – Στα 2,5 εκατ. € ο προϋπολογισμός του έργου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δημοπράτησης για το έργο «Αποκατάσταση προσήνεμου μώλου και προστασία εισόδου στο αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης Δήμου Αλεξανδρούπολης».

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και το έργο εντάσσεται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ 2025), με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η δημοπράτηση θα γίνει μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), με συστημικό αριθμό 216359 στην πύλη www.promitheus.gov.gr. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα προσφορά βάσει χαμηλότερης τιμής, ενώ η διαδικασία ακολουθεί τις προβλέψεις του Ν.4412/2016, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4782/2021.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί για τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025, στις 14:00.

Η αποκατάσταση του μώλου αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια του λιμενικού καταφυγίου και να διευκολύνει την καθημερινή δραστηριότητα των αλιέων της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη γενικότερη αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης στη Μάκρη.

Σύμφωνα με δημόσιες αναφορές, οι πρώτες τεκμηριωμένες φθορές στον προσήνεμο μώλο της Μάκρης χρονολογούνται ήδη από τη θύελλα του Ιανουαρίου 2015, δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια πριν. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο — καθυστερήσεις στην παρέμβαση έχουν αφήσει τις ζημιές να «ωριμάσουν», αυξάνοντας το κόστος και τη δυσκολία αποκατάστασης.

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι, συνοπτικά, οι παρακάτω:

Αποκατάσταση των ζημιών του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου σε δύο περιοχές. Συγκεκριμένα στην περιοχή όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές (ολίσθηση ανωδομών, μεγάλη στροφή ανωδομών, σημαντικές ρωγμές στα δάπεδα και σημαντική κλίση του προφυλακτήριου τοίχου) προβλέπεται η καθαίρεση των ανωδομών, του τοίχου και της λιθόκτιστης επένδυσης. Στη συνέχεια θα γίνει τακτοποίηση των τεχνητών ογκολίθων και συμπλήρωση της εξωτερικής θωράκισης με φυσικούς ογκολίθους. Ακόμη προβλέπεται η ανακατασκευή της ανωδομής των κρηπιδωμάτων, του προφυλακτήριου τοίχου με σκυρόδεμα καθώς και της λιθόκτιστης επένδυσης.

Κατασκευή νέου κυματοθραύστη μήκους 120μ. στα ανατολικά της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου και σε απόσταση 95μ., με πρανή από φυσικούς ογκολίθους. Η στέψη θα έχει πλάτος 4μ. και το ύψος της στέψης θα βρίσκεται στα 2μ. από τη Μ.Σ.Θ.

Στην περιοχή όπου ανακατασκευάζεται ο τοίχος θα τοποθετηθούν 4 νέα φωτιστικά σώματα επί ιστών με βραχίονα.

Ολόκληρη η διακήρυξη:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ_ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ_ΜΑΚΡΗ_ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ_v2_1_62ΜΘ4653ΠΩ-ΠΘΔ

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

"
"

Δημοφιλέστερα

Μαρινάκης για Αλεξανδρούπολη: «Καμία φυγάδευση του πρωθυπουργού – Έφυγε κανονικά από έξοδο ασφαλείας»!

Στα όσα ακούστηκαν για τη χθεσινή αναχώρηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το αεροδρόμιο...

Θλίψη στη Λάρισα: Σήμερα η κηδεία της 18χρονης Ανθίας που βρέθηκε νεκρή στην Αλεξανδρούπολη

Βαρύ πένθος στη Λάρισα για τον πρόωρο χαμό της 18χρονης φοιτήτριας Ανθίας Τσαγγαρά, η...

Αλεξανδρούπολη: «Έφυγε» από τη ζωή στα 66 του ο Δημήτρης (Τάκης) Πικούλας – Γνωστός επιχειρηματίας και παλιός αθλητής

Στην Αλεξανδρούπολη έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, μετά από σύντομη περιπέτεια...

Αλεξανδρούπολη: Νεκρή νεαρή φοιτήτρια – Στο πένθος η οικογένειά της

Σοκ έχει προκαλέσει στην Αλεξανδρούπολη η είδηση του θανάτου μιας νεαρής φοιτήτριας, η οποία...

Παρόμοια