fbpx
10 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Δημιουργία ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες στην Αλεξανδρούπολη ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

- Χορηγούμενη-

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύει την πολύμορφη βία που δέχονται οι γυναίκες. Καταδικάζει το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού και μαχαιρώματος γυναίκας από το σύζυγό της που έγινε πριν λίγες μέρες στην πόλη μας.

- Χορηγούμενη-1

Η βία κατά των γυναικών, σοβαρό και υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, συνδέεται άρρηκτα με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, ο ατομικός τρόπος ζωής, οι αναχρονιστικές απόψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία που αγκαλιάζουν και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Όσες νομοθετικές ρυθμίσεις και αν γίνουν (βλ. πρόσφατο νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά και πέρυσι, Σύμβαση Κωνσταντινούπολης κ.ά.) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο της εργοδοτικής, κρατικής και κατ’ επέκταση έμφυλης βίας.

Οι γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν μια εργασιακή ζούγκλα. Ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη βία του να μην έχεις αργία ούτε μια Κυριακή, για να την αφιερώσεις στην οικογένειά και στα ενδιαφέροντά σου. Εργάζονται χωρίς συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα, πολλές χωρίς να δικαιούνται άδειες μητρότητας και επιδόματα. Άλλες βιώνουν τη βία της απόλυσης, λόγω εγκυμοσύνης. Εργαζόμενες απολύονται γιατί τολμούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην εργασία και τη μητρότητα, η συνδικαλιστική δράση, η απεργία αντιμετωπίζονται με το εργοδοτικό μαστίγιο και την κρατική καταστολή. Σε αυτό το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς καταγράφονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και στο χώρο εργασίας.

Οι όροι ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο από το ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΕΛ) που αντιμετωπίζει τη μητρότητα ως κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος.

- Χορηγούμενη-

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να σταθούν ανεξάρτητες οικονομικά και να μην εγκλωβίζονται, παρά τη θέλησή τους, σε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, παθογόνες και προβληματικές, επικίνδυνες για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Σε αυτό το έδαφος αυξάνονται και τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας, το ποσοστό των γυναικών που εκπορνεύονται, τα φαινόμενα και οι πρακτικές που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

Οι υπηρεσίες πρόληψης και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, ούτε την αναγκαία χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση και οι Δήμοι επαφίενται στα ευρωπαϊκά κονδύλια, με ημερομηνία λήξης για τη χρηματοδότηση των δομών πρόληψης και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες να διεκδικήσουμε μαζί μέτρα που ουσιαστικά μπορούν να συμβάλλουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Διεκδικούμε:

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Να διευρυνθεί το δίκτυο των ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες τουλάχιστον σε κάθε έδρα Νομού. Διεκδικούμε την άμεση δημιουργία του στην Αλεξανδρούπολη.

Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

-Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τις γυναίκες να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της για αιρετούς που θα αγωνίζονται μαζί τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. για το μέλλον που αξίζει στις ίδιες και τα παιδιά τους.

Μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τις εργαζόμενες γυναίκες, όπως και για το σύνολο του λαού , τίθεται το ερώτημα: Ισχυρή φωνή του λαού παντού ή υποταγή στο σημερινό μίζερο, βάρβαρο κι αδιέξοδο δρόμο;

Σ’ αυτό το δίλημμα σας καλούμε να απαντήσετε με ισχυρό ΚΚΕ παντού γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

Τηλεργασία: Πότε έρχονται οι εξ αποστάσεως «μόνιμοι υπάλληλοι»

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα που θα αφορούν αποκλειστικά την τηλεργασία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr στόχος...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ