12.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Δεύτερη εφιαλτική νύχτα στον Έβρο – Η πυρκαγιά αποτεφρώνει το δάσος της Δαδιάς (φωτογραφίες και βίντεο)

- Χορηγούμενη-

«Μάχη» για δεύτερη νύχτα έδωσαν οι Πυροσβέστες προκειμένου να δαμάσουν τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, όπου οι φλόγες να κατακαίνε τον καταπράσινο «πνεύμονα» της Θράκης.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της πυρκαγιάς, ώστε να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Newsbomb.gr, η πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, με το πρώτο φως θα αρχίσουν ρίψεις νερού τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού). Θα ακολουθήσουν 3 Erickson με 20′ διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ελικόπτερο ΒΚ117 συντονιστικό.

«Στάχτη» το παρθένο δάσος της Δαδιάς
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη με το τεράστιο πύρινο μέτωπο για δεύτερο 24ωρο, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να είναι απαισιόδοξες για οριοθέτηση, μιας και καίγεται παρθένο δάσος.

Το βράδυ της Παρασκευής, (22/7), οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δημιούργησαν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά). Έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα και Ειδικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και έχουν πιάσει ήδη το βορεινό κομμάτι. Θα δουλέψουν μέχρι το πρωί με στόχο να επανέλθουν στην αρχική περίμετρο.

Δείτε την πυρκαγιά μέσα από ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού:

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Έβρο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή και οι Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρέχοντας πολύτιμη και αποτελεσματική βοήθεια στην Πολιτεία. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και την κοινωνική προσφορά των τριών Κλάδων. Η στρατιωτική ηγεσία και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς δηλώνουν «παρών» σε κάθε περίσταση, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αποστολών σε κάθε πύρινο μέτωπο.

Είναι οι «ήρωες με τα χακί» όπως τους χαρακτήρισε μία κάτοικος στο Σουφλί, βλέποντας τους στρατιώτες να δίνουν μάχη με τις φλόγες και στελέχη πάνω σε γκρέιντερ να προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους στο απροσπέλαστο δάσος της Δαδιάς.

Αλλά και από αέρος, τα ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, φέροντας τους γνωστούς κάδους, επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο με απόλυτη ακρίβεια.

Πολύτιμη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στις πυρκαγιές του Έβρου

Ορισμένοι κριτές του πληκτρολογίου, αφήνουν αιχμές για την αγορά οπλικών συστημάτων που κοστίζουν εκατομμύρια. Μια ματιά όμως στο πεδίο της μάχης των πυρκαγιών, όπου τα πεζοπόρα τμήματα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια μέρα και νύχτα, τα σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες μέρα και νύχτα, θα πειστούν για το πολύπλευρο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Δύσκολη νύχτα – Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:28. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκτός από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο επιχειρούν και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

«Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σχετικά με την έκταση που έχει πάρει το πύρινο μέτωπο στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. «Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου», τόνισε χαρακτηριστικά.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Δευτέρα 3...