Δεν λειτούργησε ποτέ το σύστημα Τηλεϊατρικής Σαμοθράκης -Αλεξανδρούπολης δωρεά του Ροταριανού Ομίλου

Μια δωρεά ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεϊατρικής, που συνδέει το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησε ο Όμιλος Ρόταρυ Αλεξανδρούπολης τον Ιούνιο του 2018.

Στόχος ήταν κάποιες εξετάσεις, κυρίως μικροβιολογικές και ακτινολογικές, να αποστέλνονταν για εκτίμηση από ειδικό γιατρό του νοσοκομείου, ώστε να κρίνει αυτός αν χρειάζεται ή όχι διακομιδή του ασθενή από τη Σαμοθράκη στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονταν άσκοπες μεταφορές ασθενών, δήλωνε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης, στο γραφείο του οποίου υπεγράφη το συμβόλαιο της δωρεάς.

Ωστόσο σύμφωνα με την Ιωάννα Κουγιομτζή, πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, το σύστημα αυτό εκτός από την πρώτη δοκιμαστική μετάδοση δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ όπως και δεν πιστοποιήθηκε μέχρι και σήμερα κανένας γιατρός για τη χρήση του.

Η ίδια σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας είπε ότι η χρήση του δεν έγινε ποτέ, όχι γιατί δεν υπήρχαν περιπτώσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος (από την τοποθέτηση του συστήματος τηλεϊατρικής μέχρι σήμερα) έγιναν αρκετές διακομιδές ασθενών από το Λιμενικό Αλεξανδρούπολης από τη Σαμοθράκη προς το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Τόσο η ίδια όσο κι εμείς εκφράζουμε την απορία, του γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ένας ακριβώς εξοπλισμός, που δωρίστηκε από τον Ροταριανό Όμιλο και θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει πολλούς ασθενείς και να τους γλιτώσει από την ταλαιπωρία της μετακίνησης.

Ελπίζουμε σε μία απάντηση του διοικητική του ΠΝΓΑ Δ. Αδαμίδη.

Δείτε το ρεπορτάζ του evros24gr τον Ιούνιο του 2018:

Τηλεϊατρική σύνδεση Σαμοθράκης -Αλεξ/πολης – Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου (video)