fbpx
18 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Δ. Ρίζος: «Από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις πανελλαδικά έλαβε κατά το διάστημα 2015-2018 η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου»

- Χορηγούμενη-

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες και δείχνουν τις χρηματοδοτήσεις – πέραν των τακτικών Κ.Α.Π. (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) που λαμβάνουν οι Δήμοι ούτως ή άλλως – που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το διάστημα 2015-2018, κατά την διάρκεια δηλαδή της θητείας της σημερινής Κυβέρνησης.

Από τα στοιχεία μπορούμε να αντλήσουμε κάποια σαφή συμπεράσματα:

- Χορηγούμενη-

Πρώτον, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, στην πραγματικότητα, την περίοδο 2015-2018 η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει εισέλθει, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε μια νέα εξαιρετικά παραγωγική περίοδο, αφήνοντας πίσω τις υποχρηματοδοτήσεις και τις τεράστιες περικοπές του πρόσφατου παρελθόντος. Παραθέτω ενδεικτικά κάποια στοιχεία:

  • Χρηματοδότηση για Φυσικές Καταστροφές

2012-2014 σύνολο 7,570 εκ. ευρώ, 2015-2018 σύνολο 79,572 εκ ευρώ.

  • Χρηματοδότηση για Λειψυδρίες

2012-2014 σύνολο 400 χιλιάδες ευρώ, 2015-2018 σύνολο 34,603 εκ. ευρώ.

  • Χρηματοδότηση για Ορεινούς ή Νησιωτικούς Δήμους

2012-2014 σύνολο 0 (μηδέν), 2015-2018 σύνολο 40, 597 εκατ. ευρώ.

  • Χρηματοδότηση Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (εξόφληση υποχρεώσεων δήμων)

2012-2014 σύνολο 0 (μηδέν) , 2015-2018 σύνολο 133,919 εκατ. ευρώ

  • Χρηματοδότηση Προγράμματα Φιλόδημος I & ll

2012-2014 σύνολο 0 (μηδέν), 2015-2018 σύνολο 686,642 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον (και σημαντικότερο ίσως για εμάς), η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Π.Ε. Έβρου λαμβάνει, συνολικά, όλο αυτό το διάστημα μία από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις σε όλη την χώρα (συνολικά 21,336 εκατομμύρια ευρώ, η 14η υψηλότερη χρηματοδότηση ανάμεσα σε 77 Περιφερειακές Ενότητες στη χώρα).

Αυτά τα στοιχεία έχουν μια ιδιαίτερη αξία διότι ακριβώς αποδεικνύουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε την δέουσα προσοχή όλο αυτό το διάστημα και διέθεσε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που υπήρξαν στον Έβρο, οι αστοχίες του παρελθόντος, αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε βασικές υποδομές για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον.

Τρίτον, η προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων των χρηματοδοτήσεων σε πανελλαδική κλίμακα, για το διάστημα από το 2015-2018, δείχνει και κάτι άλλο: δεν είναι απλά το γεγονός ότι η Π.Ε. Έβρου είναι πολύ υψηλά στην λίστα και λαμβάνει μεγάλη χρηματοδότηση, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται ψηλότερα από Περιφερειακές Ενότητες όπως αυτή του Πειραιά, του Βόρειου ή του Νότιου Τομέα των Αθηνών, ή της Ανατολικής Αττικής.

Αυτό, το τελευταίο στοιχείο, έχει κατά την γνώμη, μια μεγάλη, διπλή αξία:

α) για πρώτη φορά, ενδεχομένως στη ιστορία του, το ελληνικό κράτος αρχίζει και λειτουργεί με γνώμονα και την Περιφέρεια, την ακριτική Ελλάδα, τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, μακριά από επικίνδυνες λογικές του παρελθόντος που ήθελαν όλα τα λεφτά και όλα τα έργα να γίνονται στην πρωτεύουσα. Είδαμε που μας οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι λογικές και πρακτικές, τις πληρώνουμε ήδη ως κράτος και θα τις πληρώνουμε για καιρό ακόμη.

β) η κατανομή των πόρων σε όλο το εύρος του ελληνικού κράτους, ιδίως στην Περιφέρεια, με αποκλειστικό κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες και όχι αν είναι ο νομός του τάδε Υπουργού ή Πρωθυπουργού, είναι, επίσης ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει αβίαστα από την μελέτη των στοιχείων. Καταστάσεις, που θυμίζω, δεν ήταν καθόλου αυτονόητες κατά τα προηγούμενα χρόνια και με βάση την «πραγματικότητα» που είχαν δημιουργήσει ΝΔ και Πασόκ. Να θυμίσω ότι λίγα χρόνια πριν, μόλις 2 νομοί της χώρας, όλως τυχαίως οι εκλογικές περιφέρειες πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού «απορροφούσαν» το 40% με 50% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού για αθλητικά έργα;

Αυτή ήταν κατάσταση. Ευτυχώς τα τελευταία 3 χρόνια βαδίζουμε, βαδίζει η χώρα με άλλα δεδομένα. Και είμαι σίγουρος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εκμεταλλευτεί αυτήν την νέα παραγωγική περίοδο προς όφελος όλων των πολιτών.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αλεξανδρούπολη: Μαθητές διαδηλώνουν για τις μάσκες στα σχολεία (βίντεο)

Διαμαρτυρία και πορεία κατά των μασκών στα σχολεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Πετρωτά (φώτο+βίντεο)

Τα Πετρωτά είναι χωριό του Νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Δημιουργήθηκαν γύρω στο 1530 από Έλληνες που μετακόμισαν εκεί από την Ήπειρο και τη Μάλτα ενώ στη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος των κατοίκων από τα Πετρωτά μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το χωριό έχει περί τους 120 κατοίκους.
- Χορηγούμενη -