Δ. Πέτροβιτς: “Είμαστε περικυκλωμένοι απο ζωονόσους” (video)

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ μετά  την εμφάνιση κρούσματος Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στις 23/06/2018 στην Βουλγαρία (περιφέρεια Yambol), ένα νόσημα που ενδημεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Τουρκία. Η εν λόγω νόσος  είναι  υψηλής μεταδοτικότητας και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα, ενώ το νόσημα δε προσβάλλει τον άνθρωπο.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων όπως σάλιο, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα, με μολυσμένη τροφή ή νερό. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία, ήδη έχει εκδώσει οδηγίες στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μην έρθει η νόσος στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, με το που κάποιος κτηνοτρόφους αντιληφθεί, το παραμικρό, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. “Έχουμε επίσης μία εστία οζώδους δερματίτιδας στην Τουρκία, και δεν φοβάμαι να πω πως; αυτήν την περίοδο, είμαστε περικυκλωμένοι απο ζωονόσους.

Χορηγούμενη

Δεν αντέχουμε ακόμα ένα πλήγμα στο ζωικό μας κεφάλαιο, και επιτέλους το Υπουργείο πρέπει να υλοποιήσει το αίτημα μας, εδώ και 4 χρόνια, τη λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα.

Πρέπει να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο, καθώς εξ αιτίας των διαρκών απειλών , στο τέλος κανείς δεν θα θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία” δήλωσε αναφορικά με το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.