fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άρθρο του δημάρχου Διδυμοτείχου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: “Μάχη γένους θηλυκού”

- Χορηγούμενη-

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και σηματοδοτεί τα κατορθώματα και τις θυσίες όλων των γυναικών του κόσμου για παραπάνω από έναν αιώνα. Στόχος της ημέρας είναι να υπενθυμίζει σε όλους μας  πως οι γυναίκες πρέπει  να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες στον εκάστοτε τομέα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πρώτη φορά εορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη ως Εθνική Ημέρα Γυναίκας  κατόπιν πρωτοβουλίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Αυγούστου του 1910 προτάθηκε η καθιέρωση την Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στα πλαίσια της Διεθνής Συνδιάσκεψης Γυναικών στην Κοπεγχάγη .

H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατρέχοντας στην ιστορία και συγκεκριμένα στα τέλη του 19ου αιώνα, θα παρατηρήσουμε μια ενεργή προσπάθεια διάφορων κινημάτων που μάχονταν για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Ένα από αυτά και ίσως από τα πιο σημαντικά κινήματα, που επηρέασε κατά κόρων την πορεία της κοινωνικής τους ένταξης, ήταν  οι σουφραζέτες οι οποίες μάχονταν για την κοινωνική αλλαγή και το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη αυτοδιοικούμενη χώρα που εκχώρησε ψήφο στις γυναίκες, όταν το 1893 επιτράπηκε σε όλες τις γυναίκες άνω των 21 να ψηφίσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Όσον αφορά την σημερινή εποχή, μόλις το 1/5 των βουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες ενώ επίσης ο αριθμός των αρχηγών κρατών που είναι γυναίκες, είναι απειροελάχιστος εν συγκρίσει με τους άνδρες. Επίσης σε σχέση με πριν 20 χρόνια οι υπουργικές θέσεις που κατέχουν γυναίκες έχουν τριπλασιαστεί αλλά υστερούν ακόμη αρκετά με τις θέσεις που κατέχουν άνδρες.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Αναμφίβολα όλα αυτά τα χρόνια η θέση της γυναίκας έχει ευτυχώς επαναπροσδιοριστεί και ως κοινωνία έχουμε αφήσει πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας στερεότυπα και ταμπού που ήθελαν την γυναίκα ως έναν άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας. Βέβαια για να επέλθει η πλήρης ισότητα σε όλους τους τομείς έχουμε ακόμη δρόμο αν και οι μελέτες είναι αισιόδοξες . Παρολαυτά δυστυχώς εμμένουν κάποιες έμφυλες διακρίσεις σε διάφορους τομείς ακόμα και σε κράτη του δυτικού κόσμου . Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς σε διάφορα κράτη του παγκόσμιου χάρτη , η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα καθώς περισσότερο από το 1/3 των γυναικών παγκοσμίως έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας και κυρίως κατά την διάρκεια της εφηβείας. Οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις των διακρίσεων ανάμεσα στα δυο φύλα γίνονται εμφανείς καθημερινά.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ; Ως μέλη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας οφείλουμε να ταχθούμε υπέρ της ισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα. Πρέπει επιτέλους να ζούμε σε κοινωνίες που δεν αναπαράγουν στερεότυπα που αφορούν τα έμφυλα χαρακτηριστικά μας, αντιθέτως να μάχονται για ίσες ευκαιρίες και παροχές προς όλους ανεξαιρέτως. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας, στη λήψη αποφάσεων και φυσικά το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνες τους για το μέλλον και τις επιλογές τους διότι η θέση της γυναίκας είναι στην πολιτική , στην ηγεσία , στις επιστήμες, στον αθλητισμό και γενικά είναι όπου η ίδια επιθυμεί .

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο