23.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Άρθρο του Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καΐσα για τις ανακοινώσεις της “Ελληνικός Χρυσός”

- Χορηγούμενη-

“Φεύγω αν δεν κάνεις τα στραβά μάτια!”

Στην περίπλοκη αυτή υπόθεση της Eldorado Gold, (Ελληνικός Χρυσός – Χρυσωρυχεία Θράκης), γίναμε όλοι μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου στο γνωστό εδώ και χρόνια σήριαλ “Φεύγω αν δεν κάνεις τα στραβά μάτια!”

Στο “σήριαλ” αυτό υπάρχει ένα “story” που καλό είναι να το γνωρίζουμε όλοι μας με βασικότερο από όλα την σύμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο το 2006, βασικός στόχος της οποίας αποτελούσε εξ αρχής η καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μονάδας μεταλλουργίας χρυσού, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η επένδυση θα προσέδιδε τη μέγιστη προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.

Εάν δεν κατασκευαστεί το εργοστάσιο μεταλλουργίας, τότε θα γινόταν η καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής, το κράτος θα έχανε πολλά δις ευρώ από φόρους μόνο για τα κοιτάσματα Σκουριών, Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών. Δηλαδή με άλλα λόγια, θα αποχωρούσαν από την χώρα αφού ρίμαζαν περιβαλλοντικά τεράστιες εκτάσεις αφήνοντας τρύπες και επικίνδυνα χημικά.

Αυτό λοιπόν το εργοστάσιο επεξεργασίας Χρυσού η εταιρεία δεν κατάφερε να το υλοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αρχικά προσπάθησε να το κάνει με την μέθοδο του κυανίου (Κυανιούχο Νάτριο), η προσφυγή όμως των κατοίκων στο ΣτΕ, οδήγησε στην απόρριψη της εκμετάλλευσης με αυτήν την μέθοδο. Η εταιρεία επανήλθε προτείνοντας την μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), η οποία είναι μεν διαδεδομένη αλλά δεν έχει εφαρμοστεί σε καμιά περιοχή στον κόσμο με τόσο σημαντικές ποσότητες Αρσενικού, όπως η Ολυμπιάδα όπου ενώ το σύνηθες όριο αρσενικού είναι 0,5% το μεταλλευτικό μείγμα της Χαλκιδικής έχει περιεκτικότητα σε αρσενικό 8%, 16 φορές παραπάνω από το όριο!.

Εξαιτίας αυτής της ιδιομορφίας προέκυψαν νέα ερωτήματα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής κατά την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου και ζητήθηκε από την επιχείρηση να κάνει δοκιμές ώστε να αποδείξει την ασφάλειά της. Η εταιρεία πρότεινε οι δοκιμές να γίνουν στην ..Φινλανδία ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε να πραγματοποιηθούν «επί τόπου» (και όχι στη Φινλανδία), ώστε να αποδειχθεί η εφαρμοσιμότητά της στο συγκεκριμένο κοίτασμα της Χαλκιδικής με την υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Η εταιρεία το αρνήθηκε και τον Αύγουστο 2015 το ΥΠΕΝ (υπουργός Σκουρλέτης) ανακάλεσε όλες τις τεχνικές μελέτες που είχαν χορηγηθεί.

Τον Ιούλιο 2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά από την εταιρεία να συμμορφωθεί με την 3191 απόφαση ΣτΕ και να υποβάλλει συγκεκριμένες μελέτες εφαρμογής του εργοστάσιου μεταλλουργίας που θα παράγει καθαρό χρυσό και άργυρο. Εάν δεν γίνει η παραγωγή καθαρού Χρυσού και Αργύρου στην Ελλάδα, τότε δεν ισχύει και η σύμβαση, για αυτό και η Κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει σε Διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να προφυλαχθούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Για την Κυβέρνηση αυτή, πρώτη προτεραιότητα έχουν η Υγεία των κατοίκων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μόνο εφόσον πληρούνται όλοι οι αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών, μόνο τότε αυτή η επένδυση θα προχωρήσει. Δυστυχώς η εν λόγω εταιρεία έως στιγμής δεν κατάφερε να το αποδείξει αυτό. Έχει μάθει να λειτουργεί …αλλιώς.

Η Eldorado λοιπόν φεύγει, για ακόμη μια φορά, αλλά υπόσχεται να ξαναγυρίσει όταν βρει κυβέρνηση πιο…. φιλική, δηλαδή κυβέρνηση που θα της δώσει τις άδειες χωρίς να νοιάζεται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το κυάνιο και το αρσενικό. Ευτυχώς όμως η ελληνική κοινωνία είναι αρκετά όριμη ώστε να μην επιτρέψει ποτέ την ανάδειξη μιας τέτοιας “φιλικής” κυβέρνησης.

Ο χρυσός λάμπει πολύ και προφανώς κάποιους τους “τυφλώνει” με την λάμψη του τόσο ώστε ουσίες όπως Κυάνιο και Αρσενικό να μην σημαίνουν τίποτα και δυστυχώς όπως φαίνεται “τύφλωσε” και τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανέλαβαν προθύμως ρόλο συνηγόρου των Χρυσωρυχείων.

Όσο αφορά δε τη Θράκη μας, το Πέραμα και τις Σάπες, μάλλον χαρά και ανακούφιση πρέπει να νιώθουμε για τις εξελίξεις και τις απειλές της Eldorado για μη υλοποίηση των επενδύσεων στον τόπο μας και περηφάνια για την στάση της κυβέρνησης που ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης βάζει πρωτίστως τον Άνθρωπο, την Υγεία και το Περιβάλλον και μετά όλα τα υπόλοιπα. Άλλωστε όλη η τοπική μας κοινωνία για αυτό αγωνίστηκε, οι κάτοικοι, οι Δήμοι, οι Φορείς και η Εκκλησία.

Εκτός από τα θέματα υγείας και περιβάλλοντος, το επεισόδιο αυτό γίνεται αφορμή για να φανεί και η μεγάλη μας διαφορά από την αντιπολίτευση όσο αφορά την επιχειρηματικότητα. Φυσικά και προσδοκούμε την επιχειρηματικότητα, την θέλουμε και την ευνοούμε αλλά μόνο όταν αυτή είναι υγιής, όταν καινοτομεί, όταν δεν είναι πελατειακή και κρατικοδίαιτη, όταν δεν εκμεταλλεύεται με όρους μπανανίας τον πλούτο της χώρας και των επόμενων γενεών, όταν δεν εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο και προπαντώς όταν σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Αυτή η επιχειρηματικότητα αξίζει στους Έλληνες και αυτήν θέλουμε.

Άλλωστε ποια η αξία της ευημερίας των αριθμών αν δεν έχει ως στόχο την ευημερία της κοινωνίας και των ανθρώπων της;

Γ. Καΐσας
Βουλευτής Έβρου
ΣΥΡΙΖΑ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο