Ο λαός είναι αγανακτισμένος για την αδειοδότηση αιολικού πάρκου στη Δαδιά και την καταστροφή των δασών μας από τα αιολικά πάρκα. Η ανοιχτή επιστολή (https://professors-phds.com/2023/10/19/59523/) προς την κυβέρνηση και όλη τη Βουλή έχει συγκεντρώσει πλέον των 100 υπογραφών σε διάστημα 4 ημερών. Οι υπογράφοντες είναι κυρίως καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και στρατηγοί, πρέσβεις και άλλοι πολίτες. Αναμένουμε την απάντηση των πολιτικών.
Ανεμογεννήτριες σε καμένα δάση και προστατευόμενες περιοχές
Είναι αδιανόητο να καταστρέφουμε το περιβάλλον στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης
Προς
Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου,
Τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,
Τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέφανο Κασσελάκη,
Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη,
Τον Πρόεδρο του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα,
Τον Πρόεδρο των Σπαρτιατών, κ. Βασίλη Στίγκα,
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκο Βελόπουλο,
Τον Πρόεδρο του κόμματος ΝΙΚΗ, κ. Δημήτρη Νατσιό,
Την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου,
Όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων
Την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας [το οποίο είναι «το Ανώτατο Δικαστήριο για τον έλεγχο της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων — ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου»]
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,
Τον νέο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη,
Τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Ιωάννη Σάββα,
Τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο,
Τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη
Cc: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)
Το καλοκαίρι του 2023 κάηκαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, ενώτα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023) οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα. Σε μια περίοδο που όλοι μιλούν για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακος να θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αιτίες, γίνεται επιτακτικό το ερώτημα με τι τρόπο θα βοηθήσουμε στην αναγέννηση των δασών μας, δεδομένου ότι τα δάση παίζουν κεντρικό ρόλο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακος https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20170711STO79506/klimatiki-allagi).
Η αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Δαδιά (https://www.ornithologiki.gr/el/enhmerwsh-ekpaideush/enimerosi/ta-nea-mas/1658), η οποία έγινε παρά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, μας δίνει την αφορμή να σας απευθύνουμε έκκληση για σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον της χώρας μας. Παρακαλούμε πολύ όλα τα μέλη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της Ελληνικής Βουλής να διαβάσουν στον σύνδεσμο αυτόν https://professors-phds.com/59275-2/ για την σύσταση του φυσικού οικοσυστήματος της Δαδιάς, το οποίο συγκαταλέγεται στα πολυτιμότερα παγκοσμίως και συμπεριλαμβάνει 166 περίπου είδη πουλιών εκ των οποίων δύο έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντα, καθώς και για την διατάραξη της λειτουργίας αυτού του οικοσυστήματος από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των υποδομών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του αιολικού πάρκου (οδοποιία, γραμμές διασύνδεσης, υποσταθμός κλπ.). Η διατάραξη αυτή απορρέει από την δράση των ανεμογεννητριών ως φραγμό στην μετακίνηση των πουλιών, την άμεση θανάτωση του πτηνού λόγω πρόσκρουσης, την απώλεια ενδιαιτημάτων (του φυσικού χώρου στον οποίο ζεί, αναπτύσσεται και αναπαράγεται ένας οργανισμός) και τον εκτοπισμό λόγω όχλησης (οπτική όχληση, θόρυβος και δόνηση από τις ανεμογεννήτριες αλλά και από την κυκλοφορία οχημάτων και προσωπικού για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου). Επί πλέον, η δέσμευση των δασικών εδαφών της Δαδιάς για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου αποκλείει από τη δεσμευόμενη περιοχή δραστηριότητες ήπιου ή παραδοσιακού χαρακτήρα που ασκούνταν εκεί (μελισσοκομία, ρητίνευση, υλοτομία, βοσκή κ.λπ.) και που συνέβαλαν στην ομαλή και ισόρροπη λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος.
Οι περιβαλλοντικές αυτές επιπτώσεις εγκατάστασης αιολικού πάρκου μέσα σε δάσος φυσικά δεν ισχύουν μόνο για τη Δαδιά, και είναι ακόμη πιο δριμείες όταν η εγκατάσταση γίνεται σε ένα καμένο δάσος, σε ένα δάσος που επιθυμούμε να αναγεννηθεί. 1) Οι εκσκαφές για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου διαταράζουν το εύθραυστο οικοσύστημα του εδάφους επηρεάζοντας τα μικρόβια και τα έντομα που είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των δασών. 2) Οι υποδομές ενός αιολικού πάρκου εμποδίζουν την αναγέννηση φυτικής βλάστησης και μπορεί να εισαγάγουν και να συντελέσουν στην ανάπτυξη χωροκατακτητικών ειδών τα οποία θα υπερβούν την αυτοφυή χλωρίδα. 3) Οι υποδομές κατακερματίζουν τους οικοτόπους καθιστώντας δυσκολότερο για τα ζώα να επιστρέψουν και να αποκαταστήσουν τον πληθυσμό τους. 4) Η κατασκευή του αιολικού πάρκου μπορεί να αλλάξει τη φυσική ροή του νερού, δημιουργώντας περιοχές διάβρωσης ή υπερχείλισης που μπορούν να εμποδίσουν την ανάκτηση του δάσους. 5) Ο θόρυβος και οι δονήσεις μπορούν να αποτρέψουν την επιστροφη της άγριας πανίδας στους γηγενείς βιοτόπους τους. 6) Ο θάνατος πουλιών και νυχτερίδων από τις περιστρεφόμενες λεπίδες επηρεάζει την τοπική οικολογία καθώς μειώνει τους διασκορπιστές σπόρων και τα αρπακτικά εντόμων. 7) Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν τις τοπικές κλιματικές συνθήκες (θερμοκρασία και επίπεδα υγρασίας, https://www.scientificamerican.com/article/wind-power-found-to-affect-local-climate/) πράγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάκτηση και τη σύνθεση του δασικού οικοσυστήματος.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, γίνεται εύλογο το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τα δάση και ειδικά τα καμένα δάση.
Η προστασία των δασικών εκτάσεων ορίζεται από το άρθρο 24, παρ. 1 του Ελληνικού Συντάγματος, στο οποίο περιλαμβάνεται η δυνατότητα χρήσης ενός δάσους για άλλους σκοπούς αν αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Όσον αφορά τα καμένα δάση (άρθρο 117, παρ. 3), αυτά «κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό». Ωστόσο, το 2012, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε πως ό,τι ισχύει για τα δάση είναι φυσικό να ισχύει και για τα καμένα δάση! Μέρος του σκεπτικού ήταν ότι αν δεν ερμηνευτεί με τέτοιο τρόπο το άρθρο 117 παρ. 3, άτομα που δεν επιθυμούν να γίνει χρήση ενός δάσους για το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να το κάψουν ώστε πλέον να υπάγεται στο άρθρο του Συντάγματος για καμενα δάση. Υπάρχουν όμως προβλήματα με αυτήν την απόφαση: 1) Το άρθρο για τα καμένα δάση είναι σαφέστατο και δεν χρήζει ερμηνείας, 2) άτομα που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιηθεί ένα δάσος «για το δημόσιο συμφέρον», όπως θεωρείται πως είναι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, έχουν σαν κίνητρο την αγάπη για το δάσος, και δεν θα βάλουν φωτιά για να εξαφανίσουν κάτι που αγαπούν, και 3) άτομα που έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μπορεί να κάψουν το δάσος προκειμένου να διευκολύνουν την εγκατάσταση. Επομένως, εάν η προστασία του καμένου δάσους είναι το κύριο μέλημα —όπως θα έπρεπε— τότε οφείλουμε να ενεργούμε όπως καθορίζει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.
Κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να εισηγηθεί την αναδιατύπωση του ισχύοντος νόμου (η ψήφιση του οποίου ακολούθησε την «ειδική ερμηνεία» του άρθρου 117, παρ. 3 του Συντάγματος απο το ΣτΕ), απαγορεύοντας την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε καμένα δάση και προστατευόμενες δασικές περιοχές (NATURA), ούτως ώστε η χώρα μας να μπορέσει σταδιακά να ανακάμψει από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές. Παρομοίως, καλούμε όλα τα κόμματα να παροτρύνουν την κυβέρνηση και να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση· καλούμε επίσης την Ολομέλεια του ΣτΕ να αναιρέσει την παρερμηνεία του άρθρου 117, παρ. 3 του Συντάγματος και να ακυρώσει τον ισχύοντα αντισυνταγματικό νόμο περί χρήσης καμένων δασών, εάν αυτός δεν αναδιατυπωθεί. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Η περιβαλλοντική ζημιά που επέρχεται σε οικοσυστήματα των δασών μας από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων είναι ανεπανόρθωτη, δεν αντισταθμίζεται επ’ ουδενί από το περιβαλλοντικό όφελος παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, και γι’ αυτό η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να περιοριστεί σε περιοχές όπου η ζημιά στο περιβάλλον είναι ελάχιστη. Άλλωστε, η καταστροφή των δασών έχει δραματικές συνέπειες σε πολλούς τομείς, από την υγεία των πολιτών μέχρι την οικονομία της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής οικονομίας).
Παρακαλούμε όλους τους πολιτικούς να μας απαντήσουν σχετικά με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις απόψεις μας, και αν συμφωνούν, τι σκοπεύουν να κάνουν γι’ αυτό, γράφοντας στον πρόεδρο του ΙΗΑ κύριον Ευάγγελο Ρήγο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Οι απαντήσεις σας θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Οι Υπογράφοντες
Αγρόδημος Ηλίας, Αντιστράτηγος ε.α., ΕΛΛΑΣ
Ακρίτας Αλκιβιάδης Γ., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος, ΕΛΛΑΣ
Αλεξίου-Χατζάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειον Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ
Ανδρεάτος Αντώνιος, Καθηγητής Πληροφορικής Σχολής Ικάρων, ΕΛΛΑΣ
Ανδρούδης Παναγιώτης, Υδραυλικά – Φυσικό αέριο, Σουφλί, ΕΛΛΑΣ
Αποσκίτη Δήμητρα, Συνταξιούχος, ΕΛΛΑΣ
Αποσκίτη Ναυσικά, Διακοσμήτρια, ΕΛΛΑΣ
Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, Ph.D., Ερευνήτρια-Καθηγήτρια Νευροεπιστημών, Πρωταθλήτρια Ελλάδος (1978 – 1982), εθελόντρια Δασκάλα Ελληνικών, ΗΠΑ [Να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε καμένα δάση και σε κρίσιμους βιότοπους στον Έβρο, στη Ροδόπη και άλλες περιοχές — οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν εγκληματικό]
Βαλλιανάτος Ευάγγελος , Ph.D., Ιστορικός Επιστήμης και Πολιτισμού, Συγγραφέας, Claremont, California, ΗΠΑ
Βαλιούλης Ιωάννης Α., MD, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Παίδων Ιατρικής Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ
Βαρβούνης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ
Βαρδάκη Δανάη, Νηπιαγωγός, ΕΛΛΑΣ
Βαρδουλακης Αντώνιος Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στο State Key Laboratory of Synthetical Automation for Process Industries, Northeastern University, Shenyang, P. R. of China.
Βήττας Χάρης, Στέλεχος ΔΝΤ 1969-1999, Μέλος ΔΣ ΔΝΤ 2000-2004, Οικον. Σύμβουλος Προέδρου Μαδαγασκάρης 2006-2010, Visiting Professor, Seoul National University 2013-2014, ΗΠΑ
Βλάχος Δημήτριος, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ
Βόγγολης Δημήτριος, Υποστράτηγος ε.α., Συντονιστής Επιτροπής Διαλέξεων και Επιτροπής Διδασκαλείου Ελληνικής γλώσσης του International Hellenic Association, ΕΛΛΑΣ
Bucher Matthias, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ
Γακίκου Σταυρούλα, Φροντίστρια Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ
Γερονικάκη Αθηνά, Ομότιμη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ
Γεωργιάδης Θεόδωρος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ
Γιαλτουρίδης Γεώργιος, Επιχειρηματίας, New England / New York Risk Solutions, Πρόεδρος, Ποντιακός Σύλλογος Παναγία Σουμελά Βοστώνης, Βοστώνη, ΗΠΑ
Γιαννόπουλος Παναγιώτης Χρ., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΔΑ
Γκατζούλη Νίνα, Πρώην Καθηγήτρια, University of New Hampshire, τ. Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, τ. Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, πρώην πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» – Itona Chapter, Αντιπρόεδρος του International Hellenic Association, ΗΠΑ
Δασκόπουλος Αντώνιος, Συνταξιούχος Επιχειρηματίας, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Δημητριάδης Ευάγγελος, Ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη ΕΛΛΑΣ
Δημητρόπουλος Δημήτρης, Οικονομολόγος, ΕΛΛΑΣ
Δημητροπούλου Αικατερίνη, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, ΕΛΛΑΣ
Διονυσίου Ζωή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου, ΕΛΛΑΣ
Ευμοιρίδου, Ευγενία, Ε.Ε.Π Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ
Ευθυμίου Παύλος Ν., Δρ. Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Freiburg/Br. (DE), Ομότ. Καθηγητής Δασολογίας και Φυσ. Περιβάλλοντος, ΑΠΘ, Συντονιστής της Μεσογειακής Δασοπονίας στην Μικτή Επιτροπή ΟΗΕ-FAO/ECE/ILO για Δασ. Τεχνολογία, Διαχείριση και Εκπαίδευση (1988-2012), από Καλιφόρνια, Νότια Ευρώπη & Ισραήλ, Πρώην Πρόεδρος των Ελλ. Πανεπιστημιακών Δασών (ΑΠΘ), ΕΛΛΑΣ
Ευσταθόπουλος Δημήτριος, πρ. Χειρουργός Ιατρός, ΕΛΛΑΣ
Ευσταθοπούλου Bratina Κατερίνα, Ιατρός Παθολόγος, ΕΛΛΑΣ
Ιγγλέσης Νίκος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Αθήνα – ΕΛΛΑΔΑ
Καίτσα Έφη, πρώην Κοινωνική Λειτουργός, ΕΛΛΑΣ
Καμάκας Κωνσταντίνος, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός, Θεσσαλονίκη ΕΛΛΑΣ
Καμπά Γραμματική, Συνταξιούχος Συμβολαιογράφος, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Καραγιάννη Δέσποινα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, ΕΛΛΑΣ
Δρ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ, Διεθνολόγος, Μόν. Λέκτωρ, Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., Περιφ.Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Τομεάρχης, πρ.Πρόεδρος του Περιφερ. Συμβουλίου ΚΜ. , πρ. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Καραμήτσος Δημήτριος του Θεοδώρου, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Συγγραφέας, Συντονιστής Επιτροπής Εκδόσεων του International Hellenic Association, ΕΛΛΑΣ
Καραμήτσου Πηνελόπη, Συνταξιούχος Άμισθη Επίκουρη καθηγήτρια Υγιεινής και επιδημιολογίας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Καρκαμάνης Δημήτριος, fmr Senior Research Fellow, Swedish National Defense Research Institute (Defense Research Agency), Stockholm, ΣΟΥΗΔΙΑ
Καρκάνης Αναστάσιος, PhD, Μηχανολόγος Μηχανικός, Συνταξιούχος, ΕΛΛΑΣ
Κασάπη Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσης και Φιλολογίας, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ
Κασίμος Δ.Χ., Δημοκρίτειον Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ
Καταγάς Χρήστος Γ., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ
Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, τ. Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ
Κλάδη Μαριάνθη, τ. Επίκ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΕΛΛΑΣ
Κλήμης Νίκος, Καθηγητής Τμήμ. Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ
Κουμάκης Λεωνίδας, Νομικός, Συγγραφέας, Μέλος του ΔΣ και Συντονιστής Επιτροπής Έβρου του International Hellenic Association, ΕΛΛΑΣ
Κουρκουβέλα Μαριαρένα, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Βόλος, ΕΛΛΑΣ
Κουρούμαλης Ηλίας, Ομότιμος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ
Κυριακόπουλος Νικόλαος, Professor Emeritus of Engineering, Department of Electrical and Computer Engineering, The George Washington University, Washington, DC 20052, ΗΠΑ
Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ΕΛΛΑΣ