fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αν. Τερζής: «Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου – υπολογίζεται ότι το 1 στα 4 φάρμακα που πωλούνται παγκοσμίως είναι πλαστό» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Επικίνδυνη για τη ζωή ενδέχεται να αποβεί η αγορά φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω του διαδικτύου, είτε αυτά προέρχονται από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ειδικότερα, τις περισσότερες των φορών, τα προϊόντα αυτά όχι μόνο είναι ψευδεπίγραφα, αλλά πολλές φορές είναι πλαστά ή και απαγορευμένα.

Μάλιστα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της γενικότερης ανησυχίας λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, μπορεί να βρει κανείς πολλά φάρμακα, ακόμα και εμβόλια στο διαδίκτυο, τα οποία ισχυρίζονται ότι προστατεύουν ή και θεραπεύουν τις διάφορες λοιμώξεις που προκαλεί ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εντούτοις, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, Αναστάσιος Τερζής, στην Ελλάδα, η νομοθεσία απαγορεύει την πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

Ο Αναστάσιος Τερζής

«Στη χώρα μας, η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου απαγορεύεται από το Νόμο, είτε προέρχονται από την Ελλάδα, είτε προέρχονται από το εξωτερικό. Άρα οτιδήποτε κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και οτιδήποτε μπορεί να φτάσει στο σπίτι κάποιου Έλληνα πολίτη σημαίνει ότι διακινήθηκε παράνομα και η αυθεντικότητά του τίθεται σοβαρά εν αμφιβόλω» δήλωσε χαρακτηριστικά στο evros24 ο κ. Τερζής, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα των πλαστών φαρμάκων τα οποία διακινούνται μέσω ίντερνετ παγκοσμίως είναι πάρα πολύ μεγάλο.

«Υπολογίζεται ότι το ένα στα τέσσερα φάρμακα που πωλούνται στον κόσμο είναι πλαστό – στην Ελλάδα όμως, επειδή ακριβώς λειτουργεί το δίκτυο διανομής που υπάρχει μέσω των φαρμακείων, και όλα τα φάρμακα φέρουν την ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ, εξασφαλίζεται η αυθεντικότητά τους – άρα τέτοια προβλήματα στη χώρα μας δεν έχουμε» επεσήμανε στη συνέχεια ο ίδιος σχετικά με τη κατάσταση στην Ελλάδα. «Παρόλα αυτά, εμφανίζονται διάφορα site κατά καιρούς που πωλούν δήθεν φαρμακευτικά σκευάσματα, και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί…είναι πολύ πιθανό να είναι βλαπτικά για την υγεία τους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.

«Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η χλωροκίνη μπορεί να κάνει κακό»

Σχετικά με τις δράσεις τη χλωροκίνης, ο κ. Τερζής ήταν ξεκάθαρος. «Υπήρχε μια άποψη ότι η χλωροκίνη ενδεχομένως να βοηθάει κατά του Covid-19 – ξέρετε ότι πάρα πολλά φάρμακα δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται αυτή την περίοδο – τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον η χλωροκίνη δεν είναι από αυτά που θα επιλεγούν στη θεραπεία του Covid-19, και ίσως μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις φάνηκε ότι κάνει και κακό, επιδεινώνει δηλαδή την κατάσταση του ασθενούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος νοιώσει ότι έχει συμπτώματα ή υποψία του ότι είναι ασθενής, η μόνη ασφαλής επιλογή είναι να επικοινωνήσει με τον ιατρό του ή να πάει στο νοσοκομείο: δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να κάνει ο ίδιος, ούτε σκεύασμα που θα πρέπει να πάρει στο περιβάλλον του σπιτιού του. Όποια φαρμακευτική αγωγή θα χορηγηθεί, θα πρέπει να χορηγηθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον με το συγκεκριμένο ιατρικό προσωπικό» κατέληξε ο Αναστάσιος Τερζής.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο