fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Αλεξανδρούπολη, ο τελευταίος σταθμός πριν την Ανατολή”

- Χορηγούμενη-

“Τρεις ώρες περίπου δρόμος με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη και φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη, την όμορφη πόλη της Θράκης, την πρωτεύουσα του Νομού Έβρου και την τελευταία μεγάλη πόλη πριν την Τουρκία.

Πόλη όμορφη, νέα και σύγχρονη, που έμαθε να μοιράζεται και να ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους και σε δύο πολιτισμούς, αφού τρεις ώρες δρόμος την χωρίζουν και από την Κωνσταντινούπολη.

Με προορισμό μας την Ορεστιάδα και αφού περάσαμε την Ξάνθη, την πόλη όπου συνυπάρχει αρμονικά η Δύση και η Ανατολή και την Κομοτηνή, την πόλη των αντιθέσεων, είπαμε να κάνουμε και μια ημερήσια στάση στην Αλεξανδρούπολη, γιατί την πόλη την αγαπάμε και έχει σταθεί σταθμός στην ζωή μας.

Ήταν η πόλη όπου ο άντρας μου έζησε εκεί δυο χρόνια της στρατιωτικής θητείας του και εγώ ως τρελά ερωτευμένη μαζί του, την Αλεξανδρούπολη την είχα κάνει δεύτερη πατρίδα μου. Μετά από χρόνια πάλι στην πόλη πήγαινα πλέον ως επαγγελματίας, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για τις δουλειές μου. Ακόμα βέβαια ένας λόγος που δικαιολογεί την αγάπη μας προς την πόλη αυτή είναι πως και οι δύο είμαστε στην καταγωγή Θρακιώτες, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Ξάνθη, και άρα η Θράκη είναι ο τόπος μας.

Από την Εγνατία οδό, αυτοκινητόδρομος Α2-Ε90, που φτάνει έως τα σύνορα με την Τουρκία (τους Κήπους του Έβρου), στρίψαμε δεξιά στην ταμπέλα προς Αλεξανδρούπολη και Μάκρη. Δεξιά ο δρόμος οδηγεί προς την Μάκρη και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης, ενώ αριστερά οδηγεί προς την Αλεξανδρούπολη περνώντας μέσα από το όμορφο μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο, τη Νέα Χιλή, το γεμάτο από ξενοδοχεία και όμορφα σπίτια.

Κατευθυνθήκαμε προς τον παραλιακό δρόμο της πόλης με τα πολλά καφέ και τις ψαροταβέρνες. Στο βάθος διακρίναμε τον φάρο, το στολίδι της Αλεξανδρούπολης και φυσικά σταματήσαμε να φωτογραφηθούμε. Μην παραλείψετε και εσείς να φωτογραφηθείτε, γιατί μια φωτογραφία στο φάρο είναι η καλύτερη ταξιδιωτική ανάμνηση από την πόλη! Σημείο κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης είναι ο φάρος της. Έχει ύψος 18 μέτρων και από το 2013 αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 1880, στέλνει το φως του έως και 44 χλμ. και στέκει επιβλητικός και όμορφος στην παραλία της. Μια παραλία που νομίζει κανείς πως τελειωμό δεν έχει!

Περπατήσαμε αρχικά σε αυτή την παραλία, δροσιστήκαμε από τον αέρα του Θρακικού πελάγους που μας χτυπούσε στο πρόσωπο και πιάσαμε τους εαυτούς μας να έχουμε αφεθεί να ονειροπολούμε αντικρίζοντας τον ανοιχτό ορίζοντα της θάλασσας. Ο αέρας μύριζε ψάρι και οι γλάροι θαρρείς πως θα μας αγγίζανε πετώντας χαμηλά από πάνω μας. Οι καρέκλες των καφέ μας καλούσαν για ένα καφεδάκι πρωινό και εμείς δεν είπαμε όχι, αφού ο φθινοπωρινός καιρός ήταν υπέροχος και επί πλέον αποζητούσαμε με ευχαρίστηση τον ήλιο που μας ζέστανε.

Τα πλοία, μικρά και μεγάλα, εμπορικά και επιβατικά, ήταν αραγμένα στο μεγάλο λιμάνι της. Ένα μεγάλο λιμάνι, που περπατώντας το, είδαμε εικόνες όμορφες που μας δελέασαν και αποτυπώσαμε με τον φωτογραφικό μας φακό. Είναι ένα λιμάνι τόσο κοντά στην πόλη, συγκεκριμένα μέσα στην καρδιά της πόλης, που έχει γίνει ένα με αυτήν και ο κόσμος πηγαινοέρχεται στον μεγάλο χώρο του, πολλοί ίσως για βόλτα, άλλοι για ψάρεμα και άλλοι για δουλειές. Εμείς άνετα παρκάραμε το μεγάλο όχημά μας και έτσι με μεγάλη ευκολία είχαμε άμεση πρόσβαση στην πόλη για την βόλτα μας.

Το σφύριγμα του τρένου μας ξάφνιασε όταν το ακούσαμε, αλλά θυμηθήκαμε πως πολύ κοντά στο λιμάνι είναι και ο σιδηροδρομικός σταθμός που οι Αλεξανδροπολίτες είναι πολύ περήφανοι για αυτόν. Ο σταθμός λειτουργεί από το 1874 με την γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης και έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Το τρένο μπαίνει στον σιδηροδρομικό σταθμό με την όπισθεν! Υπάρχουν και οι τοπικές γραμμές που φθάνουν έως και τα Δίκαια του Έβρου αλλά και σιδηροδρομική γραμμή που φτάνει στη Βουλγάρικη πόλη, το Σβίλενγκράντ.

Μια πολύ όμορφη ταξιδιωτική διαδρομή που σας προτείνω να κάνετε, εάν βρεθείτε στην Αλεξανδρούπολη, είναι να πάρετε το τρένο από τον σταθμό και να φτάσετε έως την Ορεστιάδα. Ειδικά εάν είστε με τα παιδιά σας να είστε σίγουροι πως αυτά θα ξετρελαθούν δεδομένου πως μια τέτοια διαδρομή στα σύνορα της χώρας μας να μην τους δοθεί ξανά άλλη ευκαιρία να την κάνουν. Το τρένο περνάει δίπλα από τον ποταμό Έβρο σε μια υπέροχη διαδρομή με μοναδικής ομορφιάς εικόνες, με εξαιρετικά χρώματα, ειδικά εάν τη διαδρομή την κάνετε το φθινόπωρο.

Θυμήθηκα πως και εμείς κάναμε μια παρόμοια διαδρομή όταν βρεθήκαμε στους Τοξότες της Ξάνθης και πήγαμε με το τρένο έως και τη Σταυρούπολη. Τα παιδιά είχαν ενθουσιαστεί και περίμεναν με αγωνία αυτή τη διαδρομή. Μια διαδρομή στην κοιλάδα του Νέστου ποταμού όπου το τρένο περνάει μέσα από διαδοχικές σήραγγες, μια διαδρομή μαγευτικής ομορφιάς, μια διαδρομή που μόνο όμως με το τρένο μπορεί κανείς να κάνει.

Μετά τα βήματά μας μας οδήγησαν μέσα στην πόλη αναζητώντας να βρούμε την ταυτότητά της. Θαυμάσαμε τη μητρόπολη της πόλης, τον ναό του Αγίου Νικολάου, που είναι χτισμένη δίπλα σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, που σήμερα στεγάζεται ένα παλιό δημοτικό σχολείο, και μας φάνηκε πολύ όμορφη και υπερβολικά μεγάλη. Στην πλατεία της Μητρόπολης που είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Περιπλανηθήκαμε στους δρόμους της και ομολογούμε πως γοητευτήκαμε και πάλι φέρνοντας στο μυαλό μας και συγκρίνοντας το παλιό με το νέο βλέποντας την μοντέρνα σημερινή εξέλιξη της πόλης. Περάσαμε από τις γειτονιές της που ευτυχώς ακόμα σε αυτές υπάρχουν όμορφα σπίτια περιποιημένα και καλόγουστα. Τα δένδρα στις περισσότερες από αυτές τις γειτονιές, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους δίνουν την ομορφιά και την δροσιά τους. Πάντα μας άρεσε ο αέρας της πόλης αυτής, ο κόσμος της, οι δρόμοι της, παρ’ όλο που διαπιστώσαμε πως η εξέλιξή της αυτή δεν είναι και πρότυπο αρχιτεκτονικής.

Τα εμπορικά της καταστήματα είναι συγκεντρωμένα όλα μαζί στον κεντρικό δρόμο, στην Λεωφόρου της 14ης Μαίου και στους παρακείμενους δρόμους, ασφυκτικά κοντά το ένα δίπλα στο άλλο. Η αγορά της είναι όμως δυνατή και όμορφη με μεγάλη ποικιλία και συγκεντρώνει όλο τον κόσμο της πόλης. Μέσα σε αυτόν τον χώρο της αγοράς μπορέσαμε με ευκολία να βρούμε ό,τι επιθυμούσε η ψυχούλα μας, γιατί η αγορά της Αλεξανδρούπολης είναι από τις καλύτερες και πραγματικά μας μάγεψε.

Οι δρόμοι της είναι ίσοι, κάθετοι και οριζόντιοι δημιουργώντας πολλά σταυροδρόμια και όλοι οδηγούν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Στον μεγάλο αυτόν κεντρικό δρόμο με τις ψηλές και μοντέρνες πολυκατοικίες, με τα καταστήματα και τις όμορφες βιτρίνες τους, αλλά και με τα μοντέρνα στέκια του καφέ που μπλέκονται ανάμεσα σε όλα αυτά. Περνώντας από εκεί η δυνατή μουσική μας συνεπήρε και απορήσαμε πως όλοι αυτοί, γιατί ήταν σχεδόν γεμάτα από κόσμο, απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους ακούγοντας τόσο δυνατή μουσική!

Aπό πού και πώς ξεκινάει η ιστορία αυτής της πόλης;

Η περιοχή παλιά έως και τα τέλη του 19ου αι. ήταν ένα ψαροχώρι, ένας δασότοπος που οι κάτοικοί της φτωχοί άνθρωποι και λίγοι, ζούσαν με την υλοτομία. Δεδέαγατς την έλεγαν παλιά και λένε πως η ονομασία της βγήκε από τις λέξεις ντεντέ που σημαίνει παππούς και αγάτς που σημαίνει δένδρο, στα τουρκικά δηλ. τόπος παλιών δένδρων. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή του ονόματος.

Το πήρε, λένε, από έναν ερημίτη «ντεντέ» που κατοικούσε επάνω σε ένα δένδρο «αγάτς», ζητούσε ελεημοσύνη από τους περαστικούς και όταν πέθανε τον θάψανε κάτω από αυτό το δέντρο. Από όπου και να βγήκε όμως η ονομασία της πόλης, το Δεδέαγατς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Θράκης.

Ξεκίνησε την ένδοξη πορεία του, ως σιδηροδρομικός σταθμός, γιατί είχε την τύχη το 1872 η σουλτανική κυβέρνηση και ο Αυστροεβραίος τραπεζίτης φον Χίρς να δημιουργήσουν τη σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τότε την Κωνσταντινούπολη με τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας. Έτσι η πόλη ξεκίνησε την αλματώδη ανάπτυξή της. Την εποχή εκείνη, δηλαδή το 1870 με το 1878, οι Έλληνες κάτοικοι δημιούργησαν τον νέο οικισμό και οι Ρώσοι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο που πάνω σε αυτό αναπτύχθηκε η πόλη.

Μετά την απελευθέρωσή της το 1920 για λίγο ονομάστηκε Νεάπολη, αλλά τελικά πήρε το όνομα Αλεξανδρούπολη από τον βασιλιά Αλέξανδρο Α’ προς τιμήν του, όταν την επισκέφθηκε. Σήμερα η πόλη είναι ένας πλήρης συγκοινωνιακός κόμβος, καθώς συνδέεται οδικώς μέσω της Εγνατίας οδού, ακτοπλοικώς μέσω του λιμανιού της, αεροπορικώς με το αεροδρόμιο που διαθέτει και σιδηροδρομικώς.

Φύγαμε από τους εμπορικούς δρόμους και επειδή το μεσημεράκι κόντευε, κατευθυνθήκαμε προς τον πεζόδρομο της οδού Κουντουριώτου, τον δρόμο της λαδόκολλας. Ονομαστός πεζόδρομος γαστρονομίας γεμάτος από στέκια και ταβερνούλες μικρές που σερβίρουν λαχταριστά ψητά εδέσματα. Κεμπάπ, κοψίδια, σουβλάκια, λουκάνικα, σαλάτες, ψητές καυτερές πιπεριές, όλα σερβιρισμένα στη λαδόκολλα. Τα πεζοδρόμια στενά γεμάτα από τραπεζάκια με ψάθινες καρέκλες ακόμα και στα πεζοδρόμια και οι μυρωδιές των κοψιδιών γέμιζαν τον αέρα. Καθίσαμε σε μια από αυτές και απολαύσαμε το μεσημεριάτικο φαγητό μας πίνοντας και λίγα ποτηράκια ρετσίνα. Βέβαια εμείς αυτή την φορά δεν απολαύσαμε ψαράκι, αλλά έχω να πω πως η Αλεξανδρούπολη φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της που προσφέρουν φρεσκότατο ψάρι, αλλά και γευστικότατους ψαρομεζέδες.

Ενώ περιτριγυρίζαμε την πόλη, περάσαμε πολλές φορές μπροστά από τα μουσεία που στολίζουν την Αλεξανδρούπολη που είναι πολλά και ποικίλα, αλλά επειδή ο χρόνος του ταξιδιού μας, δυστυχώς για εμάς, ήταν πολύ περιορισμένος δεν μπορέσουμε να τα επισκεφθούμε. Τις πληροφορίες όμως και τα στοιχεία που είχα συγκεντρώσει για τα μουσεία που ήθελα να δούμε, σας τα παραθέτω, ώστε εάν εσείς βρεθείτε κάποια φορά στην πόλη, ίσως μπορέσετε να τα επισκεφθείτε.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Βρίσκεται επί της οδού 14ης Μαίου σε ένα πολύ όμορφο ιστορικό κτίριο της πόλης και αξίζει την επίσκεψη όλων μας. Είναι ένα Μουσείο που διατηρεί ζωντανή την ιστορία και την παράδοση της Θράκης. Διαθέτει μια πολύτιμη συλλογή χρόνων από αυθεντικές Θρακιώτικες φορεσιές, εργαλεία και αντικείμενα της παράδοσης από όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων της Θράκης, αλλά και μουσικά όργανα. Ένας πανέμορφος χώρος φτιαγμένος με μεράκι από την εμπνεύστρια και δημιουργό, κυρία Γιαννακίδου.

Ιστορικό Μουσείο. Βρίσκεται στον πιο κεντρικό και εμπορικό δρόμο στην Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα μουσείο που εκθέτει την ιστορία της πόλης.

Εκκλησιαστικό Μουσείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 400 εκκλησιαστικά κειμήλια που χρονολογούνται από τον 16ο και τον 20ο αιώνα και προέρχονται από την περιοχή γύρω από τις δύο όχθες του ποταμού Έβρου. Βρίσκεται στην πλατεία Μητρόπολης.

Κατευθυνθήκαμε και πάλι στην παραλία και αρχίσαμε να περπατάμε δίπλα σε ηλικιωμένους αλλά και σε πολλούς νέους ανθρώπους, γιατί ας μη ξεχνάμε πως η Αλεξανδρούπολη έχει τρεις πανεπιστημιακές σχολές. Παιδαγωγικό, Ιατρική και Ακαδημία. Έχει επίσης και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς και στρατόπεδα. Επομένως οι νέοι που ζουν στην πόλη είναι πολλοί, φοιτητές και στρατιώτες, γι’ αυτό και η πόλη είναι πάντα γεμάτη κόσμο και η νεολαία υπερτερεί παντού.

Ο δρόμος κατόπιν μας οδήγησε έως και το «Πάρκο Προσκόπων» στο όμορφο πευκόδασος της πόλης. Ένας ζωντανός πνεύμονας οξυγόνου πολλών δραστηριοτήτων. Ό,τι θα ήθελες να βρεις υπάρχει μέσα σε αυτό το δασύλλιο. Τα παιδιά παίζανε ξέγνοιαστα με ασφάλεια, ενώ κάποιοι άλλοι αθλούνταν στα υπαίθρια αθλητικά όργανα. Πολλοί ρεμβάζανε καθισμένοι μπροστά στη λιμνούλα κάτω από τα μεγάλα πεύκα και άλλοι απολάμβαναν το καφεδάκι τους στο όμορφο αναψυκτήριο του πάρκου.

Η ιστορία του πάρκου ξεκινάει από πολύ παλιά, όταν από το 1937 έως και το 1954 πρόσκοποι φύτευαν κάθε άνοιξη μικρά δεντράκια πεύκου που τους τα έδινε το Δασαρχείο και εν συνεχεία τα πότιζαν και τα περιποιούνταν. Όταν τα δεντράκια μεγάλωσαν τοποθέτησαν το Ηρώον της πόλης και το πάρκο ονομάστηκε Πάρκο του Ηρώου, κατόπιν όταν χτίστηκε το ξενοδοχείο Εγνατία μετονομάστηκε Πάρκο Εγνατία. Σήμερα όμως επιτέλους πήρε το όνομα που του αρμόζει προς τιμή των προσκόπων που το δεντροφύτεψαν και ονομάζεται Πάρκο Προσκόπων.

Εμείς αρκεστήκαμε στη βόλτα μας και μακαρίσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την όμορφη πόλη. Μια πόλη νέα, όμορφη, κοσμοπολίτικη, σύγχρονη, φιλόξενη, ιδανική και για καλοκαιρινές διακοπές, την τελευταία πόλη της Ελλάδας πριν από τα σύνορα με την Τουρκία, μια πόλη σταθμό πριν από την Ανατολή.

Όταν πλέον ο ήλιος έδυε και τα πρώτα φώτα άναβαν στην πόλη, είπαμε να πάρουμε τον δρόμο του επόμενου προορισμού μας. Όμως και τότε ακόμα την τελευταία στιγμή, η πόλη μέσα από τα φώτα της μας άφησε να την ονειρευτούμε. Να ονειρευτούμε την ανεμελιά της, τους ανθρώπινους ρυθμούς της, τον ανοιχτό ορίζοντα της παραλίας, την χαλαρότητα της και να αναπολήσουμε την όμορφη μέρα που περάσαμε μαζί της.

Αλεξανδρούπολη να είσαι σίγουρη πως θα σε ξανάρθουμε!!

Από την Αλεξανδρούπολη ένας πολύ όμορφος και ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός καλοκαίρι και χειμώνα, είναι το Δέλτα του Έβρου. Οι βαρκάρηδες του Δέλτα θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια για να μάθετε τα μυστικά του ποταμού και συγχρόνως θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε και να φωτογραφήσετε μερικά από τα 314 είδη πουλιών που ζουν στο δέλτα, όπως τους θαλασσοαετούς, τις αετογερακίνες και τα ροζ φλαμίνγκο. Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.Evros_potamos_5

Ένας όμορφος προορισμός είναι και το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου. Θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Δαδιά που από εκεί ξεκινάει το Εθνικό πάρκο και είναι μια περιοχή 482.000 στρεμμάτων από χαμηλά βουνά, ξέφωτα και δάση με πεύκα και δρυς. Στην περιοχή αυτή υπάρχει κέντρο πληροφόρησης για να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες σας, έχει ξενώνα και χώρο αναψυχής και φυσικά μπορείτε ελεύθερα να φωτογραφήσετε τα τοπία, τα πουλιά και τα λουλούδια. Είναι η πιο όμορφη εκδρομή που θα κάνετε όταν επισκεφθείτε την Αλεξανδρούπολη.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και το όμορφο και ήσυχο νησί της Σαμοθράκης, αφού η Αλεξανδρούπολη συνδέεται ακτοπλoοικώς με αυτή.

Για το καλοκαίρι τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του Θρακικού πελάγους σας περιμένουν για να σας δροσίσουν και να σας προσφέρουν υπέροχες διακοπές. Σε λιγότερο από 1 χλμ. από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το δημοτικό κάμπινγκ που περιμένει να σας φιλοξενήσει όσους από εσάς είστε λάτρεις του κάμπινγκ. Όμως υπάρχουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και τα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια. Απέραντες αμμουδιές και καθαρά νερά θα βρείτε όμως και σε άλλες παραλίες της πόλης όπως στην παραλία της Κυανής ακτής, στην παραλία της Αγίας Παρασκευής, και στην παραλία της Δικκέλειας-Μεσημβρίας.

Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε και τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας-Ζώνης που είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσει για τα ευρήματά του, αλλά και για τον περιποιημένο και προσεγμένο χώρο του.

Για την επιστροφή σας θα σας πρότεινα να μην επιστρέψετε και πάλι από τον αυτοκινητόδρομο, αλλά να πάρετε τον παραλιακό δρόμο της Θράκης και να επισκεφθείτε τις υπέροχες παραλιακές πόλεις της Θράκης. Διαβάστε για να ενημερωθείτε από την ανάρτηση του Ανθομέλι 5 προορισμοί της Θράκης με μακραίωνη ιστορία.

Φυσικά, είναι σίγουρο πως η Κομοτηνή και η Ξάνθη,πρωτεύουσες των άλλων νομών της Θράκης, κάθε μια της με τις δικές της ομορφιές θα σας ανταμείψουν για την επιλογή σας να τις επισκεφθείτε.

Οι ευκαιρίες που θα σας δοθούν σε αυτή σας τη ταξιδιωτική διαδρομή είναι πολλές, απλά σε εσάς μένει η επιλογή ποιες από αυτές θα επιλέξετε να επισκεφθείτε, ώστε να αποκτήσετε υπέροχες ταξιδιωτικές αναμνήσεις και από αυτή την ακριτική περιοχή της Ελλάδας. Εγώ από τη μεριά μου σας εύχομαι να έχετε πάντα καλά ταξίδια και να μην ξεχνάτε πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής.

Μαμά Μαρία

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο