Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
23.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΑγριόχοιροι καταστρέφουν τις παραγωγές των αγροτών της Ροδόπης

Αγριόχοιροι καταστρέφουν τις παραγωγές των αγροτών της Ροδόπης

Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στις φυτείες με τα καλαμπόκια προξενώντας ανυπολόγιστη ζημιά

Έκκληση να παρέμβουν οι αρμόδιοι για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος πληθυσμός αγριόχοιρων που απαντάται στην περιοχή απευθύνουν οι αγρότες των οικισμών της Σάλπης, της Νέας Καλλίστης, του Γλυκονερίου, του Παλλαδίου, της Αμβροσίας, της Διαλαμπής κ.α. Εκατοντάδες αγριόχοιροι κινούνται σε ομάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στις φυτείες με τα καλαμπόκια προξενώντας ανυπολόγιστη ζημιά.

Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο καλαμπόκι και δεν αφήνουν σπυρί για σπυρί
Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Θωμαδάκη, αγρότη στην περιοχή της Σάλπης τα τελευταία δύο χρόνια το πρόβλημα έχει γίνει πολύ έντονο. «Οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες, υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ » δηλώνει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως το καλαμπόκι μόλις θρέψει το σπυρί του γίνεται εύκολη λεία για τους πεινασμένους αγριόχοιρους. «Δουλεύεις ένα καλοκαίρι ολόκληρο και εκείνα σε δέκα βράδια μπαίνουν μέσα στο χωράφι και τρώνε τα πάντα.» δηλώνει προσθέτοντας πως εντοπίζεται πολύ μεγάλος πληθυσμός παραλίμνια. « Μόνο στην περιοχή της Σάλπης», όπως λέει ο αγρότης, « κινούνται περισσότερα από 500 αγριογούρουνα.»

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο για ζημιά πάνω από 30%
Ήδη το πρόβλημα έχει κοινοποιηθεί στους υπευθύνους του ΕΛΓΑ, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους αγρότες δεν δικαιούνται αποζημίωση για ζημιά που δεν ξεπερνά το 30% επί του συνόλου της παραγωγής. « Αν σημειωθεί 30% ζημιά σε ένα χωράφι ήδη έχει χαθεί όλο μας το κέρδος» δηλώνουν οι άμεσα θιγόμενοι σημειώνοντας πως η αποζημίωση που δίνεται, όταν δίνεται, δεν καλύπτει το κόστος. «Το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό, το κέρδος μειωμένο. Η καταστροφή μεγάλη» λένε ξανά σημειώνοντας πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιπολούν στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον Απρίλιο ακόμη. «Δεν μπορούμε να είμαστε όλη νύχτα έξω. Ρισκάροντας τη ζωή μας μπαίνουμε νύχτα μέσα στο χωράφι. Είναι ζώο, μπορεί να πέσει πάνω σου και να σε σκοτώσει.» δηλώνει ο κος Θωμαδάκης μην κρύβοντας την αγωνία του. «Πρέπει να κινητοποιηθούν οι Αρχές, οι Φορείς, να γίνει κάτι» τονίζει υποστηρίζοντας πως και με την παρουσία των κυνηγών ακόμη, όταν επιτρέπεται το κυνήγι, δεν μειώνεται ο πληθυσμός τους. «Με το κυνήγι δεν τελειώνει το αγριογούρουνο, κάθε παραγωγός να πάρει άδεια από το Δασαρχείο, από το Σύλλογο από όποιον είναι υπεύθυνος να τη χορηγήσει και να προστατέψει το χωράφι του μόνος του, χρησιμοποιώντας ακόμη και άσφαιρα βόλια αν χρειαστεί.» προτείνουν μην γνωρίζοντας κι εκείνοι πώς θα πρέπει να αντιδράσουν.

Αγριογούρουνα πρωταγωνιστές τροχαίων
Τα τελευταία δύο χρόνια δεν λείπουν και τα περιστατικά με τροχαία, όταν αγριογούρουνα εμφανίζονται ξαφνικά στην άσφαλτο και προσκρούουν πάνω στα διερχόμενα αυτοκίνητα καταστρέφοντας τα και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των οδηγών και συνεπιβατών.

 

Sourceert.gr

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Με 36.000 ευρώ τον χρόνο θα νοικιάσει το πάρκινγκ πίσω από τον ΟΣΕ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Με το ποσό των 36.000 ευρώ το μήνα θα νοικιάσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, από...

Δέλτα Έβρου: Πρώτος θάνατος αλόγου πιθανότατα λόγω έλλειψης γλυκού νερού

Περίπου 150-200 άλογα, τα οποία είναι οικόσιτα αλλά έχουν περιέλθει σε άγρια μορφή, βρίσκονται...

«myStreet»: Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Μετά την επιτυχία του MyCoast, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα...

Δεν έχετε κλιματιστικό; – Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ όταν έχει καύσωνα

Η θερμοκρασία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να «αγγίξει κόκκινο» στη χώρα μας με...

Παρόμοια