Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων: Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ορεστιάδας

18 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Όλοι στη συγκέντρωση στις 11:00 πμ. στην κεντρική πλατεία!

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής μας,

η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη!

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης”. Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοσέτ. Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα.

Απέναντι σε όλα αυτά, δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες και εκατοντάδες Σωματεία, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, έχουν προκηρύξει απεργία στις 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αυτή η συνδικαλιστική μαφία, για άλλη μία φορά κάνει ανοιχτή απεργοσπασία και δεν προκηρύσσει απεργία. Άντε και δεν τους άρεσε η μορφή και η ημερομηνία, μήπως κάνουν κάτι άλλο για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να υπάρξει αντίσταση σε αυτό το τερατούργημα που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση; ΟΧΙ. Θα εξαντλήσουν την κυβέρνηση στο διάλογο!

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική. Μας λέει ότι κάνουμε πολύ κακό για το τίποτα! Συνάδελφοι είναι επικίνδυνοι! Υπάρχει συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση για να κάνουν ένα νόθο συνέδριο με όλο το μηχανισμό της εργοδοσίας αντί για συνέδρους εργαζόμενους. Χωρίς συζήτηση, μόνο μια μέρα, στις 25/2 και μάλιστα καθημερινή, για να κρατήσουν τους συσχετισμούς και να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς τους, στηρίζοντας ότι θέλει η κυβέρνηση και η εργοδοσία στο όνομα των εργαζομένων! Να μην το επιτρέψουμε! Η κατρακύλα τους δεν έχει πάτο.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχει και η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, που στηρίζει αυτή την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στα συνέδρια. Και μπορεί αυτή τη φορά καλώς να πήρε απόφαση για απεργία στην Ορεστιάδα στις 18 Φλεβάρη, ωστόσο αυτό το έκανε στο πόδι, χωρίς καν Γενική Συνέλευση των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου ή έστω συζήτησης στο ΔΣ. Και δεν παίρνει κανένα μέτρο, καμία εξόρμηση σε χώρο δουλειάς για να οργανώσει την απεργία και να βοηθήσει να σπάσει ο φόβος και ο δισταγμός. Δεν καλεί καν σε συγκέντρωση!

Συνάδελφοι,

Σε πείσμα κυβέρνησης, εργοδοσίας και λοιπών παρατρεχάμενων να δώσουμε απάντηση. Να συμμετέχουμε στην απεργία και στη συγκέντρωση ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση για την κοινωνική ασφάλιση την Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 11:00 πμ.  στην  κεντρική πλατεία Ορεστιάδας.

Με τον νέο Νόμο:

 1. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
 2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.
 3. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.
 4. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους.
 5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!
 6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα.
 7. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.
 8. Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά, που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.

Διεκδικούμε:

 1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
 2. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
 3. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
 4. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
 5. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 6. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
 7. Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΙΣ 11.00π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ