Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025
12.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΑύξηση ρεκόρ των μολύνσεων με τον ιό του AIDS στην Ανατ. Ευρώπη

Αύξηση ρεκόρ των μολύνσεων με τον ιό του AIDS στην Ανατ. Ευρώπη

Τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται παρουσίασαν τα κρούσματα του ιού HIV (AIDS) στην Ευρώπη το 2016 φτάνοντας σε επίπεδα συναγερμού, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημοι του Ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και πρόληψης επιδημιών (ECDC).

Πιο συγκεκριμένα με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS διαγνώστηκαν 160.000 άτομα στις 53 χώρες που συνθέτουν το χάρτη υγείας για την Ευρώπη.

Περί το 80% των περιπτώσεων σημειώθηκε στην ανατολική Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση του ECDC και του ΠΟΥ.

«Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα έτος και βάσει αυτού δε θα μπορέσουμε να τερματίσουμε την επιδημία όπως ήταν ο αρχικός στόχος το 2030», δήλωσε η Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του ΠΟΥ.

Το πιο ανησυχητικό, όπως πρόσθεσε είναι πως πολλά άτομα τα οποία νόσησαν στη συνέχεια είχαν τον ιό για αρκετά χρόνια πριν διαγνωστούν με αυτόν.

Όπως σημειώνεται η έγκαιρη διάγνωση του HIV είναι κρίσιμης σημασίας καθώς έτσι μπορεί να αρχίσει η θεραπεία για το AIDS αρκετά νωρίτερα με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων ο ασθενής να μην πεθάνει.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα αναφορικά με τον HIV. Ο μέσος χρόνος της μόλυνσης με τον ιό μέχρι την διάγνωσή του είναι περίπου στα τρία χρόνια, κάτι που είναι υπερβολικά πολύς», σημείωσε από την πλευρά της η Andrea Ammon. Διευθύντρια του ECDC.

Σύμφωνα με τον ECDC και τον ΠΟΥ τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί αύξηση μολύνσεων με τον HIV της τάξης του 52% από 12 κάθε 100.000 κατοίκους το 2007 στους 18,2 το 2016.

Συνολικά εκτιμάται πως σήμερα περίπου 37εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ένταση στην οδό Άβαντος: Παρέμβαση αστυνομίας μετά από φασαρία στο σπίτι της οικογένειας (Την Τρίτη η απολογία της μητέρας του 3χρονου)

Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην οδό Άβαντος, στην Αλεξανδρούπολη, έξω από το...

«Επείγοντα Χριστούγεννα» στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης: Μαθητές έδωσαν χαμόγελο στα νοσηλευόμενα παιδιά

Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη δράση με έντονο κοινωνικό και ανθρώπινο αποτύπωμα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό...

Το δημογραφικό στον Έβρο: Σκληροί αριθμοί, προειδοποιήσεις και προτάσεις από Αλεξανδρούπολη (βίντεο)

Το δημογραφικό ζήτημα στον Έβρο βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, με...

Την ερχόμενη Τρίτη η απολογία της μητέρας του 3χρονου που πέθανε από ασιτία

Στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι,...

Παρόμοια