21.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

“Αετόπουλο” καλεί ΕΝΚΛΩ

- Χορηγούμενη-

Στην πιο κρίσιμη φάση του δείχνει να εισέρχεται το εγχείρημα επαναλειτουργίας των, αδρανών σήμερα, βιομηχανικών μονάδων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (πρώην όμιλος Κλωνατέξ), την Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, υπό τη σκέπη ιδιωτικού επενδυτικού σχήματος που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των εργαζομένων της εταιρείας.

- Χορηγούμενη-1

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα με την πραγματοποίηση σειράς δημόσιων εκδηλώσεων, σχετικών με την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, στη Νάουσα, την Κομοτηνή και σε άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας. Στην ομάδα εργασίας που εκπόνησε το επιχειρησιακό σχέδιο και συστάθηκε για να ενισχύσει την προσπάθεια επαναλειτουργίας των μονάδων του εργοστασίου, μετέχει και ο Γιάννης Μουσουλίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΚΛΩ και άλλοι εργαζόμενοι της εταιρείας που τελεί σε καθεστώς πτώχευσης από το 2012.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την επαναλειτουργία τριών μονάδων της πρώην Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας σε Ροδόπη και Ημαθία και την αξιοποίηση των υπολοίπων εγκαταστάσεων της. Στα δύο εργοστάσια της Κομοτηνής θα παράγεται βαμβακερό νήμα ενώ στη μονάδα της Στενημάχου προβλέπεται πως η διαδικασία θα είναι καθετοποιημένη, με παραγωγή συνθετικών και νημάτων μόδας και εγκατάσταση γραμμής πλοκής για την παραγωγή ενδυμάτων.

Στην “καρδιά” του business plan είναι ουσιαστικά η αξιοποίηση των μηχανημάτων των μονάδων που είχαν αγοραστεί κατά την περίοδο από το 2002 έως το 2005 και συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ καλή λειτουργική κατάσταση, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων. Το σχέδιο αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό αποδεχθεί το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Aiglon, που μέσω της κυπριακής εταιρείας Hellenic Partenrs For Reconstruction & Development Limited (HPRD), επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της ΕΝΚΛΩ, η οποία υπό στα χέρια του εκλιπόντος επιχειρηματία Θωμά Λαναρά είχε συνδεθεί με της αλήστου μήνες της χρηματιστηριακής ευφορίας και σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια.

Λόγω των τεράστιων υποχρεώσεων που είχε συσσωρεύσει, η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης από το 2012. Με την ίδια απόφαση (965/19-7-2012 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) ορίστηκε σύνδικος και ξεκίνησε η πτωχεύτική διαδικασία, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, ενώ προηγούμενη προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ναυάγησε. Εκτιμάται ότι οι υποχρεώσεις της ΕΝΚΛΩ προς τράπεζες, εταιρείες leasing, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, προμηθευτές κ.α. ξεπερνούν τα 330 εκατ.ευρώ

Η πρόταση του Aiglon
Στις αρχές Μαΐου η κυπριακή εταιρεία Hellenic Partenrs For Reconstruction & Development Limited (HPRD) πέρασε την είσοδο του Πρωτοδικείου Αθηνών για να καταθέσει προς τον εισηγητή πτωχεύσεων αίτηση απόκτησης των βιομηχανικών μονάδων της ΕΝΚΛΩ.

Στην αίτηση, όπως έχει γράψει το “Κεφάλαιο” αναφέρεται πως η κυπριακή εταιρεία έχει εξασφαλίσει letter of credit (ενέγγυα πίστωση), συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, από το επενδυτικό fund AIGLON SLP, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Πίσω από το fund, η ονομασία του οποίου αποδίδεται ως “μικρός αετός, αετόπουλο” στα γαλλικά, βρίσκονται γνωστά ονόματα της ελληνικής αγοράς, μεταξύ των οποίων και μέλη επιχειρηματικής οικογένειας με σημαντική παρουσία στν κλάδο των μεταφορών. Με το αίτημα του ο επενδυτής ζητά να αποκτήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν εκποιηθεί από τον εκκαθαριστή. Ο υποψήφιος αγοραστής έχει θέσει μια σειρά όρων, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ έχει αποδεχθεί κατ΄αρχήν την αποτίμηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας

Η πρόταση του fund, ωστόσο, αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά από τη σύνδικο πτώχευσης, Ελένη Χρονοπούλου. Σε επιστολή της, προς ημερών, σε ημερήσια εφημερίδα ανέφερε μεταξύ των άλλων πως: “Στα χέρια μου δεν έχει δοθεί καμία εγγυητική επιστολή για εξαγορά των εναπομεινάντων παγίων της πτωχής εταιρείας στο ποσό των 100.000.000 ευρώ, ή σε οποιοδήποτε άλλο ποσό, ούτε επικοινώνησε ποτέ μαζί μου η “ελληνικών συμφερόντων αγοράστρια” σε εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς της πτωχευτικής περιουσίας … για να αποφασίσει το δικαστήριο τη σύγκληση νέας συνέλευσης πιστωτών, που θα μπορεί με νέα απόφασή της να μεταβάλει τον τρόπο ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας.”

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Σύμφωνα, με πηγές κοντά στο επενδυτικό fund, προκειμένου να μην χαθεί και άλλος χρόνος, επιθυμία είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου επί της αίτησης να εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να λειτουργήσει τουλάχιστον μια από τις τρεις μονάδες άμεσα.

Άλλωστε σύμφωνα με τον επενδυτή και τα όσα αναφέρει στην αίτησή του προς το Πρωτοδικείο, σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι ο παράγων χρόνος, ο οποίος στη συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα (αγορά πρώτης ύλης έως τις 15 Νοεμβρίου, κατασκευή χειμερινών ενδυμάτων έως το τέλος Σεπτεμβρίου και θερινών έως το τέλος Μαρτίου).

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ποσό των 100 εκατ.ευρώ στο οποίο αναφέρεται η HPRD δεν αφορά αποκλειστικά την ΕΝΚΩ. Πρόκειται για το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί για επενδύσεις της Αiglon στην Ελλάδα, μία από τις εξεταζόμενες είναι η “αναβίωση” της Ενωμένης Κλωστοϋυφαντουργίας.

Τι προβλέπει το business plan

Με βάση το business plan και είναι σε γνώση του “K”, προτείνεται η ιδιοκτησία της νέας εταιρείας να ανήκει κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ, με δέσμευση μη πώλησης των μετοχών τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Την πρόταση αυτή έχουν αποδεχθεί οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Η βιώσιμη λειτουργία, όπως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο δημιουργεί άμεσα 305 θέσεις εργασίας, οι οποίες στην πλήρη ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου 2022-2023 φθάνουν τις 665 στις περιοχές όπως ο Νομός Ημαθίας και ο Νομός Ροδόπης.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται, πως το Ελληνικό Δημόσιο υπό τη μορφή φόρων καθώς και φόρων μισθωτών θα εισπράττει μεσοσταθμικά ανά έτος περί τα 3,3 εκατ. ευρώ ενώ ο ΕΦΚΑ θα εισπράττει από τις εργοδοτικές και τις ασφαλιστικές εισφορές περί τα 2,2 εκατ. ευρώ ανά έτος. Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορέσει να “ντριμπλάρει” το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης που είχε ανακύψει για την ΕΝΚΛΩ. Τέλος, στο business plan τίθεται ο στόχος για μέσο ετήσιο EBITDA ύψους 5 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

- Χορηγούμενη-
πηγηcapital.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ