fbpx
17 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Α. Δημοσχάκης: Αποσυμφόρηση των φυλακών χωρίς τις ιδεοληψίες του Νόμου Παρασκευόπουλου

Απαραίτητες οι θέσεις κράτησης για την πλήρη εφαρμογή των σχετικών Ποινικών Νόμων!  – Κατάθεση Ερώτησης

- Χορηγούμενη-

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και την οποία συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν Δ και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, σχετικά με τους τρόπους αποσυμφόρησης των φυλακών, με την παράλληλη κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, ο οποίος στην πραγματικότητα οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την εφαρμογή του Νόμου Παρασκευόπουλου ήταν η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών.

Αυτό που έγινε όμως στην πράξη είναι να μείνουν ελεύθεροι σκληροί εγκληματίες οι οποίοι συνέχισαν την έκνομη δράση τους.

- Χορηγούμενη-

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω των διατάξεών του βρήκε «παραθυράκι» και παίρνει άδειες ο αμετανόητος εκτελεστής της «17Ν»,  ενώ κι άλλος ένας εκτελεστής της ίδιας Τρομοκρατικής Οργάνωσης κάνοντας χρήση τις διατάξεις του ίδιου Νόμου ζητά να αποφυλακιστεί, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι εφικτή με την καθιέρωση και επέκταση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα, αμιγώς  οικονομικού ενδιαφέροντος .

Βασική προϋπόθεση να μην φέρουν τα αδικήματα αυτά χαρακτήρα βίας, προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, προσβολής ανηλίκων κλπ.

Επίσης, είναι εφικτή η έκτιση της ποινής εγκληματιών ,για σοβαρά αδικήματα σε σωφρονιστικά καταστήματα με κενές θέσεις κράτησης σε Χώρες-Μέλη της ΕΕ (όπως σήμερα η Ολλανδία κ.ά ) κατόπιν διμερών συμβάσεων.

Μπορεί να εξεταστεί ακόμη και η δημιουργία μικτού φορέα με την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) τομέα για την εξασφάλιση θέσεων κράτησης με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Τέλος, η σύναψη Συμφωνιών Δικαστικής και Αστυνομικής Συνεργασίας με Τρίτες Χώρες θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλοδαποί κρατούμενοι σε Ελληνικές φυλακές και  αφού οι υποθέσεις τους τελεσιδικήσουν ενώπιον των Δικαστικών Αρχών να παραδίδονται στις φυλακές των χωρών από τις οποίες προέρχονται ή κατάγονται, προκειμένου εκεί με δικά μας έξοδα, να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους!

Στην Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι πρόβλημα δημιουργείται  και με τους διαβατικούς κρατουμένους δηλαδή αυτούς που βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα, που μεταφέρονται από πόλη σε πόλη κι από Μεταγωγών σε Μεταγωγών , για λόγους ανακρίσεων ή για λόγους αλλαγής χώρου κράτησης κ.ά

Οι Βουλευτές ρωτάνε τους Υπουργούς αν είναι στη σκέψη τους η αποσυμφόρηση των φυλακών με την καθιέρωση και επέκταση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα.

Επίσης αν προτίθεται να προχωρήσουν σε έκτιση της ποινής κακοποιών για σοβαρά αδικήματα σε καταστήματα κράτησης χωρών της ΕΕ κατόπιν διμερών συμβάσεων, καθώς κι αν σκοπεύουν να προχωρήσουν στη δημιουργία μικτού φορέα με την συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την εξεύρεση λύσεων με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Τέλος αν θα προχωρήσουν σε σύναψη Συμφωνιών Δικαστικής και Αστυνομικής Συνεργασίας με Τρίτες Χώρες και πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται με τους διαβατικούς κρατούμενους.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Η δραματική εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, άφησε τραγικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, και στο μείζον θέμα της ασφάλειας.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι ένα από τα σκοτεινά σημεία αυτής της πραγματικότητας.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την εφαρμογή αυτού του Νόμου, ήταν η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν σε αυτές.

Η πραγματικότητα βέβαια έδειξε ότι η Νομοθέτηση αυτή οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς έμειναν ελεύθεροι σκληροί εγκληματίες , οι οποίοι συνέχισαν την έκνομη δράση τους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το συγκεκριμένο Νόμο, καθώς αποδείχθηκε επιζήμιος για τη δημόσια και κρατική ασφάλεια, καθώς δεν εξυπηρέτησε ούτε κατ’ ελάχιστον, τον σκοπό για τον οποίο εφαρμόστηκε .

Αντιθέτως μέσω των διατάξεών του βρήκε “παραθυράκι” και παίρνει άδειες ο αμετανόητος εκτελεστής της «17Ν», γιατί η παρούσα κυβέρνηση κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, (Τύπου Γ’).

Επίσης κι ένας άλλος εκτελεστής της ίδιας Τρομοκρατικής Οργάνωσης κάνοντας χρήση τις διατάξεις του ίδιου Νόμου ζητά να αποφυλακιστεί, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Παράλληλα, έκαναν χρήση των ηπιότερων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και άτομα που είχαν καταδικαστεί για υπεξαίρεση εκατομμυρίων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι εφικτή με την καθιέρωση και επέκταση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα, αμιγώς  οικονομικού ενδιαφέροντος.

Βασική προϋπόθεση να μην φέρουν τα αδικήματα αυτά χαρακτήρα βίας, προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, προσβολής ανηλίκων κλπ., αλλά συνήθως να οφείλονται σε οικονομική δυσπραγία και εν γένει όχι σε εγκληματική ροπή της προσωπικότητας του δράστη.

Επίσης, είναι εφικτή ως κατ’ ανάγκη λύση η έκτιση της ποινής κακοποιών για σοβαρά αδικήματα σε σωφρονιστικά καταστήματα με κενές θέσεις κράτησης σε Χώρες-Μέλη της ΕΕ (όπως σήμερα η Ολλανδία κ.ά ) κατόπιν διμερών συμβάσεων.

Παράλληλα, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί ακόμη και η δημιουργία μικτού φορέα με την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) τομέα για την εξασφάλιση θέσεων κράτησης με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά με συνεπή και ουσιαστική εποπτεία από τις Δικαστικές Αρχές.

Τέλος, η σύναψη Συμφωνιών Δικαστικής και Αστυνομικής Συνεργασίας με Τρίτες Χώρες θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες!

Συγκεκριμένα αλλοδαποί κρατούμενοι σε Ελληνικές φυλακές και  αφού οι υποθέσεις τους τελεσιδικήσουν ενώπιον των Δικαστικών Αρχών να παραδίδονται στις φυλακές των χωρών από τις οποίες προέρχονται ή κατάγονται, προκειμένου εκεί με δικά μας έξοδα, να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους!

Πρόβλημα δημιουργείται  και με τους διαβατικούς κρατουμένους δηλαδή αυτούς που βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα.

Είναι, δηλαδή, οι κρατούμενοι που μεταφέρονται από φυλακή σε φυλακή από πόλη σε πόλη και από Μεταγωγών σε Μεταγωγών λόγω ανακρίσεων, λόγω αλλαγής χώρου κράτησης ,αλλά και γι’ άλλους λόγους που έχει σχέση με τον σωφρονισμό των κρατουμένων .

Επειδή, ο Νόμος Παρασκευόπουλου αποδείχθηκε ότι έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά για τα οποία ψηφίστηκε  και επειδή η απελευθέρωση σκληρών κακοποιών έχει αυξήσει την εγκληματικότητα ερωτάσθε:

1.Σκέφτεστε την αποσυμφόρηση των φυλακών  της Χώρας με την καθιέρωση και επέκταση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα;

2.Είναι στις προθέσεις σας η έκτιση της ποινής κακοποιών για σοβαρά αδικήματα σε καταστήματα κράτησης χωρών της ΕΕ κατόπιν διμερών συμβάσεων;

3.Σκέφτεστε τη δημιουργία μικτού φορέα με την συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την εξεύρεση λύσεων με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών;

4.Θα προχωρήσετε σε σύναψη Συμφωνιών Δικαστικής και Αστυνομικής Συνεργασίας με Τρίτες Χώρες, ώστε αλλοδαποί κρατούμενοι των Ελληνικών Φυλακών να εκτίουν το υπόλοιπο των ποινών τους, εφ΄όσον οι υποθέσεις τους τελεσιδικήσουν ενώπιον των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών , στις φυλακές των χωρών απ´ όπου προέρχονται ή κατάγονται αυτοί;

5.Τι θα κάνετε με τους διαβατικούς κρατουμένους που το σύνολό τους αποτελούν δυο κανονικές Φυλακές, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται σε συνεχή κινητικότητα από φυλακή σε Φυλακή, ουσιαστικά, από Μεταγωγών σε Μεταγωγών δηλαδή από ΑΤ σε ΑΤ απασχολώντας σχεδόν όλο το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας;».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αλεξανδρούπολη: Μαθητές διαδηλώνουν για τις μάσκες στα σχολεία (βίντεο)

Διαμαρτυρία και πορεία κατά των μασκών στα σχολεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Πετρωτά (φώτο+βίντεο)

Τα Πετρωτά είναι χωριό του Νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Δημιουργήθηκαν γύρω στο 1530 από Έλληνες που μετακόμισαν εκεί από την Ήπειρο και τη Μάλτα ενώ στη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος των κατοίκων από τα Πετρωτά μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το χωριό έχει περί τους 120 κατοίκους.
- Χορηγούμενη -