Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
25.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΔιατροφή στην παραλία

Διατροφή στην παραλία

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά! Όλοι μας ανυπομονούμε να κάνουμε τις βόλτες μας, να ξεχυθούμε στις παραλίες, να νιώσουμε ανέμελοι!

Σίγουρα όμως, μέσα σε αυτή την ανεμελιά κι ενώ χαλαρώνουμε σε κάποια παραλία, δε θα σκεφτούμε και δε θα μετρήσουμε το τι τρώμε.

Γενικά, τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της υπερβολικής ζέστης (άρα εφίδρωση, πρόωρη κόπωση), χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ποσότητα, στην ποιότητα, καθώς και στη συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων.

Χρειαζόμαστε άφθονα φρούτα, λαχανικά, νερό (1.5 lt τουλάχιστον τη μέρα) και να τρώμε ανά 2 με 3 ώρες απαραιτήτως.

Επομένως, για να διατηρηθεί μια ισορροπία, το τι θα επιλέξουμε τις ώρες που βρισκόμαστε στην παραλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Πρώτη και καλύτερη επιλογή λοιπόν, είναι τα φρούτα ή οι φυσικοί χυμοί τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο και νερό.

Παρέχουν επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, έχουν μηδαμινά λίπη και πρωτεΐνες, λίγες θερμίδες (περίπου 60 kcal ανάλογα το φρούτο) και περιέχουν υδατάνθρακες (περίπου 15 γρ) που αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα το αίσθημα κορεσμού και την παροχή γρήγορης ενέργειας στον οργανισμό.

Αντιθέτως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και καφέδων.

Αυξάνουν τη διούρηση, και σε συνδυασμό ειδικά με τη λανθασμένη εντύπωση ότι αποκαθιστούν τα υγρά του σώματος αντικαθιστώντας το νερό, προκαλούν αφυδάτωση. Επίσης, αρκετά είναι αυτά που προσδίδουν πολλές θερμίδες, όπως, milkshakes, cocktails, αναψυκτικά και καφέδες με πολλή ζάχαρη.

Επιπλέον, σνακς με πολύ αλάτι και τρανς λιπαρά (πατατάκια, κρουασάν), που συνηθίζονται στην παραλία θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ:

1 μπάλα παγωτό (περίπου 100 θερμίδες ανάλογα το παγωτό) ή ακόμα καλύτερα 1 γρανίτα.
2-3 ροδάκινα ή άλλο φρούτο επιλογής
1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με έναν χυμό επιλογής
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη
1 τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί & γαλοπούλα λάιτ

Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας τρώγοντας σωστά και στην παραλία! Επίσης, μην ξεχνάτε να κολυμπάτε πολύ!

 

Βασιλική Ρούσσου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: [email protected]

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Μιχάλης Κουινέλης για Ήβη Αδάμου: Το θεωρώ παλικαριά που ήρθε να ζήσει στην Αλεξανδρούπολη

Με θετικό πρόσημο περιέγραψε ο Μιχάλης Κουινέλης την επιλογή της Ήβης Αδάμου να τον...

Νέα νυχτερινά δρομολόγια από τη Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Αλεξανδρούπολης –επιστρέφουμε με ασφάλεια στο σπίτι!

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή των δημοτών στο σπίτι τις νυχτερινές ώρες...

Οι αλλαγές στις επιδοτήσεις που φέρνει η κυβέρνηση λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Εκτός πραγματικότητας οι αριθμοί για μέλι και βιολογική κτηνοτροφία

Στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας πρώτη προτεραιότητα την...

Παρόμοια