Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
23.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΕγκατάσταση δέκα επιταχυνσιογράφων σε σχολικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης

Εγκατάσταση δέκα επιταχυνσιογράφων σε σχολικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος “Earthquake Resilient Schools–EReS”, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2024, η εγκατάσταση δέκα επιταχυνσιογράφων χαμηλού κόστους SeismoBug v3.0 σε πέντε σχολικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης συγκεκριμένα στις παρακάτω σχολικές μονάδες :  

2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης , 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Οι επιταχυνσιογράφοι εγκαταστάθηκαν στο ισόγειο και στην οροφή των κτηρίων, με ασύρματη διαδικτυακή επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα εργασίας του ΙΤΣΑΚ (Ν. Θεοδουλίδης, Κ. Κωνσταντινίδου) και του Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Β. Παπανικολάου) συνεργάσθηκε άψογα με τους Διευθυντές των παραπάνω σχολικών μονάδων και με τον συντονισμό της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ. Πρασόπουλος, αποσπασμένος εκπαιδευτικός, Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Έβρου) για να ολοκληρώσει με επιτυχία την εγκατάσταση των επιταχυνσιογράφων στην πόλη.

Η χωρική κατανομή των εγκαταστάσεων εξασφαλίζει την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας σε επίπεδο μικροζωνικής της πόλης, αλλά μπορεί να δώσει και πολύτιμα στοιχεία για τη δυναμική συμπεριφορά των κτηρίων σε περίπτωση σεισμικής δόνησης.

Οι συμμετέχοντες εταίροι του προγράμματος :

α) το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε),

β) το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ Μονάδα Έρευνας του ΟΑΣΠ),

γ) το Disaster & Emergency Management Presidency (AFAD) της Τουρκίας και 

δ) το Istanbul Technical University (ITU) της Τουρκίας

Σύμφωνα με τα παραπάνω υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας στις 17 Μαΐου 2024 δια των εκπροσώπων των φορέων :

κα. Ελένη Πλακωτή, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ΠΕ01

κος Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Οι στόχοι της συνεργασίας είναι η εγκατάσταση σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες σεισμογράφων/ επιταχυνσιογράφων και η σχετική εκπαίδευση των μαθητών/εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητας ΔΔΕ Έβρου στην σεισμολογία για ανάπτυξη εκπαιδευτικών δεξιοτήτων, με βάση τους στόχους του προγράμματος ΗΟΡΙΖΟΝ “Earthquake Resilient Schools”  και ειδικότερα :

  • Η βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας για την εκτίμηση και μείωση του σεισμικού κινδύνου,

(α) με την ανάπτυξη ενός πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορέων που σχετίζονται με την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και τη μείωσή του στην περιοχή και

(β) με την από κοινού εφαρμογή δραστηριοτήτων για τη διάχυση των μέτρων προστασίας και μείωσης του σεισμικού κινδύνου σε θέσεις υψηλής σεισμικότητας στη Διασυνοριακή Περιοχής Ελλάδας-Τουρκίας με έμφαση στη σχολική κοινότητα.

  • Η ανάπτυξη μεθοδολογίας :

(α) για τη διερεύνηση δεικτών σεισμικού κινδύνου σχολικών κτιρίων με την εγκατάσταση σεισμογράφων/επιταχυνσιομέτρων εντός σχολικών κτιρίων,

(β) για τη βελτίωση του μοντέλου διακινδύνευσης

(γ) για την διερεύνηση της σεισμικής απόκρισης των συγκεκριμένων κτιρίων.

  • Παράλληλα, με βάση την υφιστάμενη γνώση και ενημερωτικό υλικό του ΟΑΣΠ και του αντίστοιχου φορέα της γειτονικής χώρας, θα αναπτυχθεί και θα διαδοθεί εκπαιδευτικό πακέτο με βάση την ανάλυση «Αναγκών και Βέλτιστων Πρακτικών» σε σχέση με την κατάσταση ετοιμότητας στα σχολεία. Το πακέτο αυτό θα περιέχει κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και ετοιμότητα στα σχολεία με στόχο τη βελτίωση της σεισμικής ανθεκτικότητας της σχολικής κοινότητας.

Ως εκ τούτου και για να επιτευχθούν οι στόχοι του Έργου, δόθηκε από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Έβρου άδεια εγκατάστασης σεισμογράφων σε 5 επιλεγμένα κτίρια σχολικών μονάδων της διοικητικής ευθύνης της ΔΕ  Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Διευθυντές .

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου θα επιδιώξει συνεργασίες με σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Έβρου, καθώς και άλλους εθνικούς ή/και τοπικούς φορείς της περιοχής για:

  • Διοργάνωση ομιλιών, σεμιναρίων, ημερίδων, θερινών σχολείων μαθητών ή/και εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων της περιοχής, για την σύνδεση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικής κοινότητας
  • Ενημέρωση πολιτών για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες που ανοίγονται για μαθητές και εκπαιδευτικούς, για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία καθώς και συνεργασίες με τις αρχές Πολιτικής προστασίας
  • Δημοσίευση σε περιοδικά, τοπικό ή διεθνή τύπο, συνέδρια κ.α.
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεναρίων καθώς  και πραγματοποίησής τους εντός της σχολικής τάξης στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με διεπιστημονική προσέγγιση
  • Κάθε άλλης δραστηριότητας που περιγράφεται στο πρόγραμμα Horizon  «Earthquake Resilient Schools»,  εφόσον υπάρχει δυνατότητα να υποστηριχθούν από εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Έβρου.

Η συσκευή : SeismoBug (http://www.seismobug.com/)

Είναι ένας αυτόνομος τριαξονικός επιταχυνσιγράφος, βασισμένος στην τελευταία τεχνολογία μικροηλεκτρομηχανικών αισθητήρων (MEMS). Είναι κατάλληλο για καταγραφή σε πραγματικό χρόνο μέτριων έως ισχυρών γεγονότων σεισμών και μπορεί να λειτουργήσει εντελώς χωρίς επιτήρηση σε εξωτερικό τροφοδοτικό (με εφεδρική μπαταρία), με δυνατότητες αυτόματης ενεργοποίησης συμβάντων και μη πτητική τοπική αποθήκευση. Ενσωματώνει επίσης μνήμη buffer πριν από την ενεργοποίηση, αυτόματη βαθμονόμηση, ακριβή χρονική σήμανση συμβάντων, έξοδο χαμηλού θορύβου και συμπαγές μέγεθος.

Η διαμόρφωση της συσκευής και η ανάκτηση δεδομένων πραγματοποιούνται μέσω ενσύρματης ή ασύρματης (Bluetooth) σύνδεσης με κεντρικό προσωπικό υπολογιστή, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό. Επιπλέον, το λογισμικό υποδοχής υποστηρίζει αναφορά γεωγραφικής θέσης συσκευής, εγγραφή σε πραγματικό χρόνο με ενεργοποίηση πληκτρολογίου και προηγμένες δυνατότητες μετα-επεξεργασίας εγγραφής.

Ανάπτυξη :Βασίλης Κ. Παπανικολάου, Διπλ. Eng. MSc DIC, PhD, Μεταδιδακτορικός  Ερευνητικός Συνεργάτης, ΕΠΠΟ-ΙΤΣΑΚ

Επιστημονικός Συνεργάτης : Χρήστος Ζ. Καρακώστας, Διπλ. Eng., PhD, Διευθυντής Έρευνας, ΕΠΠΟ-ΙΤΣΑΚ

Ευχαριστούμε τον ΙΤΣΑΚ για την προσοχή που δίνει στην περιοχή μας και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα σχέδια των σχολικών μονάδων που διέθεσε στον ΙΤΣΑΚ για την επιλογή των χώρων τοποθέτησης των επιταχυνσιογράφων.

Δεσμός δελτίου τύπου ΙΤΣΑΚ : https://www.itsak.gr/news/news/282

250123_τελικό-πρόγραμμα_small.pptx

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«myStreet»: Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Μετά την επιτυχία του MyCoast, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα...

Εγκρίθηκε η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Πύθιο από τις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting...

Απίστευτο: Aπόδειξη σε δραχμές μας θυμίζει τι ψωνίζαμε το 1978 με 1.150 δρχ δηλαδή 3,5 ευρώ (βίντεο)

Μια απόδειξη του 1978…και διηγώντας τα να κλαις Ταξίδι στην εποχή της δραχμής έκανε το...

Τούρκος TikToker πλήρωσε €22,5 σε ελληνική ταβέρνα και εξόργισε τους συμπατριώτες του – «Μη δίνουμε λεφτά στους Έλληνες» του έγραψαν

Ορυμαγδό σχολίων προκάλεσε βίντεο στο TikTok από γεύμα που έφαγε σε ελληνική ταβέρνα ο...

Παρόμοια