Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
30.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΜε μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Μηλίνας - Γκάιντας στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης

Με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Μηλίνας – Γκάιντας στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης

Πάνω από 2.000 κόσμου επισκέφτηκε την Κίρκη την Παρασκευή 19 Αυγούστου

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2017 η παραδοσιακή «Γιορτή Μηλίνας – Γκάιντας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα από τον Σύλλογο “Ακρίτες” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φάρος» Απαλού, όπου παρουσίασαν χορούς από τη Θράκη, ενώ για μια χρονιά ακόμη το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» έστησε ένα γνήσιο θρακιώτικο γλέντι.

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την πατροπαράδοτη κιρκαλιώτικη πίτα «Μηλίνα», φτιαγμένη από τα χέρια των γυναικών της Κίρκης, γεύθηκαν νοστιμιές και σαλάτες, γλέντησαν με άφθονο κρασί και χόρεψαν στους ήχους της θρακιώτικης μουσικής μέχρι τις πρωινές ώρες. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και έφυγαν με την πίστη ότι η Κίρκη θα είναι πάντοτε ένα «ζωντανό χωριό».

Στην γιορτή της Μηλίνας – Γκάιντας τιμήθηκε η φιλόλογος και συγγραφέας Άννα Δεληγιάννη για την ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη της προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης

Η Μιλίνα είναι πίτα παραδοσιακή η οποία επικράτησε όλων των εποχών από την ύπαρξη του οικισμού της Κίρκης μέχρι σήμερα, τονίζει στο βιβλίο του ο Αλέκος Καζαντζής, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό της Κίρκης.

«Πρόκειται για μια πρωτότυπη πίτα. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία της συνίσταται στο γεγονός ότι αποτελείται από τρία φύλλα, γίνεται σε λεπτό ταψί και μάλιστα στα παλιά χρόνια γινόταν σε χάλκινα ταψιά που τα γάνωναν. Η άλλη της ιδιαιτερότητα αφορά στη γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από τυρί και γιουφκάδες ή χυλοπίτες όπως τις λέμε σήμερα ή και με ότι άλλους είδους γέμιση ήθελε κανείς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, σπανακοτυρόπιτα ακόμη γίνεται και μιλίνα με πλιγούρι

Μία άλλη ιδιαιτερότητά της είναι ότι ψήνεται πάνω σε ανθρακιά και αφού ψηθεί από τη μία μεριά με ένα ειδικό καπάκι που έχει το σχήμα του ταψιού, την γυρίζουν ανάποδα. Όλο αυτό απαιτεί τέχνη και τεχνική.»

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αξιωματικός του στρατού ο 38χρονος που συνελήφθη με ναρκωτικά στη Σαμοθράκη

Σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια αξιωματικός του στρατού που συνελήφθη...

Νίκος Δένδιας: Τα πάνω-κάτω στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αυξήσεις μισθών

Σημαντικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις στρατιωτικές σχολές αλλά και στη στρατιωτική θητεία αναμένεται...

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παλιού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης – Πιθανή αξιοποίηση ως χώρος στάθμευσης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού κολυμβητηρίου στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο τη...

Φωτιά στη Ροδόπη: Σηκώθηκαν εναέρια μέσα – Μήνυμα 112 στους κατοίκους

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση μεταξύ των περιοχών Μικρό Πιστό και Τσιφλίκι, του...

Παρόμοια