Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
28.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΥγειαΠοιος τρόπος μαγειρέματος προστατεύει από τον διαβήτη

Ποιος τρόπος μαγειρέματος προστατεύει από τον διαβήτη

Ο τρόπος μαγειρέματος που θα επιλέξουμε για το φαγητό μας καθορίζει εάν αυτό θα περιέχει ουσίες που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα και βλάβες στα κύτταρα, οδηγώντας μακροπρόθεσμα την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και στον διαβήτη. Αυτό δείχνει επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia.

Η επιλογή υγιεινών μεθόδων μαγειρέματος, διαπίστωσαν οι ερευνητές, όχι μόνο προλαμβάνει τις βλάβες αλλά μάλιστα μπορεί ως έναν βαθμό να τις εξουδετερώσει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στον φούρνο και το τηγάνισμα («ξηρό» μαγείρεμα) οδηγούν στην παραγωγή των λεγόμενων τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Advanced Glycation End products – AGEs). Τα υποπροϊόντα αυτά παράγονται όταν τα σάκχαρα των τροφών –κυρίως των ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά– μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και με μεταφορά της θερμότητας στο τρόφιμο μέσω του αέρα, κάποιας λιπαρής ουσίας ή κάποιου μετάλλου. Αντιθέτως, το μαγείρεμα στον ατμό, το ποσάρισμα και το βράσιμο (μέθοδοι «υγρού» μαγειρέματος) εξασφαλίζει μικρότερη παραγωγή AGEs.

Προκειμένου να εξετάσουν πώς η μέθοδος μαγειρέματος και η παραγωγή AGEs επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα παχύσαρκων ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο –ένα σύνολο παθήσεων όπως υπέρταση, υψηλό ζάχαρο, υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια κ.α., που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας– να ακολουθήσουν είτε μια δυτικού τύπου διατροφή (με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs) είτε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε AGEs (με ρητή οδηγία να αποφεύγουν το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στον φούρνο και το τηγάνισμα αλλά να προτιμούν το μαγείρεμα στον ατμό, το ποσάρισμα και το βράσιμο).

Οι ερευνητές έλαβαν και ανέλυσαν δείγματα ούρων και αίματος από τους εθελοντές στο ξεκίνημα και στο τέλος της μελέτης, η οποία είχε συνολική διάρκεια ένα έτος. Οι δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη, φλεγμονής και οξειδωτικού στρες επιδεινώθηκαν στην ομάδα της διατροφής δυτικού τύπου ενώ βελτιώθηκαν στη δεύτερη ομάδα. Επίσης, τα άτομα της δεύτερης ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο περισσότερο βάρος.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο τρόπος μαγειρέματος του φαγητού μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο πρόληψης του διαβήτη ακόμη και σε άτομα που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εκδηλώσουν την πάθηση.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Δόθηκε στην κυκλοφορία το νέο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού Αγίου Δημητρίου

Δόθηκε στην κυκλοφορία το νέο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού Αγίου Δημητρίου, ένας από τους...

Αλεξανδρούπολη: Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα για την κεραία επί της Οδού Μακρυγιάννη

Η πρώτη δικαστική μάχη δόθηκε στις 24 Ιουνίου και μας δικαίωσε απόλυτα. Το Πρωτοδικείο...

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός – TikToker με 300.000 ακολούθους και 153 γραμμάρια κοκαΐνης

Στη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού, ο οποίος διατηρεί δημοφιλές προφίλ στο TikTok με περίπου...

Παρόμοια