Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΈναρξη της 17ης Εμβολιαστικής Εκστρατείας των Αλεπούδων για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης και...

Έναρξη της 17ης Εμβολιαστικής Εκστρατείας των Αλεπούδων για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης και Επιτήρησης της Λύσσας

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και την προστασία της δημόσιας υγείας, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο (2) εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, για την από αέρος διανομή εμβολίων-δολωμάτων ενάντια του ιού.

Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα, στη χώρα μας, το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, συνολικά εμφανίστηκαν 48 κρούσματα [σαράντα (40) σε αλεπούδες, πέντε (5) σε σκυλιά, δύο (2) σε βοοειδή και ένα (1) σε γάτα].

Το φθινόπωρο 2023, με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων, με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων, από τις αρχές έως και τα τέλη του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό, ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους, καθώς και στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στις οποίες οι ρίψεις θα γίνουν σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός.

Επανάληψη χορήγησης του εμβολίου από τον κτηνίατρο, γίνεται βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιαστικό σκεύασμα, πληροφορία που παρέχεται από την παρασκευάστρια εταιρία.

Παράλληλα, τονίζεται στους πολίτες, η σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ζώων ευαίσθητων στον ιό της λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα) ή ανεύρεσης ζώων τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη για λύσσα (λυσσύποπτα).

Επισημαίνεται ότι, πρωταρχικός για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της λύσσας στη χώρα μας, είναι ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και των θηροφυλάκων και των κυνηγών, που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης του νοσήματος στην Ελλάδα.

Πληροφορίες για το νόσημα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ, ακολουθώντας τη διαδικτυακή οδό:

Πολίτης-> Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-> Λύσσα».

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ανακατατάξεις στη διοικητική πυραμίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Πληροφορίες για αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Προέδρους

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης προχωρά σε σημαντικές...

Μερομήνια 2025-2026: Πιθανότητα για “λευκά Χριστούγεννα” – Ζεστή Πρωτοχρονιά

Τα παραδοσιακά μερομήνια, που αποτελούν μια εμπειρική μέθοδο πρόγνωσης του καιρού και καταγράφονται τον...

Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών και ενός πυροβόλου όπλου

Συνελήφθη την 15-8-2025 το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού...

Καιρός : Ολική μεταβολή του σκηνικού με καταιγίδες και αστάθεια από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη

Στην Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα...

Παρόμοια