Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
29.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςvideoΑλεξανδρούπολη: Μπαίνει σε λειτουργία το νέο σύστημα θέρμανσης και ψύξης στο προθερμαντήριο...

Αλεξανδρούπολη: Μπαίνει σε λειτουργία το νέο σύστημα θέρμανσης και ψύξης στο προθερμαντήριο του “Φώτης Κοσμάς” (βίντεο)

Σε λειτουργία μπαίνει από σήμερα το νέο σύστημα θέρμανσης και ψύξης στο προθερμαντήριο του γηπέδου “Φώτης Κοσμάς” της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί μια δωρεά του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Στην παρουσίαση της πιλοτικής δράσης παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Τραϊανούπολης του Δ. Αλεξανδρούπολης, Ελένη Ιντζεπελίδου, ο επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΚΕΤΑ, Χρυσοβαλάντης Κετικίδης, καθώς και ο πρώην Αντιδήμαρχος Ενέργειας του Δήμου, Γιάννης Φαλέκας.

«Ευχαριστούμε θερμά το ΕΚΕΤΑ, και ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας. Είναι ένα σύστημα γεωθερμικής αντλίας που θα καλύψει τις ανάγκες στο προθερμαντήριο, και ήδη δρομολογήσει την ενεργειακή αναβάθμιση των θερμαντικών εγκαταστάσεων ώστε να είναι συμβατό προς το έργο» δήλωσε κα Ιντζεπελίδου

Α-Δ: Χρυσοβαλάντης Κετικίδης, Ελένη Ιντζεπελίδου

«Είναι ένα έργο που συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων» επεσήμανε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας πως αυτό το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώνεται από τη νυν. 

«Είμαστε εδώ σήμερα για να ρυθμίσουμε την αντλία θερμότητας – πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα θερμότητας και ψύξης και χρησιμοποιεί το θαλασσινό νερό μέσω δύο γεωτρήσεων» εξήγησε με τη σειρά του ο κ. Κετικίδης.

 «Εκμεταλλευόμαστε την ενεργεια που υπάρχει μέσα στο εδαφικό νερό για να ψύξουμε ή να θερμάνουμε έναν χώρο» ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως η αντλία θα ελέγχεται εξ αποστάσεως.

Το έργο SEADRION

Το Ευρωπαϊκό Έργο SEADRION, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-B “Αδριατική –Ιόνιο 2014-2020, στοχεύει στη διάδοση του καινοτόμου συστήματος της αντλίας θερμότητας με χρήση θαλασσινού νερού με σκοπό την προώθηση και διάδοση της χρήσης εναλλακτικής ενέργειας για ψύξη και θέρμανση κτιρίων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πιλοτικές εγκαταστάσεις 3 συστημάτων ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια που βρίσκονται στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη) και στην Αδριατική (Crikvenica και Dubrovnik, Κροατία).

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Σοβαρό τροχαίο με πατίνι στην Αλεξανδρούπολη: Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όταν δύο ανήλικοι με πατίνι συγκρούστηκαν με Ι.Χ. Το περιστατικό,...

Τέσσερις νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ: Σε ποια νησιά θα δημιουργηθούν

Σε σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ελλάδα ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι Ηνωμένες...

Πανήγυρη Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025, η Εκκλησία μας θα εορτάσει τη μνήμη της Αγίας...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Νεκρός ένας 45χρονος μετά από σύγκρουση με ΙΧ φορτηγό 73χρονου Βούλγαρου

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (15/07) στην Εγνατία Οδό, πριν τα διόδια...

Παρόμοια