400 γυναίκες ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής

Κατά κύριο λόγο είναι γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής σωματικής βίας

Γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής σωματικής βίας, της πλέον αναγνωρίσιμης μορφής βίας, είναι η πλειοψηφία των γυναικών που απευθύνθηκε για βοήθεια στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της δομής στην πόλη μας περισσότερες από 400 γυναίκες από τη Ροδόπη, ευρύτερα την Αν. Μακεδονία και Θράκη ακόμα και από χώρες του εξωτερικού, ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από το προσωπικό του Κέντρου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής παρέχει κατεξοχήν υπηρεσίες πρώτης γραμμής και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις. Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν σε ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου. Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο μπορεί να παρέχει πληροφόρηση σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, καθώς και σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Κομοτηνή εντάσσεται στο έργο: «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Το έργο αυτό υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με συνδικαιούχο το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην Κομοτηνή λειτουργεί σε συνεργασία με την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, το Πολύκεντρο Γυναικών στην Αθήνα και τα άλλα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ στις πόλεις/έδρες των περιφερειών. Τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα των δήμων σε όλη τη χώρα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο Ξενώνας Φιλοξενίας που δημιουργεί ο δήμος Κομοτηνής. Τέλος με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης με τον οποίο έχει υπογραφεί και πρωτόκολλο συνεργασίας.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας του στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Κομοτηνής έχουν απευθυνθεί για βοήθεια πάνω από 400 γυναίκες, όπως μας πληροφορεί η ψυχολόγος του Κέντρου Λιζέτα Λιούρτα. «Απευθύνονται σε εμάς και τηλεφωνικά και απευθείας. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, συνήθως αυτό που γίνεται, είναι να πάρει μια γυναίκα τηλέφωνο να κλείσει ένα ραντεβού. Θα πάρει είτε η ίδια είτε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο και στη συνέχεια θα πάρει τηλέφωνο η ίδια και θα έρθει στο Συμβουλευτικό Κέντρο», αναφέρει η κα Λιούρτα.

Όσον αφορά για το λόγο για τον οποίον οι γυναίκες απευθύνονται στο Κέντρο, όπως μας ενημερώνει η ψυχολόγος «είναι γυναίκες οι οποίες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και έρχονται εφόσον έχουν υποστεί και σωματική βία, γιατί είναι η πιο αναγνωρίσιμη μορφή. Την ψυχολογική ή την οικονομική βία που είναι συχνή ή την κοινωνική δύσκολα την αντιλαμβάνονται, οπότε μετά από επεισόδια σωματικής βίας θα έρθουν σε εμάς».

Καθώς όμως εδραιώνεται το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου στην Κομοτηνή, η κα Λιούρτα παρατηρεί ότι «ποιοτικά αλλάζουν και τα περιστατικά που έρχονται, θα έρθουν δηλαδή και γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται με τον ρόλο της γυναίκας, όπως αυτός έχει επιβληθεί από την κοινωνία ή από τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, ή θα έρθουν με διάφορα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το πώς βιώνουν αυτόν τον ρόλο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι μια γυναίκα η οποία θα έχει δεχθεί αποκλειστικά τη βία, αλλά μια γυναίκα η οποία καλείται να αναπαραγάγει ένα συγκεκριμένο μοντέλο, ένα συγκεκριμένο στερεότυπο γύρω από το τι σημαίνει να είναι κανείς γυναίκα και αυτό ενδεχομένως να την δυσκολεύει και καταφθάνει σε εμάς».

Γυναίκες από όλη την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ακόμα και από το εξωτερικό έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής, που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης καθημερινά από τις 08:00 έως και τις 16:00.

Δήμητρα Συμεωνίδου