fbpx
13 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Υψηλά ενοίκια για προβληματικές υποδομές στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας

- Χορηγούμενη-

Τα κρίσιμα προβλήματα των υποδομών επηρεάζουν σοβαρά την επιβίωση των αλιέων που δραστηριοποιούνται στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας Ξάνθης, παλεύοντας με τις καιρικές συνθήκες, τη γραφειοκρατία και τις υποσχέσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα είχαν σαν αποτέλεσμα να σπάσουν οι σιδερένιες πόρτες στον εκχειλιστήρα και το νερό να περάσει από πάνω.

- Χορηγούμενη-1

«Όταν βρέχει, τα ποτάμια χύνονται στη Βιστωνίδα και πλημμυρίζουν τα γύρω χωριά, γιατί δεν λειτουργεί ο εκχειλιστήρας, αλλά δεν είναι ευθύνη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, είναι της περιφέρειας», περιγράφει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Γκίλης. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, σε συνάντηση στο Πόρτο Λάγος με επαγγελματίες και φορείς της περιοχής, υποσχέθηκε να χρηματοδοτηθεί μελέτη για τη συνολική διευθέτηση της Βιστωνίδας με 650.000 ευρώ και στη συνέχεια να προχωρήσει το αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία της.

Από το πρόσφατο περιστατικό στον εκχειλιστήρα υπήρξαν απώλειες σε χέλια και κεφάλια, αλλά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ξεκαθαρίζει ότι δεν διεκδικούν αποζημίωση για τη ζημιά, αλλά επίλυση του προβλήματος. Τονίζει ότι όλα τα έγγραφα που συγκέντρωσε από τη Διεύθυνση Αλιείας, την αντιπεριφέρεια, την περιφέρεια αλλά και τις κεντρικές διευθύνσεις, αναφέρουν ότι επιβάλλεται να γίνει το έργο.

Κλειστός ο Λαγός

- Χορηγούμενη-

Το έτερο πρόβλημα που επιλύεται με λιγότερα χρήματα αφορά στο κλείσιμο του στομίου «Λαγού» στη Βιστωνίδα από φερτές ύλες, δηλαδή το σημείο εισόδου οξυγόνου για τα ψάρια του εκτροφείου. Η μπούκα χρειάζεται να ανοίξει ώστε να γίνει εισόδευση για τσιπούρα και λαβράκι. Ο κ. Γκίλης εξηγεί ότι αναζήτησε χρήματα, περίπου 25.000 ευρώ, για το έργο στον Λαγό. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τη διευθύντρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, συζήτησαν το θέμα της διάνοιξης. Τού μεταφέρθηκε ότι το έργο ενδέχεται να προχωρήσει μέσω του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου–Βιστωνίδας–Ισμαρίδας.

Ενοίκια

Ο Γιώργος Γκίλης, με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών, μιλάει για μια προσπάθεια που καταβάλουν μαζί με τους συνεταιρισμούς της Κεραμωτής και της Πρέβεζας, αναφορικά με το ύψος του τιμήματος που καταβάλουν ως ενοίκιο, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Όταν υπογράψαμε τις συμβάσεις από το 2010 κι έπειτα, έπρεπε σαν συνεταιρισμός να έχουμε πάνω από 770.000 ευρώ τζίρο, ενώ οι τζίροι μας ήταν περίπου 350.000 ευρώ. Από 35.000 ευρώ σε μια νύχτα, το ελάχιστο μίσθωμα έγινε 77.000». Το μίσθωμα ορίζεται στο 10% επί της παραγωγής, αλλά το «πάτωμα» ήταν πολύ ανεβασμένο, με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να έχει οφειλές. «Μας υποστηρίζουν τόσο οι υπηρεσίες όσο και το υπουργείο, το οποίο επιχειρεί να εκδώσει εγκύκλιο που να επιτρέπει στις υπηρεσίες, εάν το ποσό είναι υψηλό, να διαμορφώνεται στα νόμιμα πλαίσια. Από το 2017 κι έπειτα ορίστηκε ως ελάχιστο μίσθωμα το ποσό των 25.500 ευρώ, άρα πρέπει ο τζίρος μας να είναι από 250.000 ευρώ και πάνω. Το 2017, όμως, ίσχυε ο παλιός νόμος κι εμείς ζητάμε να έχει αναδρομική ισχύ».

Μαρία Αμπατζή

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ