fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

A. Ξανθός: Σχέδια για ανέγερση νέου νοσοκομείου στο νομό Ροδόπης

- Χορηγούμενη-

Τη προοπτική της ανέγερσης ενός νέου νοσοκομείου στο νομό Ροδόπης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που περιοδεύει σήμερα σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Ο κ. Ξανθός εξερχόμενος ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής δήλωσε ότι «το νοσοκομείο Κομοτηνής είναι ένα κτίριο που θέλει ριζική αναδιοργάνωση. Χρειάζεται ένα καινούργιο νοσοκομείο, γιατί οι υποδομές του υφιστάμενου είναι όντως απαρχαιωμένες και αυτό δυσκολεύει τη δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού».

Και εξήγησε πως «αυτό που έχουμε δρομολογήσει είναι να υπάρξει μία προοπτική να ενταχθεί η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου σε ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα επιτρέψει συνολικά να αναβαθμιστούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός όλου του συστήματος Υγείας. Είμαστε σε καλό δρόμο, το νοσοκομείο Κομοτηνής έχει μπει σε απόλυτη προτεραιότητα. Σημειωτέον, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν επιχορηγεί τη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά νομίζουμε ότι με μια πειστική επιχειρηματολογία που υπήρξε, καταφέραμε να γίνει μία ειδική εξαίρεση για το νοσοκομείο Κομοτηνής».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκτίμησε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 να υπάρξει θετική κατάληξη.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι «έχουμε υποβάλει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στελέχωσης των υποδομών, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση. Περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις και στην συνέχεια και σε συνεργασία και με τη διοίκηση του νοσοκομείου Κομοτηνής, με την αυτοδιοίκηση της περιοχής και με την υγειονομική περιφέρεια θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται έτσι ώστε σιγά-σιγά να προωθηθεί με βιώσιμο τρόπο και με εγγυημένα βήματα ένα αίτημα χρόνων, που θεωρώ ότι πραγματικά τώρα οφείλουμε να το διασφαλίσουμε».

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η σταδιακή απεξάρτηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τις ιδιωτικές εργολαβίες και στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση στα νοσοκομεία να κάνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με το προσωπικό.

«Αυτό θεωρούμε ότι διασφαλίζει και τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού και την ποιότητα των υπηρεσιών και έχει και μικρότερο οικονομικό κόστος. Προφανώς, υπάρχει μία αντίσταση από ένα ολόκληρο σύστημα. Θα κάνουμε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να έχουμε μία καλύτερη διαχείριση αυτών των υποστηρικτικών δομών που σε μεγάλο βαθμό είχαν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Κομοτηνής δήλωσε ότι «παρά τις κατά καιρούς κινδυνολογίες για κατάρρευση του ΕΣΥ, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία ξέρουν πολύ καλά ότι ο κύκλος της εγκατάλειψης και της αποδιοργάνωσης έχει κλείσει. Η χρηματοδότηση έχει ενισχυθεί οριακά, αλλά και για πρώτη φορά μετά από 5-6 χρόνια αρχίζει να γίνεται μια μετρήσιμη ενίσχυση με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό».

Και συμπλήρωσε πως «είναι άλλο πράγμα να αναδεικνύονται τα προβλήματα, να εντοπίζονται τα κενά, να γίνεται η σωστή ιεράρχηση των στόχων και άλλο να καλλιεργείται ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία απέναντι στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ είναι όρθιο και λειτουργικό, η χώρα είναι υγειονομική ασφαλής, πρέπει να ενισχύουμε και όχι να υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ΕΣΥ και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Υπάρχουν θεσμικές εκκρεμότητες, όπως οι οργανισμοί των νοσοκομείων και οι οργανισμοί των ΥΠΕ. Είναι μια μεγάλη συζήτηση που ανοίγει τώρα και θεωρώ ότι είμαστε σε μία φάση που πλέον μπορούμε με πιο αισιόδοξο μάτι να βλέπουμε τα πράγματα».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

O Βασίλης Μαυρίδης Πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ

Ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας και πρώην δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, εκλέχθηκε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, της κορυφαίας ένωσης δήμων της χώρας. Στο εποπτικό...