fbpx
23.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Βίτσας: «Αυξήθηκαν οι ροές προς τον Έβρο και τα νησιά του αν.Αιγαίου σε σχέση με πέρυσι»

- Χορηγούμενη-

«Η καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και η καταβολή συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπισή τους» βρέθηκαν στο επίκεντρο τη ομιλίας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, στο συνέδριο «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ανθρωπισμός», που πραγματοποιείται στο Κάρτεπε της επαρχίας Κοτζάελι της Τουρκίας.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η διεθνής κοινότητα να συντονίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης με τη χορήγηση γενναίας αναπτυξιακής και τεχνικής βοήθειας προς τις χώρες καταγωγής, αλλά και τις χώρες διέλευσης».

Ακόμη, τόνισε ότι «όσο υπάρχουν οι γενεσιουργές αιτίες, δηλαδή ο πόλεμος, η απουσία δημοκρατίας και ελευθερίας, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ακραία φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν».

Επιπλέον ο υπουργός κάλεσε σε διεθνή συστράτευση με στόχο την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι στην παράνομη και εγκληματική αυτή δραστηριότητα, από όπου και αν προέρχεται. Για αυτό το λόγο απαιτείται αυξημένη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων κρατικών Αρχών και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών».

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατών πρώτης υποδοχής, αλλά κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που χρήζει μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης, ενώ επέμεινε στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων στη βάση των αρχών του δικαίου και των αξιών πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό σύστημα.

Αφού ανέλυσε τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι σήμερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, τονίζοντας ότι επέφερε δραστική μείωση των ροών. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη και βιώσιμη εφαρμογή της, ενώ επιμένει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Το πραγματικό γεγονός της αύξησης των ροών προς τον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φέτος σε σχέση με πέρυσι, 2,5 χρόνια μετά τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δείχνει πώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντίθετα, οφείλουμε να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την μεταξύ μας επιχειρησιακή συνεργασία σε πνεύμα καλής γειτονίας για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός επισήμανε ότι η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης εδράζεται στις διεθνείς ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο όπως έχει αποτυπωθεί στα διεθνή συμβατικά κείμενα, με έμφαση στον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Στο περιθώριο του συνεδρίου «Kartepe Summit» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε τεχνικό – επιχειρησιακό επίπεδο, με στόχο την βελτιστοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού και την μείωση των ροών.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο